Hopp til innhold
Moskeen i Bayonne som ble angrepet mandag 28. okt. 2019
Foto: STR / AP

Angrep på moskeer

Oppsummert

En rekke moskeer er påtent, forsøkt påtent og tilgriset i flere europeiske land. I flere tilfeller er angrepene gjennomført av høyreekstreme.

 • Minnesenter åpnes tre år etter Manshaus-angrep i moské

  For tre år siden drepte 21 år gamle Philip Manshaus stesøsteren sin og gikk til angrep mot Al-Noor-moskeen i Bærum. Nå skal skuddskadene han forårsaket, være med på å skape dialog om forebygging av ekstremisme.

  Tre år senere står kulehullene fortsatt boret inn i veggene i bønnerommet på Al-Noor-moskeen.

  Men skuddskadene skal ikke forbli her. Snart skal de fortelle historien om den skjebnesvangre sommerdagen i Bærum på et eget minnesenter i moskeen.

  En visuell tidslinje skal brette seg gjennom rommet. Gjennom bilder, video, lydklipp, meldinger og fysiske bevis skal historien om 10. august fortelles.

  Minne- og læringssenteret har fått statsstøtte og utarbeides av Stiftelsen 10. august i samarbeid med 22. juli-senteret, Utøya- og Holocaust-senteret.

  Det er arkitekten Atle Aas som har det kunstneriske ansvaret for utformingen av senteret. Han har tidligere vært med på utformingen av blant annet 22. juli-senteret i Regjeringskvartalet og har gjennom årene blitt en fagekspert når det gjelder formidling av steder hvor bearbeiding av traumer står i sentrum.

  Minne- og læringssenteret 10. august skal ferdigstilles i løpet av senhøsten, og skal etter planen åpne for publikum 24. november. (NTB)

  Al-Noor Islamic Centre Bærum moske
  Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK
 • Macron fordømmer moskéangrep

  President Emmanuel Macron fordømmer det han beskriver som et avskyelig angrep mot en moské i Bayonne sørvest i Frankrike. To menn i 70-åra ble såret da en 84-åring, som tidligere har vært kandidat for Nasjonal Front, åpnet ild og prøvde å tenne på.

  Moskeen i Bayonne som ble angrepet mandag 28. okt. 2019
  Foto: STR / AP
 • Moskéangriper var NF-kandidat

  Den 84 år gamle mannen som angrep en moské og skjøt to andre menn i Bayonne i Frankrike mandag, er kjent som høyreekstremist, melder AFP. Han var i 2015 kandidat for Le Pens høyreparti Nasjonal Front i lokalvalget.

 • Alvorlig såret i moské-angrep

  To menn på 74 og 78 år er alvorlig såret etter at en mann avfyrte fire skudd mot en moské i Bayonne i Frankrike. De to overrasket gjerningsmannen da han forsøkte å sette fyr på døren til moskeen. Gjerningsmannen er pågrepet, opplyser politiet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no