Hopp til innhold

«Dálveidja» ble Månedens Urbi – Nå vil begge artistene søke inspirasjon i utland

«Dálveidja» ble egentlig laget for SGP, men kom ikke med i finalen. DJ Idja og Inna Marja Amundsen er både glade og stolte over sangens status som månedens Urbi.

Inna Marja Amundsen iført grå kofte og hvit liidni, ser rett inn i kamera mens hun synger under SGP Cover konserten i Kautokeino.
Foto: Per Heimly

Sápmi er stort og vi er spredt over store distanser. DJ-en sitter i Bodø, vokalisten i Harstad og journalisten i Karasjok.

Heldigvis finnes det mange muligheter for å møtes på nett, så vi avtaler et tidspunkt.

De vet enda ikke om sangens nye status og tror vi skal snakke om drømmer og planer for fremtiden.

På tide å satse

Det er nemlig slik at der de fleste bare drømmer, har disse to bestemt seg for å gjøre noe med drømmen.

DJ Idja (nærmest) og DJ Ailo samarbeider om å løfte stemningen på Riddu Riđđu. Begge iført hver sin kofte.

DJ IDJA: Han har tidligere sagt at han ønsker å få Sápmi til å danse. Nå vil han få Berlin til å danse til samisk musikk.

Foto: ØRJAN MARAKATT BERTELSEN

DJ Idja, eller Markus Thonhaugen (33), er riktignok kommet litt lenger i drømmen. Han flytter til Berlin for å satse på drømmen som DJ.

Jeg var der på helgetur i 2017 og tenkte at her hadde det vært kult å bo, og få den inspirasjonen som byen har å tilby, sier han.

Det er kanskje ikke tilfeldig at han velger akkurat Berlin. Det er på mange måter arnestedet for elektronisk musikk, ifølge Thonhaugen.

Jeg tenker at skal du lære noe, så skal du dra til selve arnestedet der ting skjer. Der sjangeren utviklet seg. Og da er Berlin byen å besøke, sier han.

Skole

Som ung artist har Inna Marja Amundsen (17, snart 18) en stor fremtid foran seg og det første hun skal gjøre, er å finne ut hvilken sjanger hun hører hjemme i.

Jeg liker musikken jeg har laget med DJ Ailo og DJ Idja, men jeg tror jeg kanskje hører mer hjemme i jazz-verdenen, sier Inna Marja.

Videre forteller hun at moren, som er musiker, har lært henne at man ikke blir en god vokalist før man lærer seg å improvisere.

Og det er jo det jazz er. Improvisasjon, forklarer hun.

Inna Marja Amundsen står på Markomeannuscenen iført rød kofte og hvit liidni.

MÁRKOMEANNU: Har du vært mye på Márkomeannu, kjenner du kanskje allerede til det unge talentet Inna Marja Amundsen.

Foto: Marita Eilertsen / maritaeilertsen.com

Foreløpig må hun gjøre ferdig musikk på videregående skole. Så er drømmen å komme seg inn på konservatorium eller musikkskole i utlandet.

Den store drømmen er LIPA, Paul McCartney-skolen i Liverpool. Uansett skal jeg ikke studere i Norge, for jeg har hørt at man må ut av landet for å satse på musikk, forteller hun.

Det handler om å lære

Du har kanskje lagt merke til det på samiske festivaler. Plutselig dukker en kjent samisk artist opp på scenen mens en annen spiller.

Slike samarbeid har vi sett flere av de siste årene, og på sett og vis er samarbeidet mellom DJ Idja og Inna Marja et slikt samarbeid.

Jeg ser på meg selv som en amatørartist og jeg tror mange i Sápmi gjør det. For vi er ikke de største. Da er det noe i det å knytte gode bånd, sier Inna.

DJ Idja (nærmest) og DJ Ailo samarbeider om å løfte stemningen på Riddu Riđđu. Begge iført hver sin kofte.

SAMARBEID: Både Inna Marja og DJ Idja har samarbeidet med DJ Ailo.

Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

Hun mener samarbeid mellom artister åpner for læring mellom dem og at man ikke stenger av for andre metoder.

Jeg har lyst å være borti flest mulig folk, lære av dem og lage musikk med dem. Man lære så mye og de sitter på andre kunnskaper enn det du har, forteller hun videre.

«Dálveidja»

«Dálveidja» er sangen som knytter DJ Idja og Inna Marja sammen. Den skulle egentlig være et Sámi Grand Prix bidrag, men kom dessverre ikke til finalen.

DJ Idja ja Inna Marja Amundsen - Dálveidja cover

KJÆRLIGHET: Sangen handler om kjærlighet, lengsel og det å ha noen til å varme seg.

Inna Marja forteller at hun er veldig fornøyd med samarbeidet. Hun føler at Markus har lyttet til henne, selv om hun ikke er så erfaren.

Det handler om hva man føler funker eller ikke. Han sendte med masse lydspor og ba meg høre på det og si hva som fungerte, sier hun og smiler.

Anslaget på sangen er også lett å dra kjensel på. Markus smiler lurt når det nevnes og sier han får inspirasjon fra mange steder.

Men spesielt 80-tallslyden. Van Halens «Jump» er jo en låt jeg er veldig glad i. Så jeg lurte på om det var mulig å hente inspirasjon derifra, sier han.

Hør den nyeste musikke fra Sápmi:

Månedens Urbi

På dette tidspunktet er de fortsatt ikke klar over at «Dálveidja» er månedens Urbi for juni.

Det er det på tide å gjøre noe med.

Har dere hørt sangen på NRK Sápmi de siste dagene?

Jeg har jo hørt at den er blitt spilt en del på radio, og det er jeg jo kjempeglad for, sier Markus.

Så dere har ikke lagt merke til at sangen har fått en ny intro? Den introduseres nå som Månedens Urbi hver gang den spilles.

– Neeei ... Nu ble helt varm her, utbryter Inna.

– Det var en god dag allerede, men nå ble den bare løfta dagen seg ti ganger, sier Markus når han er ferdig å juble.

De er begge veldig glad for å få denne æren. Spesielt når de får den i konkurranse med artister begge ser opp til, som Ailu Valle, Amoc, Aili og Hanna Nutti.

Også en annen ting gir en ekstra god smak for Inna Marja.

Inna Marja Amundsen på scenen i Kautokeino under SGP Cover konserten, iført grå kofte og hvit liidni.
– Da vi var på Påskefestivalen i Kautokeino,
var det en kar som kom bort til meg og sa at vi hadde valgt en vanskelig sjanger å slå igjennom med.
Så det her er litt sånn F… You! Da, flirer Inna.

Det å få en sånn anerkjennelse nå, det viser at man ikke skal gi opp. Det er bare å peise på. Do your thing!, avslutter Markus.

Korte nyheter

  • Dieđihii iežas bealalažžan go virgádedje jođiheaddji

    Stivrajođiheaddji Torjer Olsen Sámi Viessu Romssas dieđihii iežas bealálažžan go Jill Abelsen Olsen virgáduvvoi beaivválaš jođiheaddjin.

    Dat lea dan sivas go soai leaba ovttas álmmuhan girjji «Samiske temaer og perspektiver i alle barnehager - fra rammeplan til praksis».

    – Dás leimmet varrugasat. Seammás go Jill ozai barggu, de dieđihan iežas bealálažžan. Danin in leat mun virgádeamis gieđahallan maidige. In leat oasálastán stivrra ságastallamiiguin, čilge Torjer Olsen.

    Anita Lervoll dat jođihii virgádanbarggu.

  • Meldte seg inhabil da daglig leder ble ansatt

    Styreleder Torjer Olsen i Samisk hus Tromsø meldte seg inhabil da Jill Abelsen Olsen ble ansatt som daglig leder.

    Grunnen til det er at de sammen har gitt ut boka «Samiske temaer og perspektiver i alle barnehager - fra rammeplan til praksis».

    – Dette var vi veldig obs på. I det samme Jill søkte, meldte jeg meg inhabil på grunn av to av søkerne. Jeg har derfor ikke hatt noe med ansettelsen og behandlingen av søkerne å gjøre. Jeg har ikke deltatt i styret sine samtaler eller avgjørelser, forklarer Torjer Olsen.

    Det var Anita Lervoll som hadde ledelsen av behandlingen i styret.

    Jill Abelsen Olsen og Torjer Olsen
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Ailo & co. kjørte inn til en 6. plass i Belgia

    Ailo Johansen (13) fra Kirkenes var en av de norske utøverne som deltok på motocrossløpet Coupe de l’Avenir i Belgia i helgen,

    Norges Motorsportforbund melder at de norske utøverne leverte solide prestasjoner.

    Konkurransen er en lagbasert hendelse hvor hvert deltakende land sender lag bestående av tre juniorutøvere.

    Norge stilte med to lag i konkurransen. Johansen fra Kirkenes stilte i 85-ccmklassen sammen med Isak Engelin og Per Degvold.

    Etter ni fullførte heat i hver klasse sikret det norske laget en 6. plass i 85-ccmklassen.

    I Open-klassen ble det norske laget nummer åtte.

    – Vi er kjempefornøyd med resultat og prestasjon. Dette er en arena hvor de beste juniorene samles for å måle krefter. Norges utøvere viste muskler og tar med seg læring og erfaring videre, sier lagleder Øystein H. Kjørstad på motorsportforbundets nettside.

    Ailo Johansen på crossykkel
    Foto: Privat