Hopp til innhold

– Nå er det slutt på barnehageleken

INDRE FINNMARK TINGRETT: Da den andre av de to tiltalte ble påsatt håndjern med hendene bak på ryggen, skal politiet ifølge den tiltalte ha ropt: – Nå er det slutt på barnehageleken.

Inger Ainta Øvregård, Kjetil Nilsen

Leder i reinpolitiet Inger Anita Øvregård får overrekt dokumenter fra forsvarsadvokat Kjell Nilsen.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Like etterpå hørte jeg lenger borte to skudd med korte mellomrom. Jeg lurte på hva dette var, forklarte tiltalte nr. 2.

I dag er det hans tur til å forklare seg i retten i saka hvor to reindriftsutøvere er tiltalt for dyremishandling og bedrageri . I likhet med tiltalte nr. 1 , brukte også tiltalte nr. 2 mye av sin tid til å forklare seg om politiaksjonen den våren når flere rein angivelig skal være blitt ommerket.

Begge har svart nei på skyldspørsmålet i alle tiltalepunkter .

På det tidspunktet når politiet slo til med sin aksjon, visste han at hans kamerat var blitt innkalt til politiavhør. Men ingen av dem visste hvorfor.

Trodde polititet regulerte trafikken

Politiet slo til da tiltalte nr. 2 var i ferd med å krysse en bilvei med reinflokken til kalvingsområdet.

– Jeg så at reinen var urolig, og lurte på hvorfor. Da jeg kommer nærmere bilveien, ser jeg to politibiler parkert på veien. Jeg trodde at de hadde stoppet der for å regulere trafikken slik at reinsdyrene kan krysse veien i fred, forklarte den tiltalte.

Kjetil Hugo Nilsen og Trond Biti

Advokat Kjetil Hugo Nilsen og advokat Trond Biti er forsvarer for tiltalte nr. 2.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Etterpå ble han noe urolig, og oppsøkte kameraten.

– Han fortalte at politiet mistenker oss for ommerking av reinsdyr, og at de vil ha tilsyn av flokken. Kompisen min var redd og sa at han ikke visste noe om ommerkede rein, forklarte den tiltalte nr. 2.

– Skulle skyte ommerket reinsdyr

Ifølge ham skal politiet også ha sagt at de vil skyte rein som er ommerket.

– Ingen av oss forstå hva politiet mente. Er det rein som er blitt nylig ommerket, eller rein de tror er ommerket tidligere? Da bestemte jeg for å prate med politiet, og gikk til fots dit de var.

I mellomtiden skal politiet ha stoppet flokken hans.

– Reinsdyrene gikk der rundt og rundt som om de var innesperret inne i et gjerde. Der var også simler som skulle kalve, forklarte den tiltalte.

Ba om dokumentasjon

Det var da han fikk vite at også han er mistenkt for ommerking av reinsdyr. Etterpå spurte han politiet om de kan fremvise dokumentasjon på at de kan gå til aksjon slik de gjorde. Politiet skal ifølge ham ha sagt at det trenger de ikke.

– Jeg ble veldig sint. Hvordan er det mulig at de kan forstyrre reinsdyrene midt i kalvingstida, ville jeg vite.

– En del av flokken kom på avveie

Da det var vanskelig å stoppe flokken, skal politiet ifølge den tiltalte, ha fått panikk.

– De flyr langs veien, kjører i veldig fart. Enkelte ganger hopper de ut av bilen, skriker for å stanse flokken. Men flokken snur ikke, fordi de trekker seg til et område hvor det er roligere. Og en bit av flokken var også kommet på avveie. Jeg prøvde å komme dem i møte, og snu dem dit hvor de skal. For en reindriftssame er det enkelt å vite hvordan man skal gjøre dette, forklarte den tiltalte.

Underveis skal også noen av de dårligste reinsdyrene skilt seg ut av flokken.

– Etterpå var jeg lei meg når jeg så hvordan de herjet i flokken. Jeg fant en død simle med masse kråker flygende rundt. Der var også en simle med død kalv, forklarte den tiltalte.

Anmeldelse henlagt

Under aktor sin utspørring kom det frem at episoden med politiaksjonen ble anmeldt til Spesialenheten for politisaker for overgrep og dyremishandling. Men saka ble henlagt, fordi Spesialenheten ikke fant noe straffbare forhold.

– Har du påklaget avgjørelsen, ville aktor Hans Tore Høviskeland vite.

– Hadde ingen ressuser til å klage. Henleggelse er henleggelse, svarte den tiltalte.

– Det at de ikke engang valgte å igangsette etterforskning, hva synes du om det?

– Det kan ikke jeg svare på, det må andre svare, svarte den tiltalte.

Reinpolitisjef, Inger Anita Øvregård, sier til NRK at hun har registrert dagens beskrivelse av politiet, og de aktuelle vitner er innkalt som vitner.

Korte nyheter

  • Oppdrettsselskap bidrar til åpning av vei

    Båtsfjord kommune melder på sin nettside at de i år har, som tidligere år, fått et betydelig økonomisk bidrag fra oppdrettsselskapet SalMar til åpning av Syltefjordveien.

    – Dette muliggjør åpning av veien tidligere enn hva som ellers ville vært mulig.

    Kommunen skriver at på dagtid i ukedager, mellom klokken 07.00 til klokken 15.00, vil veien fra bommen være å betrakte som anleggsområde. Det er dermed forbudt for publikum å ferdes langs veien på grunn av sikkerhet.

    – Etter hvert som veien åpnes, vil snøscooterløypene som går langs veien stenges.

    Uteetaten har begynt arbeidet og har som mål å åpne veien så snart forholdene tilsier at det er mulig.

  • Rykket ut etter melding om en bilbrann

    110 Finnmark melder på sosiale medier at brannvesenet i Kautokeino har rykket ut.

    Årsaken til utrykningen er en melding om en bilbrann.

    Bilen skal ha begynt å brenne utenfor Kautokeino. Det er ingen personer som er skadet, og 110-sentralen opplyser at alt er under kontroll.

  • Davvi-Norgga áibmolatnja fas rabas: – Šállošat boasttuvuođaid váikkuhusaid

    Davvi-Norgga áibmolatnja rahpasii fas ikte bearjadaga, maŋŋá go Avinor šattai girdijohtolaga bissehit guhtta diimmu. Sárasneahtas dat lei sivva. Avinor šálloša buohkaide geaidda áibmolanja gidden váikkuhii.

    – Buot vuogádagat leat dárkilit iskojuvvon, ja mii sáhttit máhccat dábálaš doibmii. Mii šállošat dáid boasttuvuođaid váikkuhusaid sidjiide geat eai leat ollen dohko gosa galge dán eahkeda, ja buohkaide earáide geaidda dát lea čuohcan.

    Sárasneahtas lei sivva Bådådjo rájes ja davás.