Hopp til innhold
Medlemer av en høyreekstrem gruppe under en demonstrasjon i Cologne i Tyskland 2015.
Foto: Wolfgang Rattay / Reuters

Høyreekstremisme

Oppsummert

Ifølge PST er det en økende trussel fra høyreekstreme i Norge.

  • Tyskarar demonstrerte mot ytre høgre

    I helga deltok 480.000 menneske i protestar mot ytre høgre og partiet AfD på 120 stader i Tyskland, ifølge førebelse tal frå styresmaktene.

    Berre i Berlin var det 150.000 menneske som møtte opp laurdag.

    Demonstrasjonane skjer etter at det blei avslørt at medlemmar av AfD hadde delteke på ein konferanse der det blei drøfta planar om å deportere millionar av innvandrarar.

    Mennesker som demonstrerer mot ytre høyre i Tyskland.
    Foto: Ebrahim Noroozi / AP/NTB
  • Advarsler mot høyreekstremisme på holocaustdagen

    På den internasjonale holocaustdagen advarer flere land mot økende høyreekstremisme og jødehat.

    Dagen markeres 27. januar, datoen da sovjetiske styrker frigjorde ofre i den tyske utryddelsesleiren Auschwitz i 1945.

    Dagens tyske statsminister Olaf Scholz advarer om at høyreekstremisme igjen er et økende problem.

    – Stadig kommer det nye rapporter om nynazister og deres mørke nettverk, sier han i en videotale i anledning holocaustdagen.

    Flere enn 10.000 mennesker deltok lørdag i en demonstrasjon mot høyreekstremisme i Kiel i Nord-Tyskland.

    I likhet med Tyskland var Italia styrt av fascister før og under andre verdenskrig. Italias president Sergio Mattarella fordømte antisemittismen i en tale fredag.

    I flere land er det blitt advart om økende antisemittisme i kjølvannet av krigen mellom Israel og Hamas. Samtidig står Israel selv anklaget for folkemord på Gazastripen i FNs øverste domstol. (NTB)

    Poland Holocaust Remembrance
    Foto: AP
  • Rapport: 6 prosent har høyreekstreme holdninger

    Ifølge har Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo har 6 prosent av befolkninger flere høyreekstreme holdninger.

    – Det er lett å tenke at høyreekstremisme er et utbredt problem, men tallene er ganske lave i en europeisk sammenheng. Norge er et land med en ganske liten forekomst av slike holdninger, sier nestleder ved senteret Anders Ravik Jupskås, som understreker at han ikke bagatellisere tallene.

    I 2020 gjennomførte Senter for ekstremismeforskning en undersøkelse om høyreekstreme holdninger i den norske befolkningen, skriver Klassekampen.

    Ifølge denne undersøkelsen har 1 prosent av befolkningen mange høyreekstreme holdninger, og 5 prosent deler flere av disse holdningene.

    Jupskås forteller at færre unge som har ekstreme holdninger. Det er nesten dobbelt så mange blant de eldste som har ekstreme holdinger.

    Spørsmålene ble stilt til 2789 respondenter. Tallene er ikke blitt publisert tidligere og er en del av en større undersøkelse som skal være ferdigstilt til høsten, skriver avisen. (NTB)

  • Tysklands grunnlovsdomstol vurderer kutt i støtten til ytre høyre-parti

    Saken er oppe for grunnlovsdomstolen tirsdag og onsdag, og retten skal deretter vurdere om Det nasjonaldemokratiske partiet (NDP), som skiftet navn til Heimat i juni, skal fortsette å motta skattefinansiert statsstøtte. «Heimat» er det tyske ordet for «hjemland».

    NDP er en høyreekstremistisk gruppering som har blitt anklaget for å ha tilknytning til nynazismen, og det har vært gjort flere forsøk på å forby partiet. NDP har hatt representanter på delstatsnivå i Tyskland.

    (NTB)

  • Tore Tvedt dømt til fengsel for rasistiske eposter

    Vigrid-sjefen Tore Tvedt er dømt til fengsel for rasistiske eposter. Han anker dommen.

    Varden skriver at Tvedt er dømt til 120 dager fengsel. Halvparten av straffen er gjort betinget med en prøvetid på tre år. Det kan bety at 80-åringen må inn og sone to måneder i fengsel.

    Straffen er en fellesstraff med betinget del av en dom han fikk for hatytringer i lagmannsretten i 2020. Tvedt får også inndratt PC, Ideapad og harddisk. I tillegg må han betale 4000 kroner i sakskostnader. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no