Hopp til innhold

Staten anker dommen fra Oslo tingrett i klimasøksmålet

– Det er flaut at staten ønsker å anke noe slikt, sier lederen for Natur og Ungdom etter at staten har bestemt seg for anke dommen i saken mot miljøorganisasjonene.

Grane

STATEN ANKER DOM: Miljøorganisasjonene vant i over staten i Tingretten om utbygging av tre nye oljefelt i Nordsjøen. Staten anker dommen.

Foto: Equinor / Elisabeth Sahl

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Dette søksmålet handler om at vi skal ha et opplyst demokrati, og en reell mulighet til medvirkning i prosesser som angår oss. Når staten fatter vedtak som påvirker fremtiden til unge som lever i dag, og i mange generasjoner fremover, er de helt nødt til å gjøre det med alle fakta på bordet. Det er et helt selvfølgelig prinsipp, og det er flaut at staten ønsker å anke noe slikt, sier Gytis Blaževičius, leder i Natur og Ungdom.

Klare for omkamp

Vi hadde håpet at staten skulle være modne nok og akseptere at de tapte på alle punkter i Oslo tingrett. Vi har ingen grunn til å tro at utfallet i lagmannsretten blir noe annerledes. Det sier leder i Greenpeace, Frode Pleym.

Gytis Blaževičius, leder i Natur og Ungdom

Leder i Natur og Ungdom, Gytis Blaževičius, og Frode Pleym, leder i Greenpeace.

Foto: NTB

Vi mener vi har en svært god og viktig sak. Vi tar anken til etterretning, og er klare for å ta denne omkampen på vegne av både oss og kommende generasjoner.

Pleym sier at det nå vil ta lengre tid før dommen i sin helhet blir rettskraftig.

Imidlertid er forføyningene for de tre feltene tvangskraftig, noe som betyr at utbygging og produksjon må stoppe på alle tre felt uavhengig av ny runde i retten.

Saksøkte staten

Greenpeace og Natur og Ungdom møtte staten i retten i slutten av november. De saksøkte staten for brudd på regler for planlegging av olje- og gassfeltene Breidablikk, Yggdrasil og Tyrving i Nordsjøen. Organisasjonene mente at staten ikke hadde utredet konsekvensene av klimavirkningene og forbrenningsutslippet fra de nye feltene. Tillatelsene som var gitt for utbygging var derfor ulovlige.

De krevde også midlertidig forføyning, midlertidig forbud, i utvinning og utbygging av de aktuelle feltene. Det skulle heller ikke gjøres flere vedtak om utbygging av nye felt før rettskraftig vedtak var gjort.

Les også Miljøorganisasjonene mener staten ignorerer høyesterettsdom

Onsdag var sjette og siste dagen i klimarettssaken mellom miljøorganisasjonene og staten

Organisasjonene vant, staten anker

18. januar falt dommen. Det ble en overlegen seier til organisasjonene.

Retten skriver blant annet : «Det er ikke gjennomført konsekvensutredning av forbrenningsutslipp i forbindelse med de aktuelle vedtakene».

Rettens konklusjon er: «Vedtakene om plan for utbygging og drift av petroleumsforekomst for Breidablikk, Yggdrasil og Tyrving er ugyldige».

Retten la også ned midlertidig forføyning mot å fatte nye vedtak om utvinning.

– Har fulgt opp høyesterettsdommen

– Vi er uenige i dommen og kjennelsen om midlertidig forføyning, og har derfor bestemt oss for å anke. Vi er uenige med Tingretten i at det er gjort en saksbehandlingsfeil i disse tre sakene, skriver energiminister Terje Aasland (Ap) i en pressemelding onsdag.

terje aasland

Energiminister Terje Aasland (Ap)

Foto: ntb

– Vi mener at saksbehandlingen har vært i tråd med regelverket og Høyesteretts dom fra 2020. Staten har fulgt opp høyesterettsdommen, og vi vurderer nå også forbrenningsutslipp ved behandlingen av hver enkelt utbyggingsplan, skriver Aasland.

Pålagt å vurdere klimakonsekvenser

Saken i Tingretten var en videreføring av det første klimasøksmålet, som gikk hele veien til høyesterett, fra 2017–2020. Miljøorganisasjonene tapte denne saken på alle punkter.

Les også Miljøorganisasjonene tapte klimasøksmålet på alle punkter i Høyesterett

Klimasøksmålet behandles i Høyesterett

Én seier mente miljøorganisasjonene imidlertid at de fikk i Høyesterett. I dommen ble det slått fast at staten må vurdere de globale konsekvensene for klimaet før de godkjenner nye oljeprosjekter.

Alle fakta må på bordet

Rødts miljøpolitiske talsperson, Sofie Marhaug, sier at anken ikke kan bli en hvilepute for regjeringen.

Staten er pålagt midlertidig forføyning fra å fatte nye vedtak om disse tre feltene. Om det er flere felt som ikke er grundig nok utredet kan vi stå foran en enorm skandale som rammer over 20 oljefelt, sier Marhaug.

Regjeringa kan ikke anke seg bort fra klimakrisen og de store konsekvensene norsk oljepolitikk har for klimaet, sier Lars Haltbrekken i SV.

Selv om staten anker, så oppheves ikke forføyningssaken umiddelbart. Det betyr at staten fortsatt ikke kan gi noen nye tillatelser. Gjør de det, må produksjonen stoppe.

Leder for MDG, Arild Hermstad er overbevist om at staten kommer til å tape en gang til i retten.

Norsk oljepolitikk tåler ikke klimatesten. Vi fortjener en regjering som innser dette, sier Hermstad.

AKTUELT NÅ