Aps-budsjett fikk flertall – NSR kan stå for fall

Budsjettsaken på Sametinget er avsluttet, og Arbeiderpartietsbudsjett fikk flertall. Leder for Ap, Vibeke Larsen, spør fra talerstolen: – Kan vi støtte et vinglete NSR?

Vibeke Larsen på vei opp til Sametingets talerstol med Aili Keskitalo i bakgrunnen

ENTRER TALERSTOLEN: Arbeiderpartiets parlamentariske leder Vibeke Larsen, fikk støtte for sitt budsjettforslag. Dermed kan det hende at et maktskifte er i gjære.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Budsjettalternativet til Arbeiderpartiet, Árja og Høyre, fikk klart flertall i Sametinget.

Dermed kan det se ut til at det blir maktskifte på Sametinget.

NSR sitt budsjett, som sitter med rådsmakten, ble nedstemt. Nå debatterer Sametinget hvorvidt NSR kan fortsette å styre Sametinget eller ei.

Stiller mistillitsforslag

Dernest stemte også NSR sine representanter for Arbeiderpartiets alternative budsjett. Hvorpå leder parlamentarisk leder for Aps sametingsgruppe stilte spørsmål til plenum:

– NSR har stemt på alle de framlagte budsjettene, kan plenum støtte et råd som er så vinglete?

Små forskjeller

Arbeiderpartiets budsjett handler om fem millioner kroner. – Nei takk, finn noen andre å samarbeide med, sa Aps Vibeke Larsen til NSR, fra Sametingets talerstol tidligere i dag.

Forskjellene mellom budsjettforslaget til den Arbeiderparti-ledete partialliansen og NSR sitt forslag er små – i overkant av fem millioner kroner skal flyttes på.

– Det er veldig vanskelig å inngå et budsjettforlik i et valgår. Politisk talemåte vil det si; nei takk, finn noen andre å samarbeide med, sa Aps Vibeke Larsen fra Sametingets talerstol i dag.

NRKs politiske kommentator, Nils Johan Heatta, sier at budsjettforslaget ser ut til å handle om det forestående valget.

Mer enn det handler om penger.

– Som Vibeke Larsen sa fra talerstolen, så vil de ikke støtte NSR. Det betyr at de vil tydeliggjøre at de er et reelt alternativ til å ta styringen på Sametinget, sier han.

LO støtte til Aps sametingsgruppe

Det var Ap som sørget for at det sittende rådet fikk makten ved forrige sametingsvalg, men nå har altså det endret seg.

– Etter Aps samepolitiske konferanse har retorikken fra Sametingets Arbeiderpartigruppe endret seg. Den er kvassere, og det er tydelig at de forbereder seg til valget, mener Heatta.

Landsorganisasjonen (LO) var tilstede på konferansen, og ga klar beskjed om at Arbeiderpartiet må ta over den politiske makten på Sametinget.

Helga Pedersen er presidentkandidaten til Ap ved neste sametingsvalg. Hun har avvist at Ap sentralt har noe med det som skjer på Sametinget nå, å gjøre.

– Arbeiderpartiet sentralt har ingen rolle i dette. Men jeg har gitt uttrykk for mitt syn til mine partifeller på Sametinget, sa Pedersen til NRK.