Hopp til innhold
Sanna Marin holder pressekonferanse i Helsinki 19. august
Foto: RONI REKOMAA / AFP

Finland

Oppsummert

Sanna Marin fra sosialdemokratene tiltrådte som statsminister i Finland i 2019 i en alder av 34 år. Koalisjonsregjeringen hun leder består av fire partier som alle har kvinnelige ledere.

 • Finland skjerper sikkerheten

  Finland skjerper sikkerhetstiltakene ved kritisk infrastruktur som strøm- og vannforsyning, samt gassrørledningen Baltic Connector.

  – Vi har bedt alle offentlige instanser om å sikre beredskapen og styrke sikkerhetstiltakene for ulike kritiske infrastrukturer, sier finansminister Annika Saarikko.

  Beslutningen gjelder særlig rørledningen Baltic Connector, som er en svært viktig gassleverandør til finsk industri, sier hun. (NTB)

 • Finland stenger grensene for russiske turister

  Det bekrefter den finske regjeringen under en pressekonfernase på torsdag, melder Reuters. Innreisebegrensningene vil tre i kraft allerede på fredag.

  Dette betyr at russiske statsborgere med innreisevisum ikke lenger får passere grensen til Finland.

  Ifølge Finlands utenriksminister Pekka Haavisto vil det gjøres unntak for familiebesøk, jobb og studier.

  Titusenvis av russiske borgere har passert grensen til Finland den siste tiden. Regjeringen venter at tallene nå vil synke betydelig.

 • Finsk avis: Finland stenger grensen for russiske turister

  Det melder den finske avisen Helsingin Sanomat. Ifølge avisens opplysninger skal nye grenseforskrifter tre i kraft allerede natt til fredag.

  Også allmennkringkasteren Yle skriver at den finske regjeringen i dag vil vedta å fryse turistvisum for russere utstedt av Finland og andre Schengen-land. Det vil allikevel være unntak fra restriksjonene, som for eksempel ved besøk til familie eller for deltakelse i en opptaksprøve til finsk høyere utdanning.

  Finland varslet allerede tidligere denne uken innstramminger i visumreglene for russiske borgere. Forrige uke, mellom 19. og 25. september, ankom over 40.000 russiske statsborgere landet, viser tall fra EUs grensekontrollbyrå Frontex.

 • Bruker motorvei som flyplass

  Finland har stengt en travel motorvei for å bruke som flyplass for jagerfly. Motorveien i Joutsa er en av 12 veistrekninger som er utpekt som reserveflyplass, skriver Reuters.

  Motorveien som ligger mellom hovedstaden Helsinki og den nordlige delen av landet, er stengt i fem dager framover.

 • Finland vurderer grensegjerde mot Russland

  Finland vil vurdere et grensegjerde mot Russland, opplyser innenriksminister Krista Mikkonen. Hun sier ifølge Reuters at trafikken har økt på grensa, men at landet har situasjonen under kontroll.

  Ifølge EUs grensekontrollbyrå Frontex har 66.000 russiske statsborgere kommet til Finland og Estland den siste uka. Det er 30 prosent flere enn uka før.

  De siste fire dagene har 30.000 russiske statsborgere reist inn i Finland, ifølge byrået.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no