NRK Meny
Normal

Ap vil stramme inn fisketurisme

Arbeiderpartiet vil pålegge også turister å registrere fangsten på samme måte som næringsutøvere må.

Turistfiske Sørøya

Myndigheten har lite kontroll med hvor mye fisk turister årlig drar opp fra havet. Bildet er fra turistfiske på Sørøya.

Foto: Eirik Palm / NRK

– I motsetning til regjeringen mener vi det må være strengere kjøreregler og en ordning for å registrere hvor mye fisk man faktisk tar opp. I dag aner vi ikke hvor mye det er snakk om, sier stortingsrepresentant Ingrid Heggø, fiskeripolitisk talsperson i Arbeiderpartiet til FiskeribladetFiskaren.

Stadig flere tyskere og østeuropeere strømmer til de 600 turistanleggene langs den norske kysten, samtidig som tollere gjør stadig flere beslag av smuglertorsk . Beslagene i fjor var på nærmere fem og halvt tonn.

Mens Nordland Fylkes Fiskarlag har bedt om strengere regler for turistene , har fiskeriminister Elisabeth Aspaker svart at regjeringa ikke ønsker å gå inn for noe regulering.

Stortingsrepresentant Ingrid Heggø mener at utleiere og de som driver havfiskecamper må registrere inn hvor mye som tas og ha ansvar for at turistene ikke tar med seg mer enn de kan.

– Det bør ikke være vanskeligere for dem, enn for vanlige fiskere som registrerer fangsten, sier Heggø til FiskeribladetFiskaren.

Kvoten må omgjøres til rundfisk

Hun vil også gjøre om kvoten fra filet til å gjelde rundfisk, slik at man unngår at folk bare tar med seg de beste stykkene. Partiet vil også ta bort ordningen med at turistene kan ta med seg en troféfisk.

– En troféfisk kan jo være en kveite på 150 kilo.

Vil ha høyere bøter

Samtidig mener Heggø at bøtene når man blir tatt må bli høyere.

– I dag får du 100 kroner kiloen, som gjerne er mindre enn du betaler i butikken, svarer Heggø.

Hun understreker at foreslåtte reguleringer ikke betyr at Arbeiderpartiet er imot turistfisket.

– Så vidt jeg husker var det vi som innførte turistfiskekvoter. I begynnelsen var dette ikke noe problem. Det er når det blir et visst omfang, at det blir en konkurranse med yrkesfiskerne, svarer Ingrid Heggø til fiskeribladet.