Gir huset til De samiske samlinger

Mannen som eier barndomshjemmet til verdensartisten Mari Boine, donerer huset til De samiske samlinger i Karasjok, skriver Ságat.

Mari Boine barndomshjem
Foto: Per Inge Åsen / NRK SAPMI

Den siste uken har det vært skriverier om barndomshjemmet til Mari Boine, som etter planen skulle brennes denne uken i en stor brannøvelse, men dette ble stoppet i siste liten.

Nå sier eieren av huset, Stig Harby til Ságat, at han gir fra seg Mari Boines barndomshjem i erkjennelsen av stedets kulturhistoriske betydning.

Boines barndomshjem reddet

Glad styreleder

Styreleder Thoralf Henriksen i De samiske samlinger, er svært glad for at Stig Harby nå donerer huset i Gámehisnjárga i Karasjok, til De samiske samlinger, og vurderer om de kan flytte huset, men hadde helst sett at huset ble stående der den er i dag, men må da i dialog med Stig Harby for å finne løsninger rundt dette.

Thoralf Henriksen

Styreleder Thoralf Henriksen i de samiske samlinger.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det at vi overtar huset til verdensartisten mari Boine er noe av det største som har skjedd stiftelsen De samiske samlinger, sier styreleder Thoralf Henriksen til Ságat, og mener de nå må finne ut hvordan de skal utnytte gaven de har fått.

Boine fornøyd

Den verdenskjente artisten Mari Boine selv sier i kort kommentar til avisen at hun er svært glad for engasjementet som hun har registrert om denne saken, men ønsker at huset blir stående for det er stedet der hun vokste opp som betyr mye for henne.

– Dette er et sted i riktig retning, men jeg synes Karasjok kommune bør sikre seg tomta, sier Boine i en kort kommentar til Ságat.

Ser engasjementet

Huseier Stig Harby uttalte til NRK Sápmi at han har forsøkt å få blant annet Karasjok kommune til å overta barndomshjemmet til Mari Boine, men ingen har ønsket å kjøpe huset.

Overrasket over interessen

– En kunstner som Mari Boine må få en anerkjennelse for den kulturen hun står for, verdensartisten har ikke fått noen monument eller anerkjennelse fra hjemkommunen, derfor donerer jeg huset til De samiske samlinger, sier Stig Harby til Ságat.

Harby ser for seg at huset flyttes til De samiske samlinger i Karasjok, hvor den kan bli et trekkplaster for blant annet turister.