Bob Geldof reiste tre timer for Sametingsbesøk

KARASJOK (NRK): – Hva har samene blitt utsatt for, og har dere selv inntatt offerrollen, spurte verdensstjernen Bob Geldof under sitt besøk på Sametinget i dag.

The Boomtown Rats

Bob Geldof spurte sametingdirektøren om samene kan sammenlignes med kurdere, palestinere og aboriginere. Artisten var meget interessert i å få høre hvordan den samiske kulturen overlever i det norske storsamfunnet. Her sammen med resten av bandet sitt The Boomtown Rats.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

Den irske artisten Bob Geldof (64) fikk i dag ønsket sitt oppfylt om å besøke Sametinget i Karasjok. Sammen med Mari Boine og sitt eget band The Boomtown Rats fikk han en omvisning rundt i det 16 år gamle bygget.

– Har dere noe reinsdyrost jeg kan få smake på, spurte han direktør Rune Fjellheim, til rungende latter fra gruppen av mennesker rundt han.

Det var dog ikke bare nysgjerrigheten for reinsdyr som bragte 64-åringen til Øst-Finnmark. Geldof har gjennom flere tiår som artist vist et stort engasjement for fattigdom og levevilkår, og er kanskje spesielt kjent for låten « Do They Know It´s Christmas» som samlet inn 100 millioner pund til veldedighet.

Bob Geldof

Bob Geldof fortalte til NRK i dag at han gladelig tok turen fra Lakselv til Karasjok for å besøke Sametinget, men var ikke klar over at det var hele 70 kilometer å kjøre.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

I dag benyttet han anledningen til å finne ut av hvordan det står til med samenes rettigheter i Norge. Samtidig utfordret han direktør Fjellheim på hvorfor samene har følt seg undertrykt.

– Gjør man seg ikke til et offer? Hva er dere et offer for, spurte Geldof.

Svaret fra Sametingsdirektøren kom raskt.

– Den rasistiske tankegangen fra 1900-tallet skinner fremdeles igjennom i lover og systemet generelt, svarte Fjellheim, til en nikkende Geldof.

Les også: Bob Geldof hater sin egen julesang

Ønsket Geldof som ambassadør

I forkant av Geldof-besøket, fortalte Rune Fjellheim til NRK at han har forhåpninger om at artisten i tiden fremover ønsker å være ambassadør for et nyopprettet urfolksfond.

– I den grad en mann som Bob Geldof kan tenke seg å snakke varmt om et sånt initiativ vi nå har satt i gang, så tror vi det hjelper, sa han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bob Geldof Rune Fjellheim Mari Boine

– Dette minner meg om Irland! Det regner her, og det er bare innsjøer og fjell. Bortsett fra at vi ikke har mygg, da, sa Bob Geldof under dagens Karasjok-besøk. Han har vært i Norge mange ganger før, men aldri i Finnmark. Her er han med blant andre direktør Rune Fjellheim og artisten Mari Boine.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

Fondet heter Ájá Foundations og er ment å sikre ekstern finansiering for samtlige urfolksgrupper i verden. Til det trenger de noen som kan snakke fondet opp og frem.

– Kjente personer har kontakter og nettverk som normale mennesker ikke har, sier Fjellheim.

Bob Geldof var derimot forsiktig med å love bort både godord og ambassadør-rollen.

– Jeg tar ikke andre folk inn i det jeg gjør, og jeg blander meg ikke inn i andres ting. Jeg må være forsiktig, og jeg har feilet noen ganger, sa han.

Samtidig understreket han at urfolk i dag lever under vanskelige forhold.

– Vi har hundrevis av språk som forsvinner, det gjør meg trist. Vi trenger mangfold, språk og mange forskjellige type mennesker, avsluttet Geldof.

Les også: Geldof: – Norge gjør ikke nok - NRK Kultur og underholdning - Nyheter og aktuelt stoff