Hopp til innhold
Illustrasjon av Melkøya med planlagt utbygging
Illustrasjon: Equinor

Olje og gass

 • Helikopter landet trygt etter å ha sendt ut nødmelding

  Et helikopter meldte mayday i forbindelse med tap av motorkraft på en maskin. Redningshelikopteret fra Sola gikk helikopteret i møte, og ett SAR-helikopter fra Ekofisk fulgte etter helikopteret til Sola. Helikopteret landet trygt på Sola kl. 1837, og alle ressurser er dimittert.

 • Oljeministeren avviser behov for ny ryddeplan for Nordsjøen

  Etter at NRK fortalte hvordan millioner av tonn med betong og stål kan bli stående i Nordsjøen for alltid, kom SV med en oppfordring til regjeringen.
  Lars Haltbrekken (SV) ba regjeringen lage en skikkelig plan for opprydningen etter oljeindustrien, gjennom en stortingsmelding.
  Nå har olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) svart:
  – Vi har et klart og veletablert regelverk og gode systemer rundt avslutning av petroleumsvirksomhet i Norge.
  Ministeren påpeker at alle saker er forskjellige og at det derfor er avgjørende med en «sak-til-sak-vurdering», som er dagens praksis.
  – Jeg ser ikke behov for noen ny politikk på dette området og derfor heller ikke en stortingsmelding om disponering, avslutter Aasland.

 • Høge investeringar i oljesektoren i år

  Operatørar på norsk sokkel legg opp til å investere nesten 198 milliardar kroner i år, ifølge nye tal frå Statistisk sentralbyrå. Dette er 5,3 prosent meir enn anslaget som kom i førre kvartal. Det er venta at oppgangen vil halde fram inn i neste år. I 2024 er det venta at selskapa vil investere 181,9 milliardar i olje og gass, som er nesten 40 prosent høgare enn det oljenæringa trudde for eitt år sidan.

 • Aker BP: Betydelig oljefunn ved Yggdrasil-området

  Aker BP har gjort et betydelig funn av olje ved Yggdrasil-området rett vest for Bergen i Nordsjøen. Funnet er på 40 til 90 millioner oljefatekvivalenter. Det skriver Aker BP i en børsmelding.

  Funnet tilsvarer en omtrent 10 prosent økning i det tidligere estimatet for oljeressurser i området, som var på 650 millioner oljefatekvivalenter.

  – Vi er svært fornøyde med resultatene i denne brønnen. Dette funnet vil sees på som et mulig tillegg til Yggdrasil-feltet. Vi ser mye potensial rundt Yggdrasil, og vil fortsette aktiv letevirksomhet sammen med våre partnere.

  Det anslås at første olje fra Yggdrasil vil bli produsert i 2027. Totale investeringer i feltet er anslått til 115 milliarder kroner.

 • Equinor og Shell nær gigantisk gassavtale i Tanzania

  Tanzania er i ferd med å inngå en stor avtale med Equinor og Shell om utvikling av et gassprosjekt. Avtalen kan være verdt over 450 milliarder kroner.

  De totale investeringene vil – for hele prosjektets livsløp – komme på 42 milliarder dollar, anslår tanzanianske myndigheter ifølge Panorama Nyheter (tidligere Bistandsaktuelt).

  Forhandlingene om både produksjonsdelingsavtale og vertslandsavtale er så å si ferdige. Det gjenstår kun mindre justeringer i form av kvalitetssikring og juridiske vurderinger før endelige underskrifter.

  – Det man ble enige om før helga, var viktig og representerer en milepæl. En produksjonsdelingsavtale og en avtale som omhandler vertslandets vilkår, er sentrale elementer for at man skal kunne gå videre med konkrete skritt for å planlegge et slikt prosjekt, sier Equinors pressetalsmann Ole Martin Aanestad.

  (NTB)