Hopp til innhold

Russisk sameleder: – Vi er mot krigen i Ukraina

Lederen i den ene av to samiske organisasjoner i Russland kommer med en oppsiktsvekkende uttalelse. Det skjer dagen etter at organisasjonen ble suspendert fra pansamisk samarbeid.

Aleksandr Slupachik

TRIST: Leder Aleksandr Slupachik i Offentlig organisasjon for samene i Murmansk-regionen (OOSMO) syns det er trist å ikke være en del av det samepolitiske fellesskapet.

Foto: Privat

– Jeg erklærer offisielt på vegne av OOSMO at vi er mot krigen i Ukraina, uttaler leder Aleksandr Slupachik til NRK. OOSMO er forkortelse for Offentlig organisasjon for samene i Murmansk-regionen.

Han kommer med denne erklæringen til tross for at han risikerer fengselsstraff for sine meninger. I Russland kan den som ytrer seg nedlatende om krigen dømmes til 15 års fengsel.

– Den midlertidige utestengelsen av samiske organisasjoner i Russland fra Samerådet er trist. Vi trodde det skulle være umulig, sier Slupachik.

Stopper alt samarbeid

Samerådet er et samarbeidsorgan for samiske organisasjoner i Finland, Norge, Russland og Sverige.

Styret i Samerådet vedtok søndag å fryse samarbeidet med de samiske organisasjonene i Russland fordi de har uttrykt støtte til Russlands «spesialoperasjon i Ukraina».

Christina Henriksen

Presidenten i Samerådet, Christina Henriksen, sier at det er synd å måtte sette det pansamiske samarbeidet på is.

Foto: NSR

– Vi kutter samarbeidet med våre medlemsorganisasjoner i Russland inntil videre. Dette varer minimum til høsten. Det opplyste presidenten i Samerådet Christina Henriksen til NRK søndag kveld.

Slupachik sier han har forståelse for vedtaket.

– Vi forstår Samerådets vedtak og støtter deres holdning i dagens situasjon. Dessverre ble ikke min mening som leder av OOSMO tatt i betraktning, beklager Slupachik.

– Mistet gitaren

Russlands eldste sameforening, Kola sameforening, kom nylig med en støtteerklæring til krigen. OOSMO har forholdt seg taus, inntil i dag.

Et bilde av Samerådets visepresident Ivan Matrehkin med Z-merket på gitaren ble nylig lastet opp i et diskusjonsforum på internett.

– Denne helga ble vi oppmerksomme på at vår visepresident Ivan Matrehkin har erklært med tekst og bilde at han støtter «spesialoperasjonen» i Ukraina. Det er ikke mulig for oss å godta, forklarer Henriksen.

Ivan Matrehkin med Z-merket på gitaren

Dette bildet av Samerådets visepresident Ivan Matrehkin ble postet på et diskusjonsforum for russiske samer. Det syns lederne i Samerådet er uheldig.

Foto: Privat

Matrehkin har kommet med denne forklaringen til NRK:

– Jeg hadde planlagt et møte i Petrozavodsk som singer-songwriter i Vennskapens hus. På vei til Petrozavodsk forsvant gitaren min og en gitar ble brakt til meg for en opptreden. Det er alt jeg vil si.

Slupachik sier at Matrehkin i denne saken må anses som en privatperson.

– Alle Ivan Matrekhins handlinger må han ta på egen kappe. De gjenspeiler bare hans personlige synspunkter. Ivan Matrekhin har ikke vært medlem av OOSMO-ledelsen siden september 2021 og er et ordinært medlem av organisasjonen.

Forlot OOSMO

OOSMO er i inneværende periode blitt representert i Samerådet av Ivan Matrehkin og Andrei Danilov.

Sameaktivisten Danilov søkte i mars politisk asyl i Norge fordi han føler seg utrygg i hjemlandet.

Andrei Danilov

Sameaktivisten Andrei Danilov håper å få opphold i Norge fordi han føler seg utrygg i hjemlandet. Han er den første samiske asylsøkeren fra Russland.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Den utløsende årsaken til asylsøknaden var krigen i Ukraina.

Danilov forlot nylig OOSMO etter eget ønske. Det likte Ivan Matrehkin dårlig.

Ivan Matrehkin på Vkontakte

«Du vet Andrei, din uttalelse viser bare det faktum at du mistet Russland. Lev, skriv, du forlatt din folk, ditt moderland. Bli lykkelig og bli nyttig til det landet du valgt. Hvert menneske gjør sine valg.»

Foto: Skjermdump

– Jeg har prøvd å utfordre Matrehkin til å forklare hva han mener med dette. Jeg har også spurt ham om han er for eller mot krigen. Han har valgt å ikke svare, sier Danilov.

Korte nyheter

  • Sámi nammadeamit Hedda bálkkašupmái

    Golbma sámi bihtá leat namaduvvon Hedda bálkkašupmái.

    Frode Fjellheim ja Per Sundin leaba nammaduvvon buoremus audiovisuell design luohkás «Allak - Dållen giella» bihtáin musihka ja čuovgadesigna dihtii.

    Buoremus nuoraid čájáhus luohkkái lea Sámi Našunálateáhter Beaivváža bihttá «Maid Sárá čiegada» nammaduvvon, ja buoremus dánsačájáhussii lea Elle Sofe Sara ja Joar Nango bihttá «Birget; ways to deal, ways to heal» gis nammaduvvon.

    Hedda bálkkašupmi lea teáhterbálkkašupmi man ulbmil lea gudnejahttit lávdedáidaga. Bálkkašupmi lea geassemánu 18. beaivvi.

    "Maid Sara čiegada" Teáhterbihttá.
    Foto: Aslak Mikal Mienna / Aslak Mikal Mienna
  • Flere samiske nominasjoner til Heddaprisen

    Forestillingen «Maid Sárá čiegada - Hva Sara skjuler» er nominert til Heddapris for beste ungdomsforestilling. Manus er skrevet av Katrine Nedrejord. Regi Kristin Bjørn – Sámi Našunálateáhter Beaivváš.

    Frode Fjellheim er nominert til beste audiovisuell design i sammen med Per Sundin til «Allaq – Dållen gïelle, ildens stemme». Stykket er skrevet av Cecilia Persson. - Åarjelhsaemien Teatere i samarbeid med Sámi Našunálateáhter Beaivváš.

    Elle Sofe Sara og Joar Nango er nominert til beste danseforestilling med «Birget». - co-produksjon Den Norske Opera & Ballett, BIT Teatergarasjen, Bergen International Festival og Nordic Next

    Heddaprisen har som formål å hedre fremragende prestasjoner i norsk scenekunst. Prisen deles ut årlig og er et samarbeid mellom NTO og foreningens scenekunstmedlemmer.

    Heddaprisen ble delt ut første gang i 1998.

    Årets priser deles ut 18. juni 2023.

    Marte Fjellheim Sarre, Eila Ballovara Varsi, Máid Sárá čiegada.
    Foto: Aslak Mikal Mienna / Beaivváš
  • Skal lede Samerådets menneskerettighetssarbeid

    Samerådet har ansatt Eirik Larsen som leder av Samerådets menneskerettighetssavdeling.

    Larsen er jurist og har siden 2018 vært politisk rådgiver for Sametingsrådet. Han har tidligere arbeidet med samiske saker i departementene i Norge, og kjenner også Samerådet godt fra før da han i 2017 vikarierte i stillingen som han nå tiltrer.

    – Jeg ser fram til å ta del i Samerådets arbeid, og er glad for muligheten til å jobbe for en samisk organisasjon og med saker som jeg har stort engasjement for. Menneskerettighetene er under press, og det samiske sivilsamfunnet har en svært viktig rolle i å beskytte og fremme både samers og andre urfolks menneskerettigheter, sier Eirik Larsen.

    Han tiltrer stillingen 7. august 2023.

    Rådgiver for sametingsrådet, Eirik Larsen
    Foto: Christina Gjertsen