– Dette er bare ren populisme

Førsteamanuensis i juss mener at Fremskrittspartiets (Frp) utspill om å melde Norge ut av en internasjonal urfolksavtale, bare er ren populisme.

Ánde Somby

Førsteamannuensis Ánde Somby.

Foto: NRK

– Frp er grunnlagt som et populistisk parti. Der er det slik at den som er annerledes, skal angripes. Derfor går de løs på innvandrere, samer, alenemødre og for noen år siden angrep de finnmarkingene fordi de mente at de var noen latsabber. Derfor kan man si at hele Frp sitt prosjekt er å lete etter hvem man til enhver tid kan angripe. Denne gang var det samenes tur, forklarer førsteamanuensis i juss ved Universitetet i Tromsø, Ánde Somby.

Somby mener at ILO konvensjon nr. 169 om urfolk er et dugelig instrument for beskyttelse av samer og andre urfolk.

– ILO-konvensjonen er en av de internasjonale avtalene som beskytter både samer og andre urfolk. En hver beskyttelse er nyttig på sin måte, men ILO-konvensjonen i seg selv er blitt så utvannet og er derfor ikke et veldig stort skritt fremover i et urfolksperspektiv, men det er noe som må duge, sier Somby.

Olli ler av Frp

Innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen i Fremskrittspartiet

Per-Willy Amundsen (Frp).

Foto: Knut Falch / SCANPIX

Frp gikk i går ut i media med varsel om at de vil fremme forslag om å trekke Norge fra ILO-konvensjonen om urfolks rettigheter.

Frp sin stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen sier at oppsigelsen må skje før 5. september 2011, fordi avtalen bare kan sies opp hvert tiende år.

– Det eneste som mangler, er formelt vedtak om dette i stortingsgruppa, forhåpentligvis før jul, sier Amundsen.

I partiet hevdes det at samene ikke er noe urfolk og at ILO nr. 169 bare skaper splid mellom folkegruppene i Norge.

Jeg syns ikke samene er noe urfolk. Urfolk – da snakker vi om indianerne.

Frp sin gruppeleder på Sametinget, Aud Helene Martinsen
Egil Olli (Ap) argumenterer og gestikulerer.

Sametingspresident Egil Olli (Ap).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Sametingspresident Egil Olli (Ap) ler av Frp, og han er ikke særlig overrasket over at partiet igjen snakker om "å melde Norge ut av ILO-konvensjon nr. 169".

– Dette har de jo truet med bestandig. De mener at Norge ikke skal følge denne ILO-konvensjonen, og de argumenterer med at det ikke finnes urfolk i Norge og at samene ikke er urfolk. Derfor hevder de at det ikke er riktig av Norge å ratifisere denne konvensjonen, sier Olli til NRK Sámi Radio.

Ánde Somby har absolutt ingen tro på at Frp vil få de andre partiene på stortinget til å gå med på forslaget.

– Det tror jeg ikke. Stortinget er såpass rasjonell og der er vedtakene tuftet på fakta og der lytter man til rasjonell argumentasjon. Derfor tror jeg ikke at stortinget vil gjøre noe vedtak på et vulgærretorisk grunnlag, sier Ánde Somby.

Korte nyheter

 • Niehkostipeandda evttohas

  Nuorra sámi artista okta 400 nuoras Norggas gii dán jagi niehkostipeandda, Drømmestipendet 2022 sáhttá vuoitit. Guovdageaidnulaš Elina Ijäs lea nuorra sámi artista ja lávllačálli, gii lea evttohas gilvvus mas kulturdoaimmaheaddjit miehtá Norgga leat mielde. 50 evttohasa fidnejit niehkostipeandda mas galget fuomášuvvon lágašguovllus ja olles rikkas, dasa lassin fidne juohke stipeanddavuoiti 30.000 kruvnna. Lea Norsk kulturskoleråd ja Norsk Tipping mat juhket stipeandda mas boahttemánus árvvoštallagohtet evttohasaid. De miessemánus ja geassemánus álmmuhit dan 50 vuoiti.

  Drømmestipendet
  Foto: Skjermdump
 • Støtter demonstrasjon i Oslo

  Folk i kultursektoren gjennomfører i dag en demonstrasjon utenfor Stortinget. Det er en protest mot de strenge smitteverntiltakene som rammer scener og teatre over hele landet.

  Teatersjef Rolf Degerlund støtter alle dem som møter opp på Eidsvolls plass kl. 12.00 i dag. Ingen fra det samiske nasjonalteatret Beaivváš vil være der, da de står midt i prøver på stykket "Ellos eatnu! - Nullpunkt" som har premiere i Alta den 4. februar. Stykket omhandler en annen demonstrasjon, nemlig Alta-aksjonen som ble gjennomført for over 40 år siden.

  – Vi vet ikke om vi får gjennomført vår planlagte turné slik smitteverntiltakene er nå, sier en oppgitt Degerlund. Han sier det er ubegripelig at shoppingsentre kan ha over 200 mennesker inne samtidig, men ikke teatre.

  – Det er vel ikke dokumentert et eneste smittetilfelle i en teatersal hittil, sier Degerlund.

  Rolf Degerlund teatersjef ved Beaivváš Sámi Teahter
  Foto: Frode Grønmo / NRK
 • Ådå vanntsaj Buks-Bereta namáv vaddi

  Råmså universitiehta ådå vanntsa Buks-Bereta namáv oadtju - «Buks-Berret». – Hiebalasj lij merragátkujna namáv vanntsaj vaddet, javllá prorektor Camilla Brekke (gåvån).

  Beret Johanna Paulsdatter Dypvand lij merrasábme Giehtavuonas, ja jådij Ufuohttaj. Sån lij oajvve guollárijda gå Lofåhtan lidjin guollimin. Riegádij jagen 1794, jámij jagen 1868.

  Lågå aj: Lip åvddåla ássjev tjállám kujna birra gut ietjas Buks-Beretijn buohtastahttá. Lågå dánna.

  Camilla Brekke
  Foto: UiT