Medlemer av en høyreekstrem gruppe under en demonstrasjon i Cologne i Tyskland 2015.
Foto: Wolfgang Rattay / Reuters

Høyreekstremisme

Oppsummert

Høyreekstremisme er en samlebetegnelse på partier og bevegelser til høyre for de konservative og borgerlige partiene i det parlamentariske systemet. Slike bevegelser kan være åpent antidemokratiske, og aksepterer voldsbruk som politisk virkemiddel.

 • Økt fare for høyreekstrem terror

  Den raskest voksende terrortrusselen i Storbritannia kommer fra høyreekstremister, mener britisk politi. Sjefen for det britiske antiterrorpolitiet, Neil Basu, sier til The Guardian at terrorforsøk mest trolig vil komme fra såkalte «ensomme ulver».

 • Säpo advarer om høyreekstrem vold

  Svensk sikkerhetspoliti advarer om økt fare for høyreekstrem vold, skriver NTB. Hvit makt-miljøene vokser, og individer kan inspireres til attentat og voldshandlinger, ifølge Säpo-sjef Klas Friberg.

 • 24.000 høyreekstremister

  Det er rundt 24.000 høyreekstremister i Tyskland, ifølge landets myndigheter. Og det fryktes at rundt 12.700 av dem kan være voldelige.

 • Facebook slettet omstridt profil

  I Storbritannia har Facebook slettet profilen til den høyreorienterte aktivisten Tommy Robinson. Innholdet i profilen er ikke forenlig med Facebooks regler, melder SKY News. Innvandringskritiske Robinson startet bevegelsen English Defence League.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no