Hopp til innhold

Vil forbedre tilbudene til samer i byene

– Det blir spennende, svarer trebarnsmor som savner det samiske nettverket og møter utfordringer når det gjelder språkopplæring.

Rune Edvardsen og Tomas Norvoll

De fleste samer i Nordland fylke bor i byene og stadig flere og flere flytter til.

Det tar Nordland fylkeskommune følge av, og har igangsatt et prosjekt som skal beskrive de utfordringene med det er å være same i by.

Prosjektet kaller de for «Same i by» og vil sette fokus på de samer som bor utenfor tradisjonelle samiske områder.

– Det blir spennende å se hva som kommer ut av prosjektet, sier trebarnsmoren Rakel-Irén Pedersen.

Vil endre på tilbudene

Tomas Norvoll

– Det kan dreie seg om helsetjenester, språk, men også områder som næring og andre områder som kan være interessant å se på, forteller Fylkesråd i Nordland Tomas Norvoll

Foto: Sander Andersen / NRK

Fylkesråd i Nordland Tomas Norvoll bemerker også at politikken og tiltakene mot den samiske befolkninga i hovedsak er rettet mot tradisjonelle næringer og tradisjonelle måter å bo og virke på. Men det vil han endre på.

– Det kan dreie seg om helsetjenester, språk, men også områder som næring og andre områder som kan være interessant å se på. Er det noen spesielle ting som vi bør gjøre for å tilrettelegge for den delen av befolkninga vår, spør Fylkesråden.

– Tøft og ensomt til tider

Rakel-Iren Pedersen

Trebarnsmoren Rakel-Irén Pedersen opplever livet som same i byen som veldig tøft til tider og føler seg alene i blant.

Foto: Sander Andersen / NRK

I fylkeshovedstaden Bodø bor trebarnsmoren Rakel-Irén Pedersen som møter utfordringer i forhold til det å bo i by, utenfor det samiske kjerneområdet. Hun savner det samiske nettverket, og møter utfordringer når det gjelder språkopplæring.

– Det er veldig tøft til tider, og man føler seg veldig alene. Jeg vet ikke om det er mere tilbud her. Mitt fokus har vært å få språket tilbake. Det har vært vanskelig å få lært språket ordentlig.

Satser også på helse

Helse er ett av satsingsområdene for dette prosjektet, og det samiske språket ligger også til et av de områdene fylkeskommunen vil vektlegge.

– Vi må da samhandle med kommunene hvordan kan man legge til rette sånn at den type tilbud også kan gis på samisk til de som ønsker de, forteller Fylkesråd Tomas Norvoll.

Stiller seg positive

Rune Edvardsen

Rune Edvardsen i Narvik bystyre stiller seg positiv til dette, og mener at det er klart at man er nødt å legge til rette for alle i samfunnet.

Foto: Sander Andersen / NRK

Og én av bykommunene fylkesråden retter sine tiltak mot er Narvik der enkelte politikere stiller seg åpen til dette prosjektet.

– Vi stiller oss positive til det, og det er klart at vi er nødt å legge til rette for alle i samfunnet, og det skal vi også gjøre her. Så det ser vi frem til, og vi er spent hva som følger med og hva som står i de rapportene, forteller Rune Edvardsen i Narvik bystyre.

Korte nyheter