Olli har ikke lenger flertall

Nordkalottfolket er ikke lenger med i flertallsamarbeidet i Sametinget. Det bekrefter parlamentarisk leder i Arbeiderpartiets sametingsgruppe.

Video Samarbeidsbrudd på Sametinget

Toril Bakken Kåven har gjort flertall om til mindretall.

– Jeg kan bekrefte at Nordkalottfolket ikke lenger er med i flertallskoallisjonens samarbeidsplattform, sier parlamentarisk leder Willy Ørnebakk (Ap).

Toril Bakken

Toril Bakken Kåven støtter ikke lenger sametingspresidenten.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Toril Bakken Kåven sitter som eneste representant for Nordkalottfolket i Sametinget, og har nå trukket seg fra samarbeidet med Arbeiderpartiet, Árja, Samer bosatt i sør og Åarjel-Saemiej Gielh.

Det betyr at president Egil Olli ikke lenger har flertall i Sametinget.

Samarbeidsbruddet mellom Nordkalottfolket, Arbeiderpartiet, Árja, Åarjel-Saemiej Gielh og Samer bosatt i sør var et faktum allerede før helga.

Ørnebakk vil ikke gå inn på hva som er det egentlige problemet, men sier til NRK Sápmi at samarbeidet har skrantet en stund, og at bruddet kom i forbindelse med arbeidet med neste års budsjett og forberedelse til neste plenumsmøte.

Bakken Kåven ville ikke kommentere saken mandag kveld. Hun sier at saken er såpass uoversiktelig at hun vil vente med å si noe.

Willy Ørnebakk

Willy Ørnebakk er på jakt etter nye samarbeidspartnere.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

Skal finne nye løsninger

Arbeiderpartiet skal sammen med de gjenværende samarbeidspartnerne finne løsning for hvordan de skal jobbe videre.

– Teoretisk er det to muligheter. Den ene er at man fortsetter med den konstellasjonen som gjenstår, eller finne andre samarbeidsplattformer man kan stable på beina, sier Ørnebakk.

Mindretallet i sametinget består i tillegg til Norske Samers Riksforbund (NSR) av Høyre med èn representant, Flyttsamelista med to representanter og Fremskrittspartiet har tre representanter.

Ørnebakk vil ikke utdype nærmere hvem av disse han ser som mulige samarbeidspartnere for å gjenvinne flertallet.

– De drøftingene skal skje i dagene som kommer, sier Willy Ørnebakk.

NSR stresser ikke

Aili Keskitalo

Aili Keskitalo vil ikke samarbeide med FrP.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Det største opposisjonspartiet NSR blir ikke stresset av situasjonen. De vil ikke ta forhastede avgjørelser, og er heller ikke klare for å danne flertall.

– Jeg vil ikke gå inn i et samarbeid med Fremskrittspartiet, og derfor er det uaktuelt å overta styringa slik ting er akkurat nå, sier parlamentarisk leder i NSR Aili Keskitalo.

Keskitalo som har sittet som president tidligere (2005-2007), vil nok kunne ta over som president nå som opposisjonen teller 20 representanter mot posisjonens 19 representanter.

Den tidligere presidenten tror at NSR vil vinne på at presidenten ikke lenger har flertall. Sametingspresidenten må heretter ta mer hensyn til opposisjonen, og forhandle fra sak til sak.

Hva hvis Olli velger å gå av nå?

– Hvis det oppstår en slik situasjon, så er det naturlig at det største opposisjonspartiet tar ansver, det må vi vurdere hvis det blir aktuelt, svarer Keskitalo.