Tiltalt for dyremishandling og bedrageri

I dag starter rettsaken mot to reineierne som er tiltalt for dyremishandling og grovt bedrageri. – Han erkjenner ikke straffskyld på et eneste punkt, sier den ene tiltaltes forsvarer.

Hjallis Bakke, Kjetil Hugo Nilsen, Thomas Hansen og Trond Pedersen Biti.

Thomas Hansen, Hjallis Bakke, Kjetil Hugo Nilsen og Trond Pedersen Biti er forsvarere for de to tiltalte. Her i tingretten i dag. Rettssaken starter 11.30.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

Rett før årsskiftet i fjor ble det klart at to mannlige reineierne fra Finnmark er tiltalt for dyremishandling og grovt bedrageri. Etterforskningen har pågått i flere år. I dag starter den fire uker lange rettssaken i Indre Finnmark tingrett.

Begge mennene har valgt å engasjere to forsvarere hver.

– I en omfattende sak som dette, er det vanlig at de ikke har samme forsvarer, sier Hjallis Bakke.

Han er en av de to mennenes forsvarer, og sier til NRK at hans klient ikke erkjenner straffskyld på et eneste punkt i tiltalen.

Advokat Hjallis Bakke

Hjallis Bakke forsvarer den ene av de to tiltalte. Hans medforsvarer er Thomas Hansen.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

– Han har ikke gjort noe av dette.

Heller ikke den andre tiltalte erkjenner straffskyld. En av hans forsvarere, Kjetil Hugo Nilsen, sier til NRK i dag at hans klient tar dette tungt.

– Min klient tar dette på høyeste alvor, dette er snakk om en alvorlig anklage. Påtalemyndighetene har varslet at reineierne kan miste retten til å drive med rein, og dette er yrket hans, så det er klart at dette blir kampen for tilværelsen, sier Nilsen.

Dyremishandling

I tiltalen beskrives handlingene som at mennene selv skal ha påført et tjuetalls rein imiterte rovdyrskader for å få erstatning, hvor det nevnes både imiterte nakkebitt, strupeskader, bittskader på ryggen og kloskader. De er også tiltalt for grov dyremishandling, ettersom flere av dyrene skal ha vært i live da skadene ble påført.

Dyremishandlingen skal ha skjedd i tidsrommet 2010 til 2014. Det er reinpolitiet som har etterforsket saken, men Økokrim som har tatt ut tiltalen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tiltales for mishandling og drap av reinsdyr

Dette bildet viser en rein som er avlivet.I veterinærens journal står følgende: «Skadens plassering kan ligne ørneskade men perforasjonene i skinnet skiller seg fra ørn ved at de var relativt jamnstor og plassert mer regelmessig. I flere perforasjoner var det dratt inn lange hårtuster og ved ett tilfelle helt inn gjennom skulderblad. Ved stikksår fra ørn som har skarpe klør vil ikke hår følge med inn i sårkanalen»

Foto: Veterinærinstituttet

Til sammen har de to finnmarkingene fått utbetalt over 1,7 millioner kroner i erstatning. Miljødirektoratet krever å få tilbakebetalt hele beløpet, selv om summen inkluderer betaling for rein som de ikke er tiltalt for å ha imitert skader på.

– Det påståes at dette ansees som grovt brudd på erstatningsforskriften og da kreves hele den utbetalte erstatning tilbakebetalt, forklarer førstestatsadvokat og avdelingsleder ved Økokrim Miljøkrimavdelingen, Hans Tore Høviskeland.

Hans Tore Høviskeland, leder Miljøkrim-avdelingen i Økokrim, forteller hvorfor dommen er viktig.

Hans Tore Høviskeland, leder i Miljøkrimavdelingen i Økokrim.

Foto: Peter von Tangen-Jordan / NRK

Han er aktor i saken. Det er trolig først gang Økokrim er blandet inn i en rettssak som omhandler reindriftsnæringen.

De to mennene er også tiltalt for å ha merket om flere titalls rein slik at de fremsto som egne. Den ene av de skal også ha merket om flere rein til sin bestemor eller sin samboer.

Den høyeste strafferammen er ifølge førstestatsadvokat Tarjei Istad seks års fengsel. De to mennene kan også risikere å bli fradømt retten til å kunne drive med reindrift.

NRK følger rettssaken.