Barcelona etterforskes av UEFA for denne flaggbruken

I seiersrusen etter å ha vunnet Champions League-finalen, flagget Barcelonas representanter og fans med det katalanske flagget. Det kan klubben nå havne i trøbbel for.

SOC/ FC Barcelona v Juventus - UEFA Champions League Final

BARCELONA – JUVENTUS 3-1: Her har Barcelona-manager, Luis Enrique, akkurat plantet det katalanske flagget på midtbanen på Olympiastadion i Berlin, etter seieren i Champions League-finalen mot Juventus den 6. juni i år. Det kan klubben nå få svi kraftig for.

Foto: Dylan Martinez / Reuters

Nylig bekreftet det europeiske fotballforbundet, UEFA, at de har igangsatt etterforskning i form av en disiplinærsak, mot Barcelona.

Bakgrunnen for disiplinærsaken, skal hovedsakelig dreie seg om bruken av det katalanske flagget – og fansens synging av patriotiske sanger for Catalonia, under og etter finalen i Berlin nylig.

– Vi har åpnet disiplinærsak mot FC Barcelona grunnet klubbens mulige ulovlige flaggbruk, og fansens synging. Saken etterforskes av UEFAs kontroll-, etikk- og disiplinærkomité, skriver UEFA i en pressemelding til nyhetsbyrået AFP.

Fotballklubben Barcelona vises ofte til som symbol på katalansk stolthet, av dem som vil at regionen Catalonia løsriver seg fra Spania – og blir en selvstendig stat.

Klubben protesterer

– UEFA ser ut til å kunne trenge å vite hva Barcelona og Catalonia er. Barcelona er en demokratisk klubb, som respekterer ytringsfriheten. Alle demonstrasjoner fra klubbens medlemmer er lovlige.

Dette sier klubbpresident, Josep Maria Bartomeu, ifølge det danske Ekstra Bladet (ekstern lenke).

Han står for tiden på gjenvalg som klubbpresident i Barcelona.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Katalansk flagg

OMSTRIDT FLAGG: Det katalanske flagget brukes gjerne av Barcelona-fans, og av katalanske uavhengighetstilhengere.

Foto: ALBERT GEA / Reuters

Risikerer kraftig straff

Catalonia, som har rundt en femdel av Spanias totale befolkning og omtales som et «lokomotiv» i spansk økonomi, har sitt eget språk og kultur og har lenge kjempet for større selvstyre.

FC Barcelona kan få en kraftig bot, hvis klubben finnes skyldig for ulovlig flagging og synging.

I tillegg kan Barcelonas hjemmebane, Camp Nou, bli stengt for publikum i en periode.

UEFA-komiteen treffer sin beslutning i saken den 23. juli i år.