Får ikke jobbe med rein mer

En mann som var fradømt retten til å drive med rein, vant ikke frem med sin anke.

Imitasjon av rovdyrskader mot reinsdyr

SKADER: Slike skader hadde en reineier påført sine egne dyr.

Foto: VETERINÆRINSTITUTTET

Mannen har tidligere blitt dømt for grov mishandling av dyr etter å ha påført sine egne reinsdyr falske rovdyrskader. Etter dommen bestemte Mattilsynet å forby ham retten å jobbe med dyr for alltid.

Mannen fra Finnmark ønsket å oppheve forbudet ved å saksøke staten og Mattilsynet i et sivilt søksmål.

Men mannen fikk ikke medhold. Alta tingrett frifinner Landbruks- og matdepartementet. Mannen må betale kr 87 482 for sakskostnader til staten innen to uker fra forkynnelse av dommen.

Grunnen til at han gikk til sak mot staten var at de fratok ham retten til å jobbe med rein. Han mente at reindrift var hele livet hans. Derfor burde han få jobbe med dyr.

Ett dyr hadde 45 stikkskader

Spesialinspektør Asle-Håvard Miklegard i Mattilsynet region Nord, var et av statens vitner i retten.

– Jeg har aldri vært borti at noen bevisst påfører dyrene en slik lidelse over tid. Ett dyr ble funnet med 45 stikkskader, sa Miklegard i sin forklaring i desember i fjor.

Regjeringsadvokat Henrik Vaaler er fornøyd med domsavgjørelsen.

– Jeg har ikke rukket å lese dommen grundig, men jeg registrerer at staten har fått medhold, og det er vi godt fornøyd med, sier Vaaler.

Motparten argumenterte blant annet at Mattilsynet ikke kan bestemme et vedtak hvor de forbyr mannen å utøve reindrift, da lagmannsretten ikke behandlet aktivitetsforbudet.

– Tingretten er jo enig med staten og Mattilsynet om at Mattilsynet har kompetanse til å ilegge aktivitetsforbud selv om retten ikke gjør det, sier Vaaler.

NRK har ikke lykkes å komme i kontakt med saksøkerens advokat.

Dommen kan ankes innen en måned etter at dommen er forkynt.

Korte nyheter

 • Balto herjet: Tok fire av fem gull

  Sandra Maria Balto, som representerer Karasjok svømmeklubb, har denne helgen tatt fire av fem gull i årsklassemesterskapet for jenter 14 i svømming. Dermed vinner hun også soleklart sammenlagt i mesterskapet i Sandnes.

  De fire gullene kom på 400 meter fri fredag, 200 meter bryst lørdag samt seier i øvelsene 100 meter butterfly og 200 meter medley søndag.

  Sandra Maria Balto tok gull i årsklassemesterskapet for 14-åringer
  Foto: Karasjok Svømmeklubb
 • Hætta Isaksen almmuha girjji

  Les på norsk.

  Sámi artista Ella Marie Hætta Isaksen, guhte lea oassin ISÁK-joavkkus ja lea oasselástan ja vuoitán Stjernekamp-ráiddu 2018:s, álmmuha su vuosttaš girjji mas lea namma «Derfor må du vite at jeg er same».

  – Mun lean nu mielahis rámis ja dá lea juoidá mainna mun lean guhká juo bargan, čállá Isaksen Instagram:as.

  Son háliida ahte girjji galgá leat veahkkin sidjiide geat eai máhte nu ollu sámi kultuvrra ja historjjá birra, seammás go son maid háliida ahte earát galget dovdat gullevašvuođa dása. Girji lea oastinláhkái golggotmánu 8. beaivve rájes.

  Bokomslaget på boken til Ella Marie Hætta Isaksen
  Foto: Cappelen Damm
 • Hætta Isaksen med forfatterdebut

  Loga sámegillii.

  Ella Marie Hætta Isaksen, kjent fra bandet ISÁK og Stjernekamp, debuterer som forfatter med boken «Derfor må du vite at jeg er same».

  – Dette er noe jeg er sinnssykt stolt av, og noe jeg har jobbed med veldig lenge, skriver Isaksen på Instagram.

  Hun håper at boken skal hjelpe de som ikke kan nok om samisk kultur og historie, samtidig som den også skal være en bok som andre kan kjenne seg igjen i. Boken er i salg fra 8. oktober.

  Bokomslaget på boken til Ella Marie Hætta Isaksen
  Foto: Cappelen Damm