Sterkt ønsket som listetopp

Nordkalottfolkets sametingsrepresentant, Toril Bakken Kåven, er usikker på om hun tar gjenvalg.

Torill Bakken Kåven

Toril Bakken Kåven.

Foto: Dragan Čubrilo / NRK

– Jeg synes at dette er kjempevanskelig og er i en tenkeperiode nå om jeg skal la meg renominere på førsteplass på lista, sier Toril Bakken Kåven.

Bakken Kåven og Nordkalottfolkets liste var med på å sikre Arbeiderpartiet flertall, slik at Egil Olli kunne bli president etter forrige sametingsvalg. På senhøsten i fjor ble det imidlertid klart at Bakken Kåven ikke lenger var med i flertallssamarbeidet i Sametinget.

– Går utover jobben

Toril Bakken Kåven

Toril Bakken Kåven.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Toril Bakken Kåven er utmarksutøver og driver egen bedrift. Det krever sitt å være sametingsrepresentant, et verv som Bakken Kåven mener er vanskelig å kombinere med jobben hennes.

– I dagens situasjon føler jeg nå at bedriften min lider av at jeg samtidig også er sametingsrepresentant, sier Toril Bakken Kåven.

Hun har også tidligere gitt uttrykk for at mange selvstendige næringsdrivende taper penger på å sitte på Sametinget.

– Klar favoritt

Nordkalottfolkets listes vararepresentant til Sametinget, Vidar Antonsen, håper sterkt at Toril Bakken Kåven takker ja til å stille som listetopp igjen.

– Vi er mange som synes at Toril gjør en fantastisk jobb, og det ville være galskap hvis vi ikke skulle ha en så engasjert og dyktig kandidat på topp, sier Antonsen.

Han forstår at Bakken Kåven synes det er utfordrende å kombinere sametingspolitikk med det å være selvstendig næringsdrivende og småbarnsmor. Han er selv nummer tre på lista i inneværende valgperiode, men gjør det helt klart at han ikke er aktuell som ny listetopp.

– På grunn av arbeidssituasjonen min ville det ikke være aktuelt for meg å påta meg et slikt verv, sier Antonsen.

Listas medlemmer møtes neste uke, og nominasjon til sametingsvalget er et sentralt tema på møtet. Fristen for å levere lister til sametingsvalget er 31 mars.