Hopp til innhold
Kaja Kallas, Estland, reformpartiet
Foto: Raul Mee / AP

Estland

 • Estland og Finland slapp inn russiske fly i uvær

  Tre russiske passasjerfly fikk spesialtillatelse til å fly inn i finsk og estisk luftrom for å unngå tordenvær, opplyser tjenestemenn.

  Alle EU-land har i likhet med Norge stengt sitt luftrom for russiske fly som en del av sanksjonene i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina.

  Onsdag ble det gjort tre kortvarige unntak fra dette flyforbudet for fly på vei til eller fra den russiske eksklaven Kaliningrad. Disse rutene må normalt flys over Østersjøen mot St. Petersburg for å unngå EU-luftrom.

  På grunn av dårlig vær fikk de likevel slippe inn denne gangen, bekrefter Finlands luftfartstilsyn. I en uttalelse takket Russlands luftfartsmyndighet Rosaviatsija nabolandene for hjelpen.

  (NTB)

 • Estlands statsminister med oppfordring til Nato-land

  Estlands statsminister Kaja Kallas sa onsdag at landet hennes ville øke sin økonomiske støtte til Ukraina til 3 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP). Samtidig oppfordret hun andre Nato-land til å gjøre det samme.

  Uttalelsen kom under en pressekonferanse i Brussel sammen med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

 • Baltiske land ber Nato øke sikkerheten i øst med Wagner-soldater i Belarus

  Latvia og Litauen ber Nato styrke sikkerheten langs alliansens østflanke som en sikkerhetsforanstaltning for en mulig Wagner-base i Belarus.

  – Vi har sett hva disse leiesoldatene er i stand til, sa Latvias utenriksminister Edgars Rinkevics under et besøk i Paris sammen med sine to andre baltiske kolleger.

  Litauens utenriksminister Gabrielius Landsbergis viste til hvor raskt Wagner-soldater rykket fram mot Moskva lørdag, flere hundre kilometer på én dag, og han pekte på at det viser et stort behov for å styrke forsvaret av grensen til Belarus.

  Sammen med Polen er Latvia og Litauen de eneste Nato- og EU-landene som grenser til Belarus.

  – Vi må ta forsvaret av Baltikum svært alvorlig, sa Landsbergis.

  Tirsdag sa Belarus' president Aleksandr Lukasjenko at Wagner-gruppens sjef Jevgenij Prigozjin var ankommet Belarus, der han er tilbudt eksil. Samtidig har den russiske presidenten Vladimir Putin gitt Wagner-soldater valget mellom å følge sin sjef til Belarus eller la seg innrullere i Russlands ordinære væpnede styrker.

  Tirsdag sa Lukasjenko også at han har tilbudt Wagner-soldater som kommer til Belarus, slå seg ned i en nedlagt militærleir i landet.

  (NTB)

 • Estland tillater likekjønna ekteskap

  Det estiske parlamentet har i dag vedtatt en lov som tillater homofilt ekteskap, ifølge Reuters.

  Landet blir dermed det første av de baltiske landene som tillater giftermål mellom to personer av samme kjønn. Loven vil tre i kraft i 2024.

  Latvia åpnet for at homofile par kan registrere seg som partnere i fjor, noe som har vært lovlig i Estland siden 2016.

  Homofilt ekteskap er ulovlig i store deler av Sentral- og Aust-Europa.

 • Estland: Kan legalisere likekjønnet ekteskap

  Folkevalgte i Estland skal neste uke stemme over et forslag som vil legalisere likekjønnet ekteskap. Estlands liberale koalisjonsregjering har jobbet raskt med å få på plass et utkast til ny ekteskapslov. Om de vedtar loven, blir landet det første av eks-sovjetlandene som legaliserer likekjønnet ekteskap.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no