Finlands regjering, Sanna Marin statsminister. Li Andersson, Katri Kulmuni, Maria Ohisalo
Foto: Lehtikuva Lehtikuva

Finland

Oppsummert

Sanna Marin fra sosialdemokratene er ny statsminister i Finland i en alder av 34 år. Marins unge alder har vakt oppsikt internasjonalt, samtidig som koalisjonsregjeringen hun skal lede med fire andre partier, har alle kvinnelige ledere.

 • Finland avvikler restriksjoner

  Den finske regjeringen er blitt enige om en ny strategi for å bekjempe koronaviruset, og vil nå gjenåpne samfunnet, melder Hufvudstadsbladet. Den nye strategien har som mål å nå en vaksinedekning på 80 prosent for alle som har fylt 12 år. Regjeringen mener at målet vil nås i midten av oktober. Fram til det skal koronarestriksjonene avvikles stegvis.

  I strategien inngår det som omtales som en nødbrems, som skal aktiveres dersom utviklingen går i feil retning.

 • Finland: Tenåringer drapsdømt

  Tre gutter i tenårene er dømt for å ha mishandlet en jevngammel gutt til døde i Helsingfors i desember i fjor, skriver NTB.

  Guttene, alle født i 2004, ble fredag dømt til fengsel i henholdsvis ti, ni og åtte år i Helsingfors tingrett.

 • Leverte tilbake samiske gjenstander

  Les dette på samisk. Det finske nasjonalmuseet har levert sin samiske samling tilbake til et samisk museum i finsk Lappland. Rundt 2.200 objekter som har utgjort samlingen er tilbakeført til det samiske museet Siida i kommunen Enare, som grenser til Kautokeino, Karasjok og Sør-Varanger.

  – Vi vet at disse objektene og deres tilbakeføring har stor betydning for det samiske samfunnet. Dette er en kulturell høytidsdag for oss alle, sier Finlands kultur- og vitenskapsminister, Antti Kurvinen.

  I forbindelse med tilbakeføringen av kulturarv skal det være en egen utstilling på Finlands nasjonalmuseum i samarbeid med det samiske museet og representanter fra det samiske samfunnet i Finland.

 • Ahtisaari lider av alzheimers

  Finlands tidligere president, Matti Ahtisaari, lider av alzheimers, Det opplyser presidentsembetet, skriver Yle.

  Martti Ahtisaari er født i 1937 og var president 1994-2000.

  Han ble tildelt Nobels fredspris i 2008 for sitt langvarie arbeid for fred og forsoning i verden. Blant annet forhandlet han frem den vellykkede fredsavtalen for Aceh-provinsen i Indonesia i 2005 etter 30 år med konflikt.

 • Finsk rett stopper tvangsreturer

  Finsk høyesterett stopper tvangsretur av 12 afghanske aylsøkere.

  Domstolen sier den raskt vil ta opp de andre sakene om stans i tvangsreturer. Rundt 90 asylsaker fra Afghanistan venter på behandling i domstolen.

  Beslutninger om hvorvidt disse ankene skal behandles vil gjøres i hver enkelt sak, opplyser domstolen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no