Aldri før har det vært så mange samer på TV

I fire av høstens store TV-satsinger er det samiske deltakere. – Det er et ekstremt engasjement, sier castingansvarlig.

Bildemontasje av samiske kjendiser

KJENDISBUKETT: Disse fire samiske kjendisene blir å pryde TV-skjermene gjennom høsten og vinteren. Fra venstre: Agnete Saba (Hver gang vi møtes), Vegard Bjørsmo (Stjernekamp), Fred Buljo (Skal vi danse) og Per Heimly (71 grader nord – Norges tøffeste kjendis).

Foto: VEGARD BREIE, JULIA MARIE NAGLESTAD, ESPEN SOLLI, ESKIL WIE FURUNES / TV 2, NRK

Samiske profiler tapetserer de store satsingene til TV-kanalene.

Fred Buljo slår seg løs på parketten i «Skal vi danse», Vegard Bjørsmo leverer rene strofer i «Stjernekamp», Per Heimly skal dra seg opp høye fjelltopper i «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis» og Agnete Saba skal lage nye coverslagere i «Hver gang vi møtes».

Dette er historisk. Så mange samiske profiler har aldri vært på TV på én og samme tid, i hvert sitt program.

Dette gir de samiske TV-seerne et dilemma utover høsten. Hvem skal de egentlig følge?

– Vi går ikke spesifikt ut og sier at vi skal ha med noen samiske. Vi ønsker – og skal ha nye og spennende artister. Dette er noe vi etterstreber hvert år.

Det sier Vibeke Sørlie som er castingansvarlig og opphavskvinnen til Stjernekamp.

Pål Kruke Kristiansen og Vibeke Sørli

CASTINGANSVARLIG: Vibeke Sørlie (til høyre), som også er opphavskvinne og co-produsent for Stjernekamp, sier det viktigste ved Stjernekamp-castingen er å omfavne mangfold og artister i ulike sjangre. Her sammen med Pål Kruke Kristiansen ved en tidligere anledning.

Foto: NRK

Hun har stått i kulissene og blant annet plukket ut Ella Marie Hætta Isaksen som gikk til topps i programmet i 2018 og Vegard Bjørsmo som er blant årets favoritter.

 • Se hvordan Vegard Bjørsmo trollbandt TV-seerne forrige lørdag:
Fra Stjernekamp på NRK 29. august 2020. Episode 1 - Egen sjanger.

Fra Stjernekamp på NRK 29. august 2020. Episode 1 - Egen sjanger.

Luksusproblem

Sørlie forklarer at de to samiske musikerne har vært gjenstand for enorm oppmerksomhet og med det har også engasjementet fulgt.

Fred Buljo, kjent fra Keiino og nå som deltaker i «Skal vi danse», tror at de samiske profilene er med på å bringe frem stolthet blant unge samer.

– Den samiske kulturen har kommet langt. Jeg tror ikke vi lenger er samiske alibi, men at TV og medias oppdrag er å speile mangfoldet i landet vårt, og samer er en stor del av Norge, sier Fred.

Fred Buljo i Frognerparken

MIKROFON TIL PARKETT: Fred Buljo forlater mikrofonen i en kort periode for å øve inn transetrinn.

Foto: Wenche Marie Hætta / NRK

Han konkurrere nå om de samiske seerne mot Vegard Bjørsmo. «Skal vi danse» og «Stjernekamp» går nemlig på tilnærmet samme tidspunkt lørdagskveldene fremover.

– Dette er nesten blitt et luksusproblem, sier Fred som debuterer på parketten under sesongpremieren på TV 2 lørdag.

– Vi er litt skarpere

I tidligere realitysesonger har det vært få eller ingen samiske deltagere.

Den første samiske realitydeltageren som skapte avisoverskrifter er Johan Mathis Buljo. Han gikk til topps på Nordkapp i 2002 da han vant «71 grader nord».

I ettertid ser han på sin samiske bakgrunn som et stort pluss på veien mot seieren.

– Vi er mennesker av naturen og har en annen humor og er litt uhøytidelige. Dermed blir vi også fort og godt likt på TV, sier Johan Mathis.

Johan Mathis Buljo Arctic Challenge gilvvuin Oslos

FØRSTE REALITY-SAME: Johan Mathis Buljo var den første samiske deltageren som gikk til topps i et realityprogram.

Foto: Govven: Ellen Oddveig Hætta / NRK

Han har senere vært med å bidratt i realityprogrammet hvor deltagerne går gjennom store deler av Norge, fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord.

Johan Mathis mener samiske personer er yndede personer å få på TV-skjermen og at de veldig ofte blir blant favorittene til å vinne.

– Vi har klart oss veldig bra i de aller fleste programmene. Det viser at vi er litt skarpere enn majoritetsbefolkningen, sier en lattermild Johan Mathis.

Sørlie i Stjernekamp er hvert fall klar på én ting når det kommer til de samiske deltagerne:

– Dette er jo bare kjempegøy!, sier Sørlie om engasjementet rundt de samiske deltagerne.

 • Se hvordan Fred Buljo forbereder seg til lørdagens premiere under:

Korte nyheter

 • Nødvendig tillatelse for elektriske ferger

  Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt tillatelse til at Kystnett AS bygger ei 66 kilovolts kraftledning fra Ulvsvåg til Bognes i Hamarøy kommune. De har også gitt konsesjon til en ny transformatorstasjon på Bognes. Tillatelsen gjør at Statens vegvesen kan elektrifisere fergene fra Bognes. Les mer i pressemeldingen fra NVE.

  Kaos ved fergeleia Bognes.
  Foto: Helge Westermann
 • Valgt ut tomter til omsorgsboliger

  Styringsgruppen for prosjektet helsehus i Hamarøy har kommet med sine anbefalinger om hvor omsorgsboliger i Hamarøy kommune bør bygges. Det er tidligere vedtatt at det skal bygges ti tomter på Drag og ti tomter på Oppeid. På Oppeid er anbefalingen å rive miniboligene ved sykehjemmet, legekontoret og legevakt. På Drag er anbefalingen å bygge i tilknytning til Dragstunet, på en av de to tomtene ved nedlagte Margits Minne i Drag sentrum, skriver Avisa Nordland. Disse tomtene har også nærhet til legekontor.

  "Margits Minne" i sentrum av Drag.
  Foto: Sander Andersen / NRK
 • Fersk skuespiller har hovedrollen

  Under andre verdenskrig ble store deler av rommene på Quality Hotel Grand Royal i Narvik okkupert av tyskerne. Hotellet har nå laget filmer om det som skjedde på hotellet under krigen. Resepsjonist ved hotellet Ina Emilie Framvik (33) spiller hovedrollen, som bestyrer Petra Gledich. – Det har vært veldig interessant å lære om historien, sier Framvik. Hun har aldri stått på en scene eller pratet i en mikrofon før hun ble skuespiller for første gang gjennom dette filmprosjektet, skriver avisen Fremover.

  Quality Hotel Grand Royal i Narvik.
  Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK