40 år siden Samiid Ædnan ble en «landeplage» – Nå topper den tidenes liste

Noen av sangene er til å gråte av, tolk det som du vil 😉

Vi har satt sammen en topp ti liste over samiske «landeplager». Listen er satt sammen av en fullstendig subjektiv jury på to stykker i Urbiredaksjonen og er basert på en blanding av streams, mediahype og en god dose følelser.

10. Hjerterått

«Hjerterått» er en dramaserie fra 2013 som har alt. Kjente skuespillere fra både nord og sør, kryssning mellom to kulturer, litt mer action enn i virkeligheten og en egen sang.

Sangen kan skryte av over en million avspillinger på Spotify og nesten 300.000 på Youtube.

9. Hjerteknuser

I 2010 var Rolffa med i en konkuranse om å lage den beste coverversjonen av en Kaizers Orchestra låt ingen hadde hørt før. De vant folkestemmene, men juryen valgte en annen sang. Høres litt kjent ut, gjør det ikke.

Vel, vi vet hvem som egentlig vant og kan trøste oss med at Rolffa sin versjon gjør det bedre på Spotify enn vinnerens.

8. Deanu Máija

Tanabreddens Ungdom klarte det store i 1974. I en tid da joik var til dels forbudt i norsk skole hadde de to sanger på norsktoppen, som kun tillot norske tekster. Deanu Máijá var en av dem.

I 2002 sørget Intrigue for at unge samer kanskje forbinder Deanu Máijá mer med dem enn Tanabreddens Ungdom da Heavy Joik solgte til gull. Hvem blir neste til å lage en hit av denne sangen?

7. Golle Máze

«For en joik har større kraft enn krutt», sang Sverre Kjellsberg for 40 år siden. Den kraften fikk seerne virkelig kjenne da Ella Marie Hætta Isaksen joika Golle Máze under Stjernekamp, til dommernes store beundring.

Nå kan det vel sies at hun hadde en bitteliten fordel over de andre deltakerne denne kvelden, men det er bare små detaljer.

6. Oro jaska, beana

«Duruduru dun dun, Oro jaska beana» er kanskje den mest gjenkjennelige introen siden Queen lagde sanger.

The Blacksheeps vinner MGP Junior.

The Blacksheeps vinner MGP Junior.

Tolv år er gått siden The Blacksheeps vant Melodi Grand Prix Junior med sangen om den feite hunden, og jeg er sikker på at de fleste vil kjenne igjen sangen etter «Duruduru dun dun».

5. Daniels Joik

Vi hadde alle sett joik i talentkonkurranser før og vi hadde alle sett dommere gråte, men dette var vel første gangen vi så dommerne gråte til en joik.

Det var heller ikke siste gang noen gråt til denne joiken. Skal vi tro kommentarfeltet på Youtube, har minst halparten av seerne åpnet slusene.

4. Toppløs

Skulle gjerne vært flue på veggen hos Rolffa, da han åpnet e-posten fra Radio Grenland for ti år siden. De ville intervjue ham fordi «Toppløs» var stemt frem som årets sommerlåt for fjerde år på rad.

Selv om sangen var ganske populær i nord også og har over 5 millioner streams på Spotify, går det rykter om at gruppa fortsatt klør seg i hodet på grunn av dette.

3. Drømmeland

Kevin Boine er litt som Se & Hør. Det er få som åpenlyst innrømmer å høre på ham, men alle kan synge til låtene hans. Drømmeland står for 15 av hans nærmere 50 millioner streams på Spotify.

Kevin Boine har satt musikksnobbene i skammekroken og latt folket tale. Det er umulig å ignorere en sang som har så mange streams.

2. Spirit in the Sky

I fjor meldte pop-trioen Keiino seg på Melodi Grand Prix med låta «Spirit in the Sky» og tok Europa med storm. Bare se på reaksjonsvideoene på Youtube.

Med denne sangen sikret Keiino seg retten til å skryte over en 1. plass i MGP, 6. plass i Eurovision, 1. plass på VG-lista, nominasjon til Spellemannsprisen og en ti timers loop på Youtube med joikinga til Fred.

1. Sámiid Ædnan

Selvfølgelig måtte den være med og selvfølgelig er den øverst på listen. Det er tross alt 40 år siden Sverre Kjellsberg og Mattis Hætta vant Melodi Grand Prix med denne låta.

Det gikk ikke så bra i Eurovision det året, men i Norge ble den en kjempe hit. 13 uker på VG-lista, med en 1. plass som topp plassering, er absolutt godkjent.

Som om ikke det var nok, ble joiken adoptert av supporterne til det Engelske fotballaget Accrington Stanley FC i 2008. Joiken runger også høyt på Ullevål når det norske landslaget spiller.

URBI musihkka
Grafikk: NRK