Smuglerne hadde kun ett spørsmål: – Hvor stor blir boten?

Tollerne i Narvik gjorde onsdag det nest største beslaget av fiskefilet noensinne i regionen.

Onsdag hadde tollerne ved Narvik tollsted en rutinekontroll på Bjørnfjell.

– Ute på ettermiddagen kom det et reisefølge med to polske kjøretøy. De ble vinket inn av våre menn, sier kontorsjef Rolf Berget til NRK.no.

Etter nærmere undersøkelser fant tollerne 500 kilo torskefilet utover den lovlig kvoten på 15 kilo. Filetvekta ganges gjerne med tre for å få «råfiskmengden». 500 kilo skulle dermed kunne tilsvare om lag 1,5 tonn.

– Hvor stort beslag er dette?

– Det er det nest største beslaget vi har hatt hos oss noensinne. Det største var en tysker som ble tatt med 810 kilo fiskefilet for mye i bagasjen i 2009.

– Hvor stor blir boten?

Da polakkene ble konfrontert med funnet, tok en av dem på seg all skyld. Han vedtok boten på 20.000 kroner og betalte på stedet.

– Det eneste de spurte om var: «Hvor stor blir boten»? Ellers trakk de bare på skuldrene. Det var tydelig at de var klar over at de overskred kvoten ganske kraftig, sier Berget.

Sterk økning

Beslaget ved Bjørnfjell føyer seg inn i rekken av en rekke beslag så langt i år.

I hele fjor ble det beslaglagt vel tusen kilo fisk, mens det ved Bjørnfjell tollstasjon alene er tatt over 1865 kilo hittil i år.

– Per i dag er vi oppe på samme antall beslag som i hele fjor, men vi har nesten av dobling av vekta. I all hovedsak dreier dette seg om filet, sier Berget.

(artikkelen fortsetter under)

Tyskere tatt for smugling av 420 kilo fisk

Åtte tyske statsborgere ble tidligere i år tatt med 420 kilo fiskefilet mer enn tillat kvote under en rutinekontroll på Bjørnfjell.

Foto: Narvik tollsted

Ikke prioritert

Beslagene gjør tollerne til tross for at fiskesmugling ikke er en prioritert oppgave. Varer som narkotika, tobakk og brennevin er det de først og fremst er på jakt etter.

– Men når vi, som i dette tilfellet, oppdager varebiler som lastet til randen med fiskefilet, så slår vi knallhardt ned på det.

– Mer organisert enn vi tror

Stortingsrepresentant Lillian Hansen fra Ap i Nordland er bekymret over utviklingen.

– Som stortingspolitiker skal man være forsiktig med å høre på rykter, men man kan heller ikke se bort ifra det som blir sagt. Dette kan være mer organisert enn vi tror, sa Hansen til NRK.no tidligere i mai.

Hun mener fiskesmuglingen er helt ute av kontroll.

– Det vi ser nå er kanskje toppen av et isfjell.