Nå begynner jobben med å forsøke å forene de fire partiene Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) – partier med svært ulike utgangspunkt i en rekke forhandlingssaker.
– Nå er vår jobb å virkeliggjøre det vi har lovet og sørge for at vi ikke bare har vunnet et valg, men også sørge for at vi gjør oss fortjent til den respekten og gjennomfører det vi har lovet i en valgkamp, sa Erna Solberg til trampeklapp på Høyres valgvake i går.
Hun takket alle for innsatsen, men minnet samtidig på at det etter en intens valgkamp ikke er tid til å hvile på laurbærene.
– For mange av oss har jobben egentlig bare akkurat begynt. Dette har vært en fantastisk kveld – fortsettelsen kommer!, lovet det som etter alt å dømme blir Norges nye statsminister.
Bondevik: – Kan være gode muligheter i vippeposisjon på Stortinget
I tillegg til å forene politiske kampsaker og virkeliggjøre valgløfter, blir den første utfordringen å samle troppene.
Både Venstre og KrF har i løpet av valgkampen gjort det klart at de ville bidra til et regjeringsskifte, men har også vært tydelige på at de har liten lyst til å sitte i regjering med Fremskrittspartiet.
Venstre og KrF fikk henholdsvis 5,3 og 5,6 prosent ved årets stortingsvalg. Med over 16 prosent av stemmene er Fremskrittspartiet dermed tre ganger så stor som de to sentrumspartiene hver for seg.
Nå peker tidligere statsminister og KrF-leder Kjell Magne Bondevik på at KrF kan få vel så gode muligheter ved å holde seg i en vippeposisjon i Stortinget i stedet for å gå inn i regjering.
– KrF og sentrum skulle gjerne vært sterkere. Blir de ikke sammen med Fremskrittspartiet i regjering, er det også gode muligheter i en vippeposisjon på Stortinget, sier Bondevik til NRK og legger til at han lar det vært opp til dagens KrF-ledelse å si noe om hva som bør være den videre veien.
Bondevik forteller at han selv hadde gode erfaringer med å lede KrF i vippeposisjon da Arbeiderpartiet regjerte i en mindretallsregjering.
– I en vippeposisjon på Stortinget er en friere, for da har en ikke det ansvaret for felles politikk fra time til time som du har i regjering, sier Bondevik.
– Og så vet alle at KrFs stemmer da kan bli avgjørende for utfallet av saker, og da får man fokus, legger han til.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Kjell Magne Bondevik i samtale med dagens KrF-leder Knut Arild Hareide på KrFs valgvake. Bondevik er forsiktig med å gi klare råd, men sier at han selv hadde gode erfaringer med å lede KrF i vippeposisjon på Stortinget.
Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpixUtfordrende forhandlinger
Skulle KrF velge å stå utenfor en regjering i vippeposisjon på Stortinget, er spørsmålet om Venstre vil gå i regjering alene med Høyre og Fremskrittspartiet.
På spørsmål om valgresultatet har gjort det mer eller mindre aktuelt å samarbeide med Fremskrittspartiet, svarte Venstre-leder Trine Skei Grande at hun gleder seg til å gå i forhandlinger, uten å være tydeligere på om hun er nærmere regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet enn før.
– Jeg står fast på det jeg har sagt, og det er at jeg ønsker en sentrumsregjering. Resultatet viser at sentrum får en avgjørende posisjon. Nå har vi fått et borgerlig flertall og gleder oss til å gå i forhandlinger, sa Grande.
Erna Solberg erkjente på valgkvelden at Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF har klare utfordringer foran seg.
– Det er utfordrende å skulle forhandle med andre partier. Vi må alle gi og ta. Jeg mener at vi har et bra grunnlag, men alle vil være tøffe forhandlere, sier Solberg og utdyper:
– Lofoten, Vesterålen og Senja er vanskelige saker. Høyre og Frp vil konsekvensutrede, mens Venstre og KrF vil verne områdene, sa Solberg.