NRK Meny
Normal

– Erna er en som stiller krav

Tidligere statssekretær for Erna Solberg, Ellen Inga O. Hætta, er godt fornøyd med at hennes tidligere arbeidsgiver ble valgnattas dronning.

Ellen Inga O. Hætta

Ellen Inga O. Hætta er fornøyd med «Valgnattens dronning».

Foto: Johs Kalvemo / NRK

– Jeg har fulgt nøye med på valget i går, men meningsmålingene har jo pekt på at Erna blir dronning, sier en tilfreds Ellen Inga O. Hætta mens hun holder Aftenposten med «Valgnattens dronning» på forsiden.

Hætta var statssekretær for Erna Solberg tidligere, og hun vet å mene at Erna er en dame som stiller krav. Hætta jobbet blant annet med Finnmarksloven og konsultasjonsavtaler.

– Erna er kravstor


Du har nærmest vært Ernas trofaste politiske tjener, da du var statssekretær for henne, hvordan er hun?

– Jeg jobbet for henne i ett år, og Erna er kravstor, hun forventer resultater. Hun pleide å si til oss at det ikke finnes enkle løsninger, det eneste som gir resultater er hardt arbeid.

Hun mener at nettopp Ernas vilje til å jobbe hardt har betalt seg i denne valgkampen. Den tidligere statssekretæren viser til at målrettet og strategisk arbeid fra Ernas side har gjort henne til valgets vinner.

Tror ikke samepolitikk vil være Frps fanesak

Nå som det virker som at Fremskrittspartiet kommer i regjering for første gang er det mange som har uttrykt frykt for at det kommer til å hindre eller i verste fall ødelegge samepolitikken.

Det tror ikke Hætta.

– Mange har skremt samene med Frp sin politikk. Jeg tror derimot ikke at samepolitikken vil svekkes, nettopp fordi Erna er veldig prinsipiell av seg. Siden Norge har ratifisert ILO-konvensjonen så har man visse forpliktelser.

Hun tror rett og slett ikke samepolitikken kommer til å være viktig for Frp i regjeringsforhandlingene.

Første statsminister som også har vært sameminister

Thomas Bartholdsen, tidligere politisk rådgiver for Høyres stortingruppe, var en av foregangspersonene for å få Høyres politikk på Sametinget. Han tror Erna Solberg vil sørge for en god og trygg samepolitikk.

Thomas Bartholdsen

Thomas Bartholdsen var på Høyres valgvake. Han har stor tro på Høyres samepolitikk.

Foto: Johs Kalvemo / NRK

– Erna Solberg kommer til å lede den borgerlige regjeringen. Hun er den første statsminister som også har vært sameminister, fordi hun som kommunalminister var ansvarlig for samesaker.

Han mener at Solberg kjenner godt både det samiske samfunnet og de samiske problemstillingene.

– Hun var på en måte en drivende kraft for samepolitikken da hun var statsråd, så ut fra det må vi ha en veldig trygghet til den situasjonen vi går inn i.


Hør/guldal:

Ellen Inga O.Hætta og Thomas Bartholdsen om Erna Solberg som statsminister.

Ellen Inga O.Hætta og Thomas Bartholdsen om Erna Solberg som statsminister.