Hopp til innhold

Avviser at Ap sentralt er involvert i å felle Sametingets «regjering»

Hun er ordknapp om egne partifellers planer om å gripe sametingsrådsmakten denne uken. – Det jeg tenker skal få forbli internt, sier Helga Pedersen (Ap).

Helga Pedersen

FÅMÆLT OM SAMETINGS-MISTILLIT: Helga Pedersen er i dag stortingsrepresentant for Finnmark Arbeiderparti, men til høsten er hun partiets sametingspresidentkandidat.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Jeg har ingen kommentar til dette. Dette er en uavklart situasjon, og det er Aps sametingsgruppe som håndterer dette. Jeg er nok dermed ikke den rette til å svare på dette.

Helga Pedersen er tilbakeholden med å kommentere maktkampen som i disse dager pågår i sametingsbygningen i Karasjok.

Et flertall på Sametinget, anført av Arbeiderpartiets sametingsgruppe, vil med stor sannsynlighet tvinge sametingsrådet til å gå av denne uken.

– Har ingen rolle

Helga Pedersen hevder Aps sametingsgruppe ikke har rådført seg med partikolleger i Oslo.

– Arbeiderpartiet sentralt har ingen rolle i dette. Men jeg har gitt uttrykk for mitt syn til mine partifeller på Sametinget, sier hun.

– Og hva er det synet?

– Det tenker jeg skal få forbli internt. Men det er jo en kjent sak at dette diskuteres i Karasjok, sier Pedersen, og viser blant annet til NRKs tidligere oppslag om saken .

Sametingsrådet

MÅ STRAKS GÅ AV?: Aili Keskitalo (t.v.) kan være i sin siste arbeidsuke som sametingspresident. Her i lag med sametingsrådsmedlemmene Silje Karine Muotka, Ann-Mari Thomassen, Henrik Olsen og Thomas Åhren. Alle tilhører Norske Samers Riksforbund (NSR), som innehar sametingsrådet i mindretall. Det er i forbindelse med sametingsplenumets behandling av neste års sametingsbudsjett, at NSRs sametingsråd antageligvis må gå av.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Forundret sametingspresident

Årsaken til misnøyen mot NSR, sies å være påstander om at NSR i liten grad har søkt samarbeid med andre partier i utarbeidelsen av forslag til neste års sametingsbudsjett.

– Vår dør er åpen – men jeg konstaterer at det er noen som ikke ønsker å forhandle med oss, uttalte en svært forundret sametingspresident Aili Keskitalo nylig.

Helga Pedersen vil ikke kommentere hvorvidt hun vil at Keskitalo skal gå av.

Ei heller vil Pedersen svare på hva Arbeiderpartiet har å tjene på å gripe sametingsrådsmakten – kun ni måneder før sametingsvalget den 11. september.

– Hypotetiske spørsmål

Parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet på Sametinget, Vibeke Larsen

LEDER AN: Parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet på Sametinget, Vibeke Larsen, kan straks være Sametingets nye president.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

Dersom Arbeiderpartiet får gjennomslag i å fjerne NSRs fra sametingsrådet, så blir Aps Vibeke Larsen utpekt til sametingspresident.

Men Larsen får uansett kun maksimalt under ett år i presidentstolen, da det er kjent og avklart at det er Helga Pedersen som er Arbeiderpartiets sametingspresidentkandidat til høstens sametingsvalg.

– Hvis mistillit mot sametingsrådet; hvordan kan dette påvirke din rolle som sametingspresidentkandidat?

– Dette er det som sagt sametingsgruppa vår som håndterer. Jeg kommenterer ikke slike hypotetiske spørsmål, svarer Pedersen.

– Vet ikke utfallet

– Har du gjort deg opp noen tanker om hva det er som skjer på Sametinget nå?

– Dette er en uavklart situasjon, og jeg vet ikke hva utfallet blir.

– Har du hatt noe rolle i planleggingen av strategien?

– Nei, det har jeg ikke, hevder Pedersen.

Hinter om konsekvenser

Ifølge iFinnmark.no, har Aps sametingsgruppe nå meldt inn sitt sametingsbudsjettforslag (ekstern lenke – bak betalingsmur).

Partiets gruppeleder sier at deres budsjettforslag for øyeblikket har flertall.

– Om vi fremmer mistillitsforslag, kommer an på hvordan rådet reagerer. Hvis du ikke kan fremme egen politikk, så må man ta konsekvensene, sier Aps Vibeke Larsen.

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse