Hopp til innhold

Stjernekamp-Ella etter seieren: – Denne er til urfolket

Etter ti intense uker står tanajenta Ella Marie Hætta Isaksen (20) igjen som vinner av Stjernekamp 2018 og hun vil bruke seieren til å løfte frem urfolket.

Ella Marie rett etter hun fikk beskjeden

SEIEREN I BOKS: Slik reagerte Ella Marie Hætta Isaksen rett etter hun fikk seiersbudskapet. Fra venstre: Chris Holsten, Ulrikke Brandstorp, Ella Marie Hætta Isaksen og Kåre Magnus Bergh.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Det var noen nervepirrende minutter før Stjernekamp-programleder Kåre Magnus Bergh utropte Ella Marie til årets vinner av Stjernekamp.

Da beskjeden ble overrakt ble den unge artisten fra bandet ISÁK mildt sagt overrumplet og knakk totalt sammen og fikk nesten ikke ut et ord.

– Fy fader, tusen takk! Olu, olu giitu!

hylles hun som et forbilde.

I seiersintervjuet med NRK var hun klar på at hun ikke kun vil benytte denne seieren til egen vinning – hun vil gjøre noe viktigere.

Her vinner Ella Marie Stjernekamp.

Hylles av kulturministeren

– Denne er til urfolket. Jeg synes vi skal være stolte hvor vi er fra og hylle kulturen vår, sier Ella Marie fra Stjernekamp-scenen.

Hvorfor er det så viktig for deg å vise hvor du er fra?

– Det er rart dersom jeg skal bruke hele livet mitt på noe som er så egoistisk å tenke på meg selv og karrieren. Det er ikke det som betyr noe alt i alt.

Oppi alt mediekaoset på scenen, som var fylt med gullblad, var også kulturministeren Trine Skei Grande. Hun overværte hele finalen fra salen og er enig i Ella Marie når det kommer til å løfte frem urfolket.

– Jeg tror hun bryter noen viktige barrierer og er et forbilde. Hun bringer oss sammen både språklig og kulturelt. Hun lager noe helt nytt som kommer til å forandre Norge litt, sier Grande.

  • Se hvordan hjemplassen mottok seieren i Tana i videoen under:

En fullsatt sal i Tana i Finnmark heiet fram Ella Marie. Det ble en spennende og tårevåt kveld.

Stolt av kulturen

Med Stjernekamp-trofeet trygt plassert i hånden var det en fornøyd dame. Det ble mindre tårer enn vanlig, men det kan nok ha sammenheng med at hovedpersonen ser seieren i en større sammenheng.

– Jeg har lyst å feire den samiske kulturen og de som ikke har vært stolt av sin kultur. Jeg har lyst å vekke de og legge vekk skammen, det hører ikke til vår tid, sier 20-åringen.

Flere personer som NRK pratet med kalte hennes opptreden med «Ozan» av Adjagas som ubeskrivelig, blant disse personene er kringkastingssjefen Thor Gjermund Eriksen.

– Her er det flere treff på en gang. Det er viktig for NRK å løfte frem nye artister. Det å løfte frem nye artister og samisk kultur for alle i Norge er også utrolig viktig for oss, sier kringkastingssjefen Thor Gjermund Eriksen.

Ella Marie med seiersbuketten fra Stjernekamp

BEVISET: Seiersblomstene og Stjernekamp-trofeet er det synlige beviset på at Ella Marie Hætta Isaksen er vinneren av Stjernekamp 2018.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Fantastisk eventyr

Hun ble med det den nest yngste vinneren av Stjernekamp gjennom tidene. Tidenes yngste Stjernekamp-vinner er Nora Foss Al-Jabri som rodde i land seieren i 2014.

Ella Marie har gjennom hele programmet kjempet mot oddsen – bokstavelig talt. Hun hadde høyest odds for å vinne hele programmet før «Stjernekamp» startet.

Hun har også kjempet seg gjennom feber før kveldens sending, men det var det ikke mulig å spore da hun var på scenen. Før semifinalen hadde hun også mistet stemmen, men på nytt tok hun til scenen med perfekt stemme.

LES OGSÅ: Joik i beste sendetid er ingen selvfølge

Ulrikke Brandstorp som sto i finalen sammen med Ella Marie tok andreplassen. Dette var tidenes yngste finale i Stjernekamp.

– Dette har vært et fantastisk eventyr. Tusen, tusen takk, sier en tårevåt Brandstorp.

Korte nyheter

  • 800 kvinner dør daglig under fødsel

    Loga sámegillii.

    800 kvinner dør hver dag i forbindelse med fødsler. Det kommer fram i en ny rapport fra FN. Dødsraten har ikke endret seg siden 2016.

    Urfolk og andre minoritetskvinner som bor i land med dårlige helsetjenester, har seks ganger større risiko for å dø i forbindelse med svangerskap eller fødsel.

  • 800 nissonolbmo jápmet beaivválaččat riegádahttima oktavuođas

    Les på norsk.

    800 nissonolbmo jápmet beaivválaččat riegádahttima oktavuođas. Dat boahtá ovdan Ovttastuvvon našuvnnaid ođđa raporttas. Dat ii leat rievdan 2016 rájes.

    Eamiálbmot ja eará vehádat nissonolbmot geat ellet riikkain, main eai leat nu buorit dearvvašvuođabálvalusat, leat guđa geardde stuorát riskkas jápmit áhpehisvuođa dahje riegádahttima oktavuođas.

  • 53 prosent av Norges kulturinstitusjoner viser samisk kunst

    Loga sámegillii.

    53 prosent av Norges kulturinstitusjoner har jobbet med samisk kunst, selv om de ikke er samiske institusjoner.

    Det gjør de fordi de syns samisk kunst og kultur er kunstnerisk spennende, blant annet på grunn av internasjonal tilstrømming, samepolitiske saker i Norge og Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.

    40 prosent sier at det ikke er relevant for dem å jobbe med samisk kunst og kultur.

    Det kommer fram i Kulturdirektoratets nye rapport, der de har kartlagt hvordan kulturinstitusjoner i Norge jobber med samisk kunst og kultur. En slik kartlegging har ikke blitt gjort før.

    Her er kunsten til Synnøve Persen, Hans Ragnar Mathisen, Iver Jåks utstit på Nasjonalmuseet:

    Synnøve Persen, Hans Ragner Mathisen, Iver Jåks
    Foto: Wenche Marie Hætta / Nrk