NRK Meny
Normal

– Elen har forlatt meg

Her er kvinnen som ga liv til en av de mest sentrale personene i Kautokeino-opprøret i 1852: Elen Skum. 

"Elen" spilt av Anni-Kristiina Juuso
Foto: Erik Aavatsmark for Rubicon/Sandrew Metronome Norge

Anni-Kristiina Juuso (28) er endelig seg selv igjen.

– Det spesielle var at jeg, Anni, ikke gjorde denne rollen. "Noe" fylte hele meg og tok liksom over. Fra vi begynte arbeidet og helt til siste opptak var denne skikkelsen i meg. Derfor er det vanskelig å si noe om meg selv i forhold til rollen, forteller hun til NRK Sámi Radio.

GULDAL: Anni-Kristiina Juuso  

LES: Elen Skum

– Forlot meg

Anni-Kristiina Juuso spiller Elen i "Kautokeino-opprøret" og er fortellerstemmen. Hun er dermed en av hovedrolleinnehaverne.

– I dag kan jeg si at det var "min" Elen som kom inn i meg. Jeg håper at den virkelige Ellen var slik jeg formidler henne i filmen.

For nøyaktig et år siden forlot imidlertid "Elen" 28-åringen fra Karesuando i Nord-Finland.

– Jeg møtte Nils Gaup under Tromsø Filmfestival i fjor, og da fortalte jeg at "Elen" endelig hadde forlatt meg. "Ja, jeg ser det" svarte Nils, forteller Juuso.

– Kjendis?

Anni-Kristiina jobber som journalist i YLE-Sami Radio. Om noen uker begynner hun i arbeid igjen.

At hun nå kan bli en kjendis, har hun et avslappet forhold til.

– Jeg tenker overhode ikke på dette. Det er ikke derfor jeg er skuespiller, og jeg er utrolig takknemlig for at jeg har fått lov å gjøre det jeg liker best. En ting kan jeg innrømme; det er svært skremmende å tenke på hvordan jeg lykkes i rollen. Det er godt hvis jeg makter å "holde hodet over vann". At jeg ikke synker.

Opprøret fremmed 

Anni-Kristiine Juuso hadde selvsagt hørt om opprøret i 1852 og om henrettelsene av Aslak Hætta og Mons Somby.

Kampen på vidda
Foto: Erik Aavatsmark for Rubicon/Sandrew Metronome Norge

– Ettersom jeg er same fra finsk side, har jeg ikke hatt et så nært forhold til hendelsen. Litt fremmed liksom. Derfor vet jeg heller ikke noe om hvordan denne historien kommer til å bli fortalt i den ferdige filmen, sier hun.

– Jeg ser ikke filmen; verken premierekvelden eller på forhånd. Det er et prinsipp jeg følger. Å sitte og se filmen sammen med hundrevis av andre klarer jeg ikke. Hodet mitt tåler ikke det. Når jeg har det rolig og stille rundt meg, så kan jeg se den, sier Anni-Kristiina til NRK Sámi Radio.

Gjøken

I 2003 spilte 28-åringen i den russisk/finske filmen "Kukushka" - på norsk "Gjøken".

– Jordnært og mykt sensuelt tilstedeværende er Anni-Kristiina Juuso som ung samekvinne, alene i villmarken etter at mannen forsvant i krigen fire år tidligere, skrev VG .

Mer om "Gjøken"

Har ikke sett filmen

Hun beskriver seg som et prinsippfast menneske. I tillegg er det å ikke se en film premierekvelden nærmest blitt et rituale for henne.

– Jeg ble rådet av "Gjøken"-regissøren til aldri å se filmen første gang den blir vist. For meg er det en fin vane. Det er spennende å vite at andre sitter og ser filmen.

Juuso har andre ritualer hun følger i arbeidet sitt.

– Blant annet har jeg en spesiell veske jeg alltid må ha med meg. Har jeg ikke det, er jeg bekymret for at opptakene går skeis.