Flere og flere samer flytter til byene, viser Sametingets valgmanntall. Antallet samer i de store byene i Norge er fordoblet, mens økningen av stemmeberettigede i valgmanntallet i tradisjonelle samekommuner omtrent har stoppet opp.
Dette kan være med på å bidra til en ny retning i samepolitikken.
Koftekledde samer er helt vanlig i bybildet i Tromsø.
Foto: Dan Robert Larsen / NRK– Jeg vil tro at det etter hvert kommer til å påvirke valgdebatten og den samepolitiske debatten i det hele tatt. Jo flere som flytter til byene og kommer inn i urbane strøk, dess mer kommer dette inn i spenningsfeltet mellom modernitet og tradisjon. Dette vil også føre til at samene i byene vil komme med sterkere krav på enkelte deler av samepolitikken, sier statsviter Eva Josefsen.
Hun jobber i dag ved UiT, Campus Alta
- Les også:
- Les også:
Overrasket ordfører
I byene Oslo, Tromsø, Alta, Bodø, Trondheim og Bergen var det i 2008 registrert tilsammen 2365 stemmeberettigede. Da var det 2850 i Sametingets valgmanntall i kommunene Karasjok og Kautokeino.
I 2017 er antallet samer i de nevnte byene økt til 4193, mens tallet i de to kommunene i Indre-Finnmark ligger på 2965. Det vil si at det bor flere samer i de store norske byene enn i de to samekommunene.
Ordføreren i Tromsø, Kristin Røymo (Ap), er overrasket når hun får se tallene.
– Det viktigste for oss når vi har en så stor andel samer som bor i Tromsø er at vi tar det ansvaret som vi må ta for de store spørsmålene knyttet til språk og kultur. Det betyr at vi er nøtt til å ha flere samiske barnehageplasser og vi må arbeide for å utvikle de samiske møteplassene, sier Røymo til NRK.
Ordfører Kristin Røymo sier det er viktig at byene er klare til forpliktelsene som følger med rekordmange samer som blir urbane.
Foto: Eirik Hind SveenKila Anti har flyttet fra Karasjok til Tromsø. Hun gleder seg til NRK Sápmis og Ávvirs valgdebatt i morgen kveld og hun håper politikerne åpner øynene opp for bysamenes behov.
– Vi trenger flere samiske barnehageplasser utenfor de samiske kjerneområdene slik at det samiske språket og kulturen skal bevares og utvikles, sier Anti.
Kila Anti med sønnen Iver og samboeren Daniel Eriksen. Familien har allerede ventet på barnehageplass i over et år.
Foto: Mariela Idivuoma / NRK