Hopp til innhold
Troll B-plattformen.
Foto: Hval, Morten / NTB scanpix

Oljeutvinning

 • Selskaper tilbudt andeler i utvinningstillatelser på norsk sokkel

  Olje- og energidepartementet ha gitt 28 selskaper tilbud om andeler i 53 utvinningstillatelser på norsk sokkel i den siste tildelingsrunden.

  Myndighetene vurderte søknader fra til sammen 31 selskap høsten 2021. Av de 53 utvinningstillatelsene, er 28 i Nordsjøen, 20 i Norskehavet og 5 i Barentshavet. 17 av utvinningstillatelsene er tilleggsareal til eksisterende utvinningstillatelser.

  – Videre leteaktivitet og nye funn er avgjørende når vi skal videreutvikle den norske petroleumsindustrien til det beste for hele landet, sier olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) i en pressemelding.

  Tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO) er en årlig leterunde i de mest modne områdene på norsk sokkel. De 28 oljeselskapene får tilbud om andeler i en eller flere av disse tillatelsene. 15 selskaper blir tilbudt ett eller flere operatørskap.

  – Dagens arealtildeling er et viktig bidrag for å opprettholde leteaktiviteten fremover og for at vi kan gjøre nye, lønnsomme funn, sier Mjøs Persen.

  TFO-konsesjonsrundene skjer årlig og innenfor et forhåndsdefinert område. De ble innført i 2003.

  Edvard Grieg-plattformen er naboen til Ivar Aasen-
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Høyre-profiler vil endre oljeskatt

  Skattereglene for oljebransjen må strammes inn, mener flere Høyre-profiler. Tidligere Unge Høyre-leder Sandra Bruflot sier at de vil sikre norsk økonomi og unngå et skatte- og avgiftssystem som er tilpasset situasjonen slik den var for 20 år siden.

 • Drypper på Sandnessjøen

  Planen for utbyggingen ved Hod-feltet i Nordsjøen er nå godkjent. Hod-utbyggingen skal sørge for kontrakter på flere hundre millioner kroner til leverandørbedrifter i 23 kommuner på Sørlandet, Vestlandet og nordover til Sandnessjøen, ifølge Olje- og energidepartementet. Planlagt produksjonsstart er i første kvartal 2022.

  Foto av Sandnessjøen
  Foto: Magne Myrvold

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no