Hopp til innhold
Info fra NRK

Kringkastingssjef

Vibeke Fürst Haugen er øverste leder i NRK.

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen

Som kringkastingssjef har Vibeke Fürst Haugen det øverste redaksjonelle ansvaret i Norges største mediebedrift.

Foto: Ole Kaland / NRK

Siden 1996 har NRK vært organisert som et aksjeselskap med staten som eneste aksjeeier. Kulturdepartementet er NRKs generalforsamling, vedtar vedtektene og utnevner NRKs styre. Det er NRKs styre som ansetter kringkastingssjefen.

Vibeke Fürst Haugen har dermed det øverste redaksjonelle ansvaret i Norges største mediebedrift, NRK. Hun har vært kringkastingssjef siden 29. april 2022.

Som kringkastingssjef er hun sjef for en svært stor og sammensatt organisasjon med avdelinger og kontorer landet rundt.

Hun leder også en mediebedrift som nyter høy respekt og troverdighet. Nær ni av ti nordmenn benytter seg av et eller flere av NRKs tilbud en vanlig dag.

Det betyr at NRK er en meget viktig del av en nordmanns hverdag.

Kringkastingssjefene har i alle år vært profilerte personer som har hatt stor påvirkningskraft for NRKs form og utvikling.

Les mer: NRKs eier og styre

Les også: Vibeke Fürst Haugen blir ny kringkastingssjef

Bakgrunn:

Vibeke Fürst Haugen (født 1968) har jobbet i NRK siden 1994 og har opparbeidet seg tung både redaksjonell og strategisk ledererfaring.

De siste årene har hun vært direktør i Marienlystdivisjon og hatt ansvar for store NRK-avdelinger som Sporten, Underholdning, Dokumentar og samfunn, Kultur, P3 og NRK Super.

Hun har også fungert som kringkastingssjef i Thor Gjermund Eriksens fravær.

I sine første år i NRK var hun programskaper og jobbet spesielt med programmer for barn og unge. Hun har også ledet NRK Super-redaksjonen som lager NRK-innhold for de yngste.

Da hun ble ansatt karakteristerte hun stillingen som kringkastingssjef som landets mest spennende medielederjobb. - Jeg brenner for allmennkringkasting og blir motivert av NRKs oppdrag og høye ambisjoner, sa hun da hun ble utnevnt av NRKs styre.

Hun poengterte at NRK skal styrke og utvikle demokratiet ved å levere innhold i verdensklasse. - Innhold som kan samle og engasjere alle som bor i Norge. NRK er lagarbeid, og jeg kan ikke tenke meg noe mer givende enn å få lede NRK inn i framtiden, sa Vibeke Fürst Haugen etter å ha fått stillingen som leder av Norges største mediebedrift.

Vibeke Fürst Haugen blir den niende kringkastingsjefen i NRK - og den første kvinnen i rollen.

De første årene var riksprogramsjef tittelen på NRKs øverste sjef. Siden 1948 har det vært kringkastingssjef.

Vibeke Fürst Haugen tiltrådte som kringkastingssjef 29. april 2022.Kringkastingssjefer gjennom tidene