Hopp til innhold

– Nå går alt så meget bedre

Den skyhøye arbeidsledigheten og kriminaliteten i indianerlandsbyen Horse Lake i Grande Prairie går sakte men sikkert nedover.

I Horse Lake er det ingen asfalterte gater og det er heller ingen hus som ruver i terrenget.

I Horse Lake er det ingen asfalterte gater og det er heller ingen hus som ruver i terrenget.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Ting holder på å gå i den riktige retningen. Vi i den nye administrasjonen her på reservatet har på kort tid gjort de rette tingene og dette tror jeg er med på å gjøre livet lettere for flere av de som bor her, sier høvdingen, Chief Rick Horseman, i Horse Lake First Nation i Grande Prairie.

Horse Lake First Nation er en del av Cree-folket og Rick Horseman ble i oktober 2009 valgt som ny høvding for reservatet.

Chief Rick Horseman og hans nestkommanderende Allan Horseman.

Chief Rick Horseman og hans nestkommanderende Allan Horseman.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jaget bort narkotikahandlerne

Den lille indianerlandsbyen på rundt 400 innbyggere ligger seks mil utenfor sentrum av Grande Prairie i Alberta, Canada, ikke langt fra grensen til British Columbia.

Høvdingen forteller at stoffmisbruk, alkoholisme og høy arbeidsledighet i årevis har vært et stort problem for det lille urfolkssamfunnet.

– Det første vi gjorde etter at jeg overtok som høvding var å gripe fatt i narkotikaproblemene. Vi tok rett og slett og jaget bort de som solgte narkotika til folk her. Jeg tror at dette har hjulpet. Salget har gått ned, skryter Chief Rick Horseman.

Det neste på den nye administrasjonens skryteliste er at arbeidsledigheten også er på vei nedover, men bare med museskritt. Bitte, bitte små museskritt.

– Vi har inngått avtaler med forskjellige firmaer og selskaper. På denne måten har vi skaffet flere mennesker jobb, noe som er med på å gi flere et håp om en bedre fremtid, forklarer Allan Horseman. Han er høvdingens høyre hånd eller nestkommanderende. Under høstens valg ble han valgt til en av fire Band Concillors.

Arbeidsledigheten i Horse Lake lå i fjor på svimlende 65 prosent av de arbeidføre. I løpet av fire måneder har den sunket til 62 prosent.

– Godt samarbeid med storsamfunnet

Administrasjonsbygget til Horse Lake First Nation er flott og trekker oppmerksomhet.

Administrasjonsbygget til Horse Lake First Nation er flott og trekker oppmerksomhet.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Reservatet eier et eget busselskap som frakter ungene til og fra skolen. I tillegg jobber mange av på reservatet som snekkere. Flere og flere har også fått jeg jobb i gass- og oljeindustrien som er en viktig bærebjelke for hele dette området av Canada. Det jobbes også nå for å få flere indianere til å satse på landbruk. Reservatet har nylig skaffet seg 2800 mål jord til dette formålet.

– Vi har et veldig godt forhold til storsamfunnet og dette samarbeidet tror jeg skal være med på å få folk ut av elendigheten og fattigdommen, tror Allan Horseman.

Administrasjonsbygget til Horse Lake First Nation er et flott bygg som ligger i en liten høyde med utsikt over resten av landsbyen. En del av bygningen er utformet som en tipi, et indianertelt.

– Vi er veldig stolte av dette bygget. Det viser jo en del av vår identitet, sier Chief Rick Horseman.

Allan Horseman er i likhet med mange andre canadiere veldig opptatt av sport. Og selvsagt er ishockey hans største lidenskap. For få år siden ble det bygget en splitter ny ishockeyhall til 7,5 millioner canadiske dollar (cirka 41,5 millioner norske kroner) i landsbyen. Akkurat nå er interessen til den unge indianerpolitikeren rettet mot Arctic Winter Games.

– Jeg skal selvsagt få med meg mange hockeykamper, men jeg har også lyst til å se på mange andre idretter. Jeg vet jo at dere samene kommer med en tropp hit og at de er gode spesielt på ski. Det har jeg også lyst til å se på, sier Allan Horseman.

Korte nyheter