Hopp til innhold

Bob Geldof hater sin egen julesang

– Jeg er ansvarlig for to av verdenshistoriens verste låter, sier sangeren.

Bob Geldof
Foto: KATRINA MANSON / Reuters

"Do They Know It's Christmas" er ifølge tekstforfatteren og komponisten ganske så grusom.

– Jeg gruer meg alltid litt til denne tiden av året. Jeg går på supermarkedet, går mot kjøledisken - også begynner det. Hver jævla jul! sier Geldof om sin definitivt største hit til britiske Daily Mail.

Låten skrev han til "Band Aid" i 1984, et musikalsk veldedighetstiltak for å samle inn penger til og rette oppmerksomhet mot sultkatastrofen i Etiopia. Sangen har etter utgivelsen for 26 år siden samlet inn over 100 millioner engelske pund til veldedighet.

Tar skylden

bob geldof

Bob Geldof fortviler over sin julehit.

Foto: LIONEL CIRONNEAU / AP

Kjente musikere som Sting, Bono, George Michael og Phil Collins var med og sang på hiten.

  • Les også:


En måned etter utgivelsen av "Do They Know It's Christmas", fulgte amerikanerne, med Michael Jackson og Lionel Richie i spissen, opp med sin egen veldedighetssingel, "We Are The World".


Geldof føler seg åpenbart skyldig i å ha startet trenden, og tar nå det fulle ansvaret.

– Det er bare å beklage. Jeg er årsaken til to av de verste sangene i musikkhistorien.

Plagsomme julesangere

Geldof og Bono

U2-vokalist Bono var blant bidragsyterne under Band Aid i 1984. I 2005 arrangerte Geldof på nytt en veldedighetskampanje, Band 8, der blant annet Bono igjen sto på scenen.

Foto: Kevin Coombs / REUTERS

At han nå er bosatt i Sør-London, gjør ikke saken bedre for den 59-årige iren. Der har nemlig julesangere det som tradisjon å gå rundt og banke på dører for å synge julen inn. Sammen med mer tradisjonelle "Glade Jul", tar de gjerne også med Geldofs juleslager i repertoaret.

– Noen ganger synes jeg bare det er helt absurd at jeg faktisk skrev den låten. Andre ganger blir jeg bare sur fordi de framfører den så inni hampen dårlig, sier han.

"Do They Know It's Christmas" ble spilt inn på nytt med en rekke kjente musikere i forbindelse med 20-årsjubileet i 2004. Også denne gangen toppet den hitlistene.



Se video av de to Geldof-utskjelte sangene her:



  • Les også:

Hvilken julelåt mener du er den mest plagsomme? Si din mening i kommentarfeltet under!

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh