NRK Meny
Normal

Skjebnetimer for sametingspresident Aili Keskitalo

Sametingspresidenten og sametingsrådet kan måtte gå i dag. Akkurat nå behandles Sametingets budsjett, som kan velte NSR og gi AP makten.

Aili Keskitalo

NÅ MÅ HUN TRE AV: Aili Keskitalo og Sametingsrådet ble tvunget til å gå av.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Et mulig flertall på Sametinget, anført av Arbeideiderpartiet, kan ende med å tvinge det sittende sametingsrådet til å gå av. I dag skal Sametingets plenum stemme over budsjettforslaget, som kan føre til avgangen for det sittende Sametingsråd.

Det er Arbeiderpartiet på Sametinget som nå forsøker å samle flertall for sitt alternative budsjettforslag. Ingen kan med sikkerhet si hva som vil skje, men ut fra signaler fra sametingspolitikerne kan det tyde på at AP vil få flertall for sitt forslag.

Reaksjoner fra andre grupperinger

  • Jeg har skjønt at det er en flertallsgruppering bak forslag om nytt sametingsbudsjett. Da forventer jeg også at de styrer sammen, sier Toril Bakken Kåven fra lista Nordkalottfolket.
  • Laila Susanne Vars fra partiet Árja sier at NSR ikke har brydd seg om å søke støtte selv om de er i mindretall. – Vi har ingen tillit til NSRs Sametingsgråd, sier Vars.
  • Lars Filip Paulsen fra Høyre, sier at dette kommer som følge av en politisk frustrasjon over NSRs vinglete politikk. Derfor har vi gått sammen med Ap og Arja om å lage et nytt budsjett, sier Paulsen.

Ordknapp

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant og partiets kandidat til presidentvervet i Sametinget, Helga Pedersen, er ordknapp om egne partifellers planer om å gripe sametingsrådsmakten denne uken.

– Det jeg tenker om det skal forbli internt, har Helga Pedersen (Ap) tidligere uttalt til NRK Sápmi.

Er rede til forhandlinger

Årsaken til misnøyen mot NSR, sies å være påstander om at NSR i liten grad har søkt samarbeid med andre partier i utarbeidelsen av forslag til neste års sametingsbudsjett.

– Vår dør er åpen – men jeg konstaterer at det er noen som ikke ønsker å forhandle med oss, sier en svært forundret sametingspresident Aili Keskitalo.

– Jeg er sjokkert over hvordan denne saken er behandlet. Denne saken er ikke redelig behandlet. I NSR har vi prøvd å komme de øvrige grupperingene i møte, men dette har vi ikke lyktes med.

Dette sa saksordfører Laila Nystad (NSR) da Sametingets plenum startet budsjettbehandlingen.