Hopp til innhold

Høyre synger «Seieren er vår!»

HOLBERGS PLASS (NRK.no): Jubelen i salen var så enorm at Erna Solberg trengte flere forsøk på å sette i gang seierstalen sin.

Erna Solberg holder seierstale med konfetti i lufta

Erna Solberg sin valgvaketale

Flere hundre mennesker ropte «Erna, Erna, Erna!» da Høyre-lederen kom inn i salen og gikk på talerstolen sent mandag kveld.

– Kjære alle sammen, sa hun og ble avbrutt av vill jubel og klapping.

– I dag har dere vært med på å skrive historie. Velgerne har gitt Høyre det beste stortingsresultatet på 28 år, sa hun da hun endelig fikk ordet.

«Morna Jens»

Erna Solberg på talerstolen på valgvaken

TAKKET FAMILIEN: Erna Solberg holdt en til tider noe emosjonell tale.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Rett før Erna Solberg gikk på scenen på Raddison Blu-hotellet på Holbergs plass i Oslo hadde statsminister Jens Stoltenberg kunngjort at hans rødgrønne regjering kom til å søke avskjed.

Høyre-folkene i salen brøt ut i spontan synging av «Seieren er vår» og «Morna Jens» om hverandre. Deretter begynte de å rope på Erna Solberg, men hun lot vente på seg.

Sammen med sine nærmeste rådgivere tilbragte hun mesteparten av kvelden på et hotellrom. Der fulgte hun prognoser som med Høyres øyne bare ble bedre utover kvelden.

Takket ektemannen med tårer i øynene

Det trengs 85 mandater for å ha flertall på Stortinget, og da Erna Solberg til slutt entret scenen var det klart at de borgerlige partiene får inn 97 mandater. Høyres stortingsgruppe ligger an til å vokse fra dagens 30 til 48 mandater.

– Vi har vist at valget vinnes ikke på fire ukers valgkamp, det vinnes med fire års hardt arbeid, sa Solberg i sin seierstale.

Artikkelen fortsetter under bildet:

jubel høyre

BLÅ GLEDE: Slik så det ut på Høyres valgvake da Jens Stoltenberg kunngjorde at han kommer til å trekke seg som statsminister i oktober.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Men også selve valgkamp-innsatsen ble omtalt.

– Vår dugnad har vært historisk, aldri har vi hatt et valgapparat som har vært så gjennomført og så grasrot-orientert, sa hun til stor jubel fra salen.

En «konfettibombe» gikk av, men Solberg var ikke ferdig med å takke.

– Jeg var ikke helt ferdig. Så har jeg lyst til å si særlig takk til Sindre og til Ingrid og til Erik, sa hun og kjempet mot gråten i halsen.

Men smilet kom raskt tilbake da salen spontant begynte å rope «Sindre, Sindre, Sindre!».

– Jeg vil takke dem for deres støtte og kjærlighet, og ikke minst for deres hjemme-grasrot-organisering som har gjort at dette har fungert, Solberg om sin ektemann og sine to barn.

Erna: Ny statsminister fra Høyre

Erna Solberg avsluttet talen med å slå fast at landet igjen har fått en statsminister fra Høyre.

Sist gang var da Jan P. Syse gikk av i 1990.

– 23 år senere har velgerne bestemt at Høyre igjen skal få statsministeren.

Solberg har også ringt lederne for KrF, Venstre og Frp i dag og gratulert dem med sine valgresultater. Erna Solbergs mål er at de fire partiene skal sitte sammen i regjering.

– Sammen med de andre partiene på borgerlig side er vi enige om at velgerne har gitt oss et mandat som forplikter. Vi har lovet at vi skal sette oss ned og diskutere en plattform, og vi har lovet med våre venner på borgerlig side at vi skal gi landet en ny regjering.

Erna Solberg går i klynge

KAOTISK: Erna Solberg gikk fra valgvaken på Holbergs plass mot Stortinget med et stort presseoppbud rundt seg.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.