Hopp til innhold

Det er nå jobben begynner

Høyre-leder Erna Solberg er klar for tøffe forhandlinger med de andre partiene på borgerlig side etter valgseieren. – For mange av oss har jobben bare akkurat begynt, minner hun om.

Erna Solberg

Erna Solberg har utfordrende forhandlinger i møte i arbeidet med å få på plass en ny regjering.

Foto: Audun Braastad / Afp

Nå begynner jobben med å forsøke å forene de fire partiene Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) – partier med svært ulike utgangspunkt i en rekke forhandlingssaker.

– Nå er vår jobb å virkeliggjøre det vi har lovet og sørge for at vi ikke bare har vunnet et valg, men også sørge for at vi gjør oss fortjent til den respekten og gjennomfører det vi har lovet i en valgkamp, sa Erna Solberg til trampeklapp på Høyres valgvake i går.

Hun takket alle for innsatsen, men minnet samtidig på at det etter en intens valgkamp ikke er tid til å hvile på laurbærene.

– For mange av oss har jobben egentlig bare akkurat begynt. Dette har vært en fantastisk kveld – fortsettelsen kommer!, lovet det som etter alt å dømme blir Norges nye statsminister.

Bondevik: – Kan være gode muligheter i vippeposisjon på Stortinget

I tillegg til å forene politiske kampsaker og virkeliggjøre valgløfter, blir den første utfordringen å samle troppene.

Både Venstre og KrF har i løpet av valgkampen gjort det klart at de ville bidra til et regjeringsskifte, men har også vært tydelige på at de har liten lyst til å sitte i regjering med Fremskrittspartiet.

Venstre og KrF fikk henholdsvis 5,3 og 5,6 prosent ved årets stortingsvalg. Med over 16 prosent av stemmene er Fremskrittspartiet dermed tre ganger så stor som de to sentrumspartiene hver for seg.

Nå peker tidligere statsminister og KrF-leder Kjell Magne Bondevik på at KrF kan få vel så gode muligheter ved å holde seg i en vippeposisjon i Stortinget i stedet for å gå inn i regjering.

– KrF og sentrum skulle gjerne vært sterkere. Blir de ikke sammen med Fremskrittspartiet i regjering, er det også gode muligheter i en vippeposisjon på Stortinget, sier Bondevik til NRK og legger til at han lar det vært opp til dagens KrF-ledelse å si noe om hva som bør være den videre veien.

Bondevik forteller at han selv hadde gode erfaringer med å lede KrF i vippeposisjon da Arbeiderpartiet regjerte i en mindretallsregjering.

– I en vippeposisjon på Stortinget er en friere, for da har en ikke det ansvaret for felles politikk fra time til time som du har i regjering, sier Bondevik.

– Og så vet alle at KrFs stemmer da kan bli avgjørende for utfallet av saker, og da får man fokus, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kjell Magne Bondevik og Knut Arild Hareide

Kjell Magne Bondevik i samtale med dagens KrF-leder Knut Arild Hareide på KrFs valgvake. Bondevik er forsiktig med å gi klare råd, men sier at han selv hadde gode erfaringer med å lede KrF i vippeposisjon på Stortinget.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Utfordrende forhandlinger

Skulle KrF velge å stå utenfor en regjering i vippeposisjon på Stortinget, er spørsmålet om Venstre vil gå i regjering alene med Høyre og Fremskrittspartiet.

På spørsmål om valgresultatet har gjort det mer eller mindre aktuelt å samarbeide med Fremskrittspartiet, svarte Venstre-leder Trine Skei Grande at hun gleder seg til å gå i forhandlinger, uten å være tydeligere på om hun er nærmere regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet enn før.

– Jeg står fast på det jeg har sagt, og det er at jeg ønsker en sentrumsregjering. Resultatet viser at sentrum får en avgjørende posisjon. Nå har vi fått et borgerlig flertall og gleder oss til å gå i forhandlinger, sa Grande.

Erna Solberg erkjente på valgkvelden at Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF har klare utfordringer foran seg.

– Det er utfordrende å skulle forhandle med andre partier. Vi må alle gi og ta. Jeg mener at vi har et bra grunnlag, men alle vil være tøffe forhandlere, sier Solberg og utdyper:

– Lofoten, Vesterålen og Senja er vanskelige saker. Høyre og Frp vil konsekvensutrede, mens Venstre og KrF vil verne områdene, sa Solberg.

Les mer om stortingsvalget

Erna Solbergs regjering på slottsplass

Disse 18 skal styre Norge

Erna Solberg og Siv Jensen har valgt sitt mannskap. Her får du en oversikt over de 18 statsrådene som skal styre norsk politikk de neste fire årene.

Vararepresentanter som rykker opp

Fra arbeidsledig til stortingsrepresentant

Ni folkevalgte stortingsrepresentanter blir statsråder, og én blir statssekretær. Dermed rykker ti nye personer inn på Stortinget. Blant dem er 23 år gamle Erik Skutle fra Bergen.

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

Gratulasjon til lutefisklaget, som nå har fått plass i regjeringen

Nå sitter over halve lutefisklaget i regjering

Det er neppe mange andre lutefisklag som kan skilte med like mange statsråder rundt bordet i år. I det nye regjeringsapparatet er det flere som kjenner hverandre godt.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Erna og Siv

Solberg legger ned Fiskeridepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet forsvinner, men statsråden flyttes til et nytt, sammenslått nærings- og fiskeridepartementet.

Sylvi Listhaug (Frp)

Påtroppende landbruksminister mente landbruket er kommunisme

For tre år siden kalte Sylvi Listhaug (Frp) landbrukssektoren for «kommunisme på norsk». I dag blir hun landbruksminister.

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.