Hopp til innhold

Ber sametingsrådet om svar

Marit Kirsten Anti Gaup (Ap) vil vite hva sametingsrådet vil gjøre for å redde museet i Karasjok.

Marit Kirsten A. Gaup - museet

Sametingsrepresentant Marit Kirsten Anti Gaup (Ap) vil at De samiske samlinger i Karasjok skal reddes.

Foto: Fotomontasje: Dan Robert Larsen / NRK

Gaup har sendt følgende spørsmål til sametingsrådet i henhold til § 21 i Sametingets arbeidsorden:

«Sámiid Vuorká- Dávvirat - De samiske samlinger har sagt opp driftsavtalen med RidduDuottarMuseat gjeldende fra 01.01.2014. Hva vil sametingsrådet gjøre for å beholde Sámiid Vuorká- Dávvirat som en del av den konsoliderte enhten RidduDuottarMuseat?»

– Dette er en veldig viktig sak fordi her er det snakk om fremtiden til museumsgjenstander som er samlet inn fra våre forfedre og samtidskunsten som ligger lagret i museet. Jeg vil gjerne vite hva sametingsrådet vil gjøre for å løse denne saken, der det ser ut til at Karasjok kan miste alt. Det er Sametinget som har ansvaret for RiddoDuottarMuseat, påpeker Gaup.

Sametinget overtok forvaltning av de samiske museene 1. januar 2002.

Museet som kranglet seg til «fant»

Iver Jåks kunst

En av veggene i De samiske samlinger er dekorert med kunst laget av Iver Jåks.

Foto: Anne Berit Anti / NRK

Museumssaken i Karasjok er litt kronglete og kan være vanskelig å forstå. En av beskrivelsene på hele saken kan være museet som kranglet seg til «fant».

I 2006 ble De samiske samlinger i Karasjok konsolidert med tre andre samiske museer i Indre-Finnmark. Da ble disse museene en del av RiddoDuottarMuseat. I sommer sa eierstyret for De samiske samlinger opp avtalen med RiddoDuottarMuseat, og fra 1. januar 2014 vil avtalen opphøre.

De forskjellige aktørene skyller på hverandre. Eierstyret i museet skylder på styret for RiddoDuottarMuseat og Sametinget. Styret i RiddoDuottarMuseat på sin side mener at det er eierstyret i De samiske samlinger som har rotet det til.

– Det vil være veldig dårlig hvis vi kommer til å miste museet vårt. Hvis de ikke klarer å komme til enighet, så vil både de ansatte ved museet, kunsten og museumsgjenstandene gå en usikker fremtid i møte. Vi vil ikke da kunne vite hvor disse kommer til å havne til slutt, sier Gaup.

Kan miste investeringer for 300 millioner kroner

I mange år har det blitt arbeidet med å bygge et eget samisk kunstmuseum. Det har under hele prosessen vært klart at dette museet skal ligge i Karasjok. Samtidig skal anlegget til De samiske samlinger renoveres og pusses opp.

Skulptur av Iver Jåks

Skulpturer laget av Iver Jåks er blant de nesten 900 kunstverkene som finnes i De samiske samlinger.

Foto: Anne Berit Anti / NRK

Investeringene som er planlagt gjort på museets eiendom i Karasjok ligger på rundt 300 millioner kroner. På grunn av krangel og krøll på tråden i kommunikasjonen både internt i RiddoDuottarMuseat og mellom flere instanser holder De samiske samlinger nå på å miste alt. Både millioninvesteringene og ni ansatte kan snart forsvinne fra Karasjok til en annen kommune.

Fagenhet for kunst er bygd opp rundt en samling som per i dag består av nærmere 900 kunstverk. Dette gjør den til verdens største samling av samisk samtidskunst.

– Jeg tror det skal være mulig å få beholde og å styrke det vi har på museet. Det er derfor jeg har sendt spørsmålet til sametingsrådet, forklarer Gaup.

Gaups forslag til løsning er at alle parter avslutter krangelen og starter opp en skikkelig dialog med blanke ark. Målet skal være å finne en minnelig løsning.

– Jeg synes at hele situasjonen er veldig ubehagelig og unødvendig. Nå må alle satse på å finne gode løsninger på det hele, anmoder Marit Kirsten Anti Gaup.

Korte nyheter

 • 3 biler involvert i trafikkuhell

  I Tønsvik i Tromsø er 3 biler involvert i trafikkuhell, det er kun materielle skader informere politiet på Twitter

  Tønsvika, Troms
  Foto: NRK Grafikk / Jørgen N. R. Westerberg
 • Brann i bolighus

  Det brenner i et hus på Hamneidet i Nordreisa kommune. Det melder Troms politidistrikt lørdag morgen. Nødetatene er på stedet. Beboerne på adressen er gjort rede for og det er ikke meldt om personskade. Skriver NRK Finnmark og Troms

  Brann i gartneri
  Foto: Vestfold interkommunale brannvesen
 • Støre håpar både Finland og Sverige snart blir Nato-medlemmer

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var fredag i Brussel der han møtte Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg.

  Støre sa på pressekonferansen at han håpar både Sverige og Finland er medlemer i forsvarsalliansen innan Nato-toppmøtet i juli.

  – Alle allierte burde føle seg forplikta til å ratifisere dei to landa sine søknader, sa Støre.

  Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg
  Foto: Simen Ekern / NRK