Hopp til innhold
Medlemer av en høyreekstrem gruppe under en demonstrasjon i Cologne i Tyskland 2015.
Foto: Wolfgang Rattay / Reuters

Høyreekstremisme

Oppsummert

Ifølge PST er det en økende trussel fra høyreekstreme i Norge.

 • Rapport: 6 prosent har høyreekstreme holdninger

  Ifølge har Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo har 6 prosent av befolkninger flere høyreekstreme holdninger.

  – Det er lett å tenke at høyreekstremisme er et utbredt problem, men tallene er ganske lave i en europeisk sammenheng. Norge er et land med en ganske liten forekomst av slike holdninger, sier nestleder ved senteret Anders Ravik Jupskås, som understreker at han ikke bagatellisere tallene.

  I 2020 gjennomførte Senter for ekstremismeforskning en undersøkelse om høyreekstreme holdninger i den norske befolkningen, skriver Klassekampen.

  Ifølge denne undersøkelsen har 1 prosent av befolkningen mange høyreekstreme holdninger, og 5 prosent deler flere av disse holdningene.

  Jupskås forteller at færre unge som har ekstreme holdninger. Det er nesten dobbelt så mange blant de eldste som har ekstreme holdinger.

  Spørsmålene ble stilt til 2789 respondenter. Tallene er ikke blitt publisert tidligere og er en del av en større undersøkelse som skal være ferdigstilt til høsten, skriver avisen. (NTB)

 • Tysklands grunnlovsdomstol vurderer kutt i støtten til ytre høyre-parti

  Saken er oppe for grunnlovsdomstolen tirsdag og onsdag, og retten skal deretter vurdere om Det nasjonaldemokratiske partiet (NDP), som skiftet navn til Heimat i juni, skal fortsette å motta skattefinansiert statsstøtte. «Heimat» er det tyske ordet for «hjemland».

  NDP er en høyreekstremistisk gruppering som har blitt anklaget for å ha tilknytning til nynazismen, og det har vært gjort flere forsøk på å forby partiet. NDP har hatt representanter på delstatsnivå i Tyskland.

  (NTB)

 • Tore Tvedt dømt til fengsel for rasistiske eposter

  Vigrid-sjefen Tore Tvedt er dømt til fengsel for rasistiske eposter. Han anker dommen.

  Varden skriver at Tvedt er dømt til 120 dager fengsel. Halvparten av straffen er gjort betinget med en prøvetid på tre år. Det kan bety at 80-åringen må inn og sone to måneder i fengsel.

  Straffen er en fellesstraff med betinget del av en dom han fikk for hatytringer i lagmannsretten i 2020. Tvedt får også inndratt PC, Ideapad og harddisk. I tillegg må han betale 4000 kroner i sakskostnader. (NTB)

 • Tore Tvedt er dømt

  Vigrid-leder Tore Tvedt er dømt til 120 dager fengsel for hatefulle ytringer, hvor av 60 dager gjøres betinget.

  Han dømmes også til å betale saksomkostninger til det offentlige med 4000 kroner.

  I mars 2021 sendte han ut e-post til over 200 mottakere, som fremmet hat, forfølgelse eller ringeakt overfor jøder.

 • Høyreekstreme på frammarsj i Tyskland

  Den tyske sikkerhetstjenesten (BfV) konstaterer at høyreekstremister nå utgjør den største faren for tysk sikkerhet.

  BfV registrerte i fjor rekordmange lovbrudd begått av politiske ekstremister, hele 35.452. Dette var nesten 2000 flere enn året før.

  Antallet voldskriminelle handlinger begått av politisk motiverte ekstremister falt derimot til 2847, 140 færre enn året før.

  Ifølge den tyske sikkerhetstjenesten var det ved årsskiftet 38.800 høyreekstremister i Tyskland, og det var en økning på nesten 5000 fra året før.

  BfV mener at rundt 14.000 av dem kan komme til å ty til vold og at denne gruppen nå utgjør den største faren for landets sikkerhet.

  Innenriksminister Nancy Faeser er særlig bekymret over et økende antall angrep mot flyktninger og migranter i Tyskland. Hun advarer mot å ta lett på trusselen om «høyreekstremisme og høyreekstrem terrorisme».

  Ifølge BfV var det også en liten økning i antallet venstreorienterte ekstremister i Tyskland i fjor, 36.500.

  Antallet islamistiske ekstremister falt derimot noe til 27.480, men faren for voldshandlinger fra denne gruppen anser BfV fortsatt for å være stor.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no