NRK Meny
Normal

– Lenge til Sápmi får arrangere AWG

Presidenten for Arctic Winter Games International Committee heller kaldt vann i blodet på de som drømmer om et AWG i Sápmi i nærmeste fremtid.

Om samenes fremtid i Arctic Winter Games.

President Gerry Thicke i Arctic Winter Games International Committee og sametingspresident Aili Keskitalo håndhilser på hverandre før møtet startet. Foto/redigering: Dan Robert Larsen

Gerry Thicke

AWG-leder Gerry Thicke.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det vil gå lang tid før det skjer. Først må de jobbe med å få utvidet troppen sin. Arctic Winter Games må da være med på å godta en slik utvidelse før dette i det hele tatt er aktuelt, sier president Gerry Thicke i Arctic Winter Games International Committee.

Thicke er fra Whitehorse, Yukon, Canada. Han har i mer enn 40 år arbeidet med idrett på et eller annet vis, som trener, lagleder, organisator av idretter og idrettsarrangementer.

Gjestedeltaker i to grener

Sápmi har i dag status som gjestedeltaker i to grener i Arctic Winter Games. Disse grenene er langrenn og innendørs jentefotball. Arctic Winter Games består av totalt tjue hoved idrettsgrener.

Arctic Winter Games 2008, Yellowknife

Dene Games med mange spesielle konkurranser er en av de tjue idrettsgrenene i AWG.

Foto: Robin Armour / Government of Yukon

Disse er: ski alpint, arktiske idretter, badmington, basketball, skiskyting (med ski, med truger), langrenn, curling, Dene Games, sledehundeløp, kunstløp, rytmisk sportsgymnastikk, ishockey, innendørsfotball, snøbrett, Speed Skating, bordtennis, volleyball og bryting.

For å kunne søke om å arrangere lekene må Sápmi først øke deltakelsen betraktelig. Deretter kan de søke om fullt medlemskap i AWG International og først da kan de få søke om å arrangere lekene.

Parlamentatisk leder for Arbeiderpartiet på Sametinget, Vibeke Larsen tok for snart to uker siden til orde for at det snart var på tide at Sápmi får arrangere Arctic Winter Games. Larsen mener at Tromsø kunne være en ideell plass for dette enorme arrangementet.

Lunsjmøte om Team Sápmis fremtid

Onsdag formiddag holdt den mektige presidenten i Arctic Winter Games International Committee et uformelt lunsjmøte med sametingspresident Aili Keskitalo i en lokal restaurant i sentrum av Fairbanks.

På møtet ble det blant annet snakket om Sápmis fremtid i AWG.

Aili Keskitalo

Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi fikk et klart svar om at de forbereder seg på å komme til de neste lekene. Vi snakket også om finansieringen av den samiske deltagelsen. Sametinget i Norge har støttet samisk deltagelse helt siden Sápmi ble med i 2004. Nå hadde det vært fint å få med de to andre sametingene på finansieringen. Da kan de satse på å øke deltakelsen etterhvert, forklarer Thicke.

Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) er ikke overrasket over svaret fra Thicke.

– Det kommer ikke som en overraskelse på meg. Jeg har nå vært her og fått se hvor store lekene egentlig er. Jeg tror ikke vi i Sápmi er klare til påta oss denne jobben med det første. Derfor får vi jobbe med å øke den samiske deltakelsen skrittvis, sier Keskitalo.

Med på møtet var også Samenes idrettsforbund, og sammen med Sametinget i Norge tok de opp en mulighet om utvidelse av den samiske troppen allerede til Arctic Winter Games 2016 i den grønlandske hovedstaden Nuuk.

– Vi snakket om en utvidelse slik at vi til lekene om to år også kan ha med et guttefotballag. Det ser ut til å være litt av en utfordring, men de ber oss om å søke om å få dette til. Vi har også snakket om en mulig økning av den samiske kulturdeltakelsen, opplyser Keskitalo.