Hopp til innhold

Aldri før har det vært så mange samer på TV

I fire av høstens store TV-satsinger er det samiske deltakere. – Det er et ekstremt engasjement, sier castingansvarlig.

Bildemontasje av samiske kjendiser

KJENDISBUKETT: Disse fire samiske kjendisene blir å pryde TV-skjermene gjennom høsten og vinteren. Fra venstre: Agnete Saba (Hver gang vi møtes), Vegard Bjørsmo (Stjernekamp), Fred Buljo (Skal vi danse) og Per Heimly (71 grader nord – Norges tøffeste kjendis).

Foto: VEGARD BREIE, JULIA MARIE NAGLESTAD, ESPEN SOLLI, ESKIL WIE FURUNES / TV 2, NRK

Samiske profiler tapetserer de store satsingene til TV-kanalene.

Fred Buljo slår seg løs på parketten i «Skal vi danse», Vegard Bjørsmo leverer rene strofer i «Stjernekamp», Per Heimly skal dra seg opp høye fjelltopper i «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis» og Agnete Saba skal lage nye coverslagere i «Hver gang vi møtes».

Dette er historisk. Så mange samiske profiler har aldri vært på TV på én og samme tid, i hvert sitt program.

Dette gir de samiske TV-seerne et dilemma utover høsten. Hvem skal de egentlig følge?

– Vi går ikke spesifikt ut og sier at vi skal ha med noen samiske. Vi ønsker – og skal ha nye og spennende artister. Dette er noe vi etterstreber hvert år.

Det sier Vibeke Sørlie som er castingansvarlig og opphavskvinnen til Stjernekamp.

Pål Kruke Kristiansen og Vibeke Sørli

CASTINGANSVARLIG: Vibeke Sørlie (til høyre), som også er opphavskvinne og co-produsent for Stjernekamp, sier det viktigste ved Stjernekamp-castingen er å omfavne mangfold og artister i ulike sjangre. Her sammen med Pål Kruke Kristiansen ved en tidligere anledning.

Foto: NRK

Hun har stått i kulissene og blant annet plukket ut Ella Marie Hætta Isaksen som gikk til topps i programmet i 2018 og Vegard Bjørsmo som er blant årets favoritter.

 • Se hvordan Vegard Bjørsmo trollbandt TV-seerne forrige lørdag:
Fra Stjernekamp på NRK 29. august 2020. Episode 1 - Egen sjanger.

Fra Stjernekamp på NRK 29. august 2020. Episode 1 - Egen sjanger.

Luksusproblem

Sørlie forklarer at de to samiske musikerne har vært gjenstand for enorm oppmerksomhet og med det har også engasjementet fulgt.

Fred Buljo, kjent fra Keiino og nå som deltaker i «Skal vi danse», tror at de samiske profilene er med på å bringe frem stolthet blant unge samer.

– Den samiske kulturen har kommet langt. Jeg tror ikke vi lenger er samiske alibi, men at TV og medias oppdrag er å speile mangfoldet i landet vårt, og samer er en stor del av Norge, sier Fred.

Fred Buljo i Frognerparken

MIKROFON TIL PARKETT: Fred Buljo forlater mikrofonen i en kort periode for å øve inn transetrinn.

Foto: Wenche Marie Hætta / NRK

Han konkurrere nå om de samiske seerne mot Vegard Bjørsmo. «Skal vi danse» og «Stjernekamp» går nemlig på tilnærmet samme tidspunkt lørdagskveldene fremover.

– Dette er nesten blitt et luksusproblem, sier Fred som debuterer på parketten under sesongpremieren på TV 2 lørdag.

– Vi er litt skarpere

I tidligere realitysesonger har det vært få eller ingen samiske deltagere.

Den første samiske realitydeltageren som skapte avisoverskrifter er Johan Mathis Buljo. Han gikk til topps på Nordkapp i 2002 da han vant «71 grader nord».

I ettertid ser han på sin samiske bakgrunn som et stort pluss på veien mot seieren.

– Vi er mennesker av naturen og har en annen humor og er litt uhøytidelige. Dermed blir vi også fort og godt likt på TV, sier Johan Mathis.

Johan Mathis Buljo Arctic Challenge gilvvuin Oslos

FØRSTE REALITY-SAME: Johan Mathis Buljo var den første samiske deltageren som gikk til topps i et realityprogram.

Foto: Govven: Ellen Oddveig Hætta / NRK

Han har senere vært med å bidratt i realityprogrammet hvor deltagerne går gjennom store deler av Norge, fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord.

Johan Mathis mener samiske personer er yndede personer å få på TV-skjermen og at de veldig ofte blir blant favorittene til å vinne.

– Vi har klart oss veldig bra i de aller fleste programmene. Det viser at vi er litt skarpere enn majoritetsbefolkningen, sier en lattermild Johan Mathis.

Sørlie i Stjernekamp er hvert fall klar på én ting når det kommer til de samiske deltagerne:

– Dette er jo bare kjempegøy!, sier Sørlie om engasjementet rundt de samiske deltagerne.

 • Se hvordan Fred Buljo forbereder seg til lørdagens premiere under:

Korte nyheter

 • Dieđihii Sámedikki jienastuslohkui vai beassá vaikkuhit

  Measta bealli buot suohkanpolitihkkariin Finnmárkkus leat dieđihan iežaset sámedikki jienastuslohkui, ja nu besset jienastit sámediggeválggain.

  Hámmerfeastta sátnejođiheaddji Terje Wikstrøm válljii ohcat iežas sámi máttuid vai beasašii váikkuhit Sámedikki oainnu ruvkeáššái iežas ruovttubáikkis Fálesnuoris. Son háliidii oažžut ovdan ahte eai buot sápmelaččat vuosttil ruvkkiid.

 • Mittodit alkohola skeaŋkan addimis

  Av-og-til, dahjege duollet-dálle organisašuvdna, ávžžuha norgalaččaid, ahte eai attašii alkohola juovkaskeaŋkan.

  Álbmotdearvvašvuođainstituhta logut čájehit ahte 90.000 máná bajásšaddet bearrašis gos juhkkojuvvo menddo olu alkohola. Seammás vuordá Vinmonopolet ahte juoba 1,7 miljon olbmo fitnet gávppašeamen alkoholabuvddain ovdal juovlavahku. Av-og-til organisašuvnna Ragnhild Kaski ávžžuhage ahte olbmot gávppašivčče baicce dan hildus gos leat alkoholkeahtes juhkamušat.

  Ragnhild Kaski, Generalsekretær i Av og til.
  Foto: Bård Gundersen
 • EU med niende sanksjonspakke mot Russland

  EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sier de vil legge til nesten 200 flere personer, bedrifter og organisasjoner på sanksjonslisten. Ytterligere tre russiske banker blir også ilagt sanksjoner.

  – Punkt tre er å kutte Russlands tilgang til droner, både direkte og via tredjelandsleverandører som Iran, skriver von der Leyen på Twitter.

  Hun foreslår også å utvide eksportkontrollen for produkter som kan brukes til både sivile og militære formål og som «det russiske krigsmaskineriet» kan nyttiggjøre seg.

  – Vi går også etter det russiske propagandaapparatet ved å foreslå at ytterligere fire kanaler får sendeforbud, og vi foreslår flere økonomiske tiltak mot Russlands energi- og gruveindustri.

  (NTB)