Velgere i kø i regionvalget i Catalonia, i Barcelona 14. februar 2021
Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB

Catalonia

Oppsummert

Forholdet mellom den spanske regjeringen og den regionale myndigheten i Catalonia har vært anspent siden regionen holdt en ulovlig folkeavstemning om løsrivelse fra Spania i 2017. Flere uavhengighetspolitikere ble dømt til lange fengselsstraffer.

 • Valgte separatist til leder

  Den katalanske regionforsamlingen har valgt Laura Borras som ny leder. Hun ble valgt av separatistpartiene som økte sitt flertall i parlamentet i valget 14. februar. De kontrollerer nå 74 av de 135 setene i parlamentet.

 • Separatister styrket i Catalonia

  Det ligger an til at separatistpartiene i den spanske regionen Catalonia vinner flertallet av setene i regionalforsamlingen. Separatistene ligger an til å få 73–80 seter, ifølge en prognose fra kringkasteren RTVE. 68 seter utgjør et flertall.

 • Protester i Catalonia

  Catalonias avtroppende president Quim Torra ber velgerne stemme for uavhengighet fra Spania etter at høyesterett beordret ham avsatt for ulydighet. Torra reagerer kraftig på kjennelsen og sier den vil skape ustabilitet under kampen mot koronaviruset.

 • Bes om å overholde nedstengningen

  Presidenten i Catalonia i Spania ber innbyggerne i Lleida følge oppfordringen om å holde seg hjemme, på grunn av koronasmitten i området. Tidligere mandag vedtok en lokal domstol å oppheve nedstengningen, noe president Quim Torra ikke anerkjenner.

 • Opphever nedstengning i Catalonia

  En lokal domstol i Catalonia i Spania opphever nedstengningen av et område i den koronarammede regionen, hvor 200.000 mennesker har vært sperret av. I helgen strammet helsemyndighetene grepet, men nå er nedstengningen opphevet. Avgjørelsen kan ankes.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no