Hopp til innhold
Alexander Stubb og kona Suzanne Innes-Stubb
Foto: AP

Finland

Oppsummert

Presidentvalg i Finland: Tidligere statsminister Alexander Stubb og kona Suzanne Innes-Stubb smiler over ledelsen i presidentvalget. Han har fått 27,3 prosent.

Tidligere utenriksminister Pekka Haavisto ligger på andre plass med 25,8 prosent.

  • Gassrørledningen Balticconnector åpnet igjen

    Et drøyt halvår etter at gassrørledningen Balticconnector ble ødelagt er ledningen mellom Finland og Estland åpen.

    Hendelsen som ødela ledningen er fortsatt under etterforskning av finsk politi. De har tidligere bekreftet at et anker tilhørende et kinesisk skip ble funnet i nærheten av ledningen.

    – Jeg kan bekrefte at Balticconnector nå er i normal drift, sier Gasgrid-sjef Janne Grönlund.

    Allerede mandag vil 60 gigawatt-timer med gass bli fraktet fra Finland til Estland.

    (NTB)

  • Finsk gassrørledning snart i drift igjen

    Den finske gassrørledningen Balticconnector vil være i drift igjen mandag, ifølge Gasgrid Finland. Ledningen har vært ute av drift siden oktober i fjor, etter at den fikk omfattende skader. Saken er etterforsket som sabotasje av finsk politi.

    Ledningen ligger i Finskebukta, og går mellom Finland og Estland. Den har vært i drift siden 2020 og knytter sammen det nordeuropeiske gassnettet.

  • Oppfordrer til boikott av sametingsvalget

    Til sommeren gjennomføres det nyvalg til Sametinget på finsk side. Valget fra i høst ble underkjent, fordi valgkomiteen fjernet flere personer fra Sametingets valgmanntallet før valget i høst.

    Professor Rauna Kuokkanen ved Lappi universitet oppfordrer til boikott av sametingsvalget på finsk side, som må gjennomføres på nytt til sommeren.

    – Ikke stem ved valget eller still opp som kandidat ved valget. Det er en måte å vise styrende organer med den finske stat i spissen, at vi ikke godtar at den finske stat og rettsapparatet blander seg inn i saker som angår oss samer, skriver Kuokkanen i en kronikk publisert i avisa Ávvir.

    Sametingspolitikere på finsk side er ikke enig i at boikott av valget er rett vei å gå.

    – Meget god og treffende analyse av Rauna Kuokkanen i denne saken, men jeg ønsker at folk stiller opp og stemmer ved valget. Det er vår måte å vise at vi bryr oss om samiske saker, sier sametingsordfører Piritta Näkkäläjärvi ved Sametinget på finsk side.

    Näkkäläjärvi får støtte fra flere andre sametingsrepresentanter som ikke ønsker noen boikott av sommerens nyvalg.

    – Vi må heller støtte opp om valget, for Sametinget er eneste måte å nå ut med våre samiske saker og utfordringer, sier sametingsrepresentant Asko Länsman.

  • Kan bli Nato-senter i Finland

    Nato kan komme til å opprette eit eige nordisk kommandosenter for bakkestyrkane i byen Mikkeli søraust i Finland.

    Dette skriv den finske avisa Iltalehti. Avisa har snakka med det norske forsvarsministeren Bjørn Arild Gram, som seier Noreg støttar eit slikt forslag.

    Planen er at dei nordiske landas forsvar skal leggast under Natos kommandosenter i Norfolk i USA, men at det skal opprettast eigne undersenter for luft-,sjø- og bakkestyrkane i Norden.

    Gram seier til avisa at det er naturleg at eit eige luftforsvarssenter for Nato i Norden blir lagt til Noreg.

    Mikkeli
  • Fortsatt kritisk for et av barna etter skoleskytingen i Finland

    Et barn som ble alvorlig såret da en 12 år gammel gutt begynte å skyte på en skole i Finland forrige uke, er fortsatt i kritisk tilstand, ifølge politiet.

    En jevnaldrende gutt ble drept og to jenter såret, da 12-åringen begynte å skyte i et klasserom på en skole i Vanda utenfor Helsingfors 2. april.

    Begge de sårede jentene er fortsatt på sykehus.

    – Et av ofrene er fortsatt i kritisk tilstand, sier politiet i en uttalelse, og legger til at den andre jenta hadde kommet seg nok til at hun kunne bli avhørt til helgen.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no