Hopp til innhold
Troll B-plattformen.
Foto: Hval, Morten / NTB scanpix

Oljeutvinning

 • Støre ikke enig i tingrettsdommen fra klimasøksmålet

  – Vi mener at saksbehandlingen har vært i tråd med regelverket og Høyesteretts dom i 2020, og at vi har fulgt den opp både med å vurdere direkte og indirekte utslipp før behandlingen av hver utbyggingsplan.

  Det sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Stortingets muntlige spørretime i dag.

  I 2020 ble staten saksøkt for åpning for nye olje- og gassfelt. Høyesterettsdommen som fulgte gav et utfall som holder staten pliktig til å utrede de globale klimakonsekvensene av nye olje- og gassfelt.

  I 2023 møtte staten igjen i Tingretten, denne gang gjaldt det brudd på regler for planlegging av olje- og gassfeltene Breidablikk, Yggdrasil og Tyrving i Nordsjøen.

  Staten tapte på alle punktene og anket.

  Støre ble utfordret av Lan Marie Berg (MDG), som lurte på om Støre var enig i dommen, og om statsministeren kunne garantere at klimakonsekvenser var tilstrekkelig utredet i allerede godkjente olje- og gassfelt.

  Støre svarte at dommen fra Tingretten handler om saksbehandlingsprosessen knyttet til nye utbyggingsprosjekter, «ikke om vi skal ha olje- og gassproduksjon på norsk kontinentalsokkel».

  – Det skal vi fortsatt ha. Vi skal videreutvikle, ikke avvikle.

  – Men vi er opptatt av at vi skal en olje- og gassektor som kutter utslipp, og som kan bidra til at de globale utslippene går ned gjennom det vi bidrar med på fangst, lagring og fornybar energi, sa Støre.

 • Flere oljeselskaper bør lete i umodne områder, mener direktoratet

  Leteaktiviteten på norsk sokkel øker. 34 letebrønner ble påbegynt i fjor, og det ble gjort 14 funn.

  Produksjonen på sokkelen var noe lavere i fjor enn ventet. Det kom hovedsakelig av ikke-planlagte og forlengede vedlikeholdsstans på flere landanlegg og felt, skriver Sokkeldirektoratet i sin årlige oppsummering. Direktoratet skiftet navn fra Oljedirektoratet ved nyttår.

  Direktoratet påpeker at det er viktig at selskaper leter etter nye funn rundt eksisterende infrastruktur. Slik kan man benytte seg av strukturen som er der, og skape verdi mens feltene fortsatt er i drift.

  Samtidig tar direktoratet til orde for at selskapene også bør vurdere umodne områder mer aktivt.

  – For å kunne realisere mer av ressurspotensialet må selskapene i større grad våge å prøve ut nye ideer i mindre kjente områder, skriver direktoratet.

  Verdens naturfond reagerer med bekymring på denne meldingen.

  – I høst har regjeringen vært klokkeklar på at den vil begrense seg til leting rundt eksisterende olje- og gassplattformer og ikke åpne helt nye felt. I dag går Sokkeldirektoratet på tvers av den linjen. Det vil være katastrofalt for sårbare naturområder dersom det åpnes for mer leting i Barentshavet, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.

  (NTB)

 • Nytt gigantoppkjøp av oljeselskap

  Det amerikanske oljeselskapet Chevron har kjøpt konkurrenten Hess for 53 milliarder dollar, 590 milliarder norske kroner. Det melder AFP.

  Oppkjøpet kommer bare to uker etter at ExxonMobil kjøpte oljeselskapet Pioneer for 60 milliarder dollar, 668 milliarder norske kroner

 • Aker BP går videre med ni prosjekter – dropper ett

  Aker BP dropper Troldhaugen-prosjektet på Edvard Grieg-feltet i Nordsjøen. Samtidig satser selskapet videre med ni andre prosjekter. De totalt ti prosjektene var de som selskapet leverte planer for i 2022. Bakgrunnen for at Aker BP dropper Troldhaugen, er at testing har vist lavere utvinnbar oljemengde enn ventet, og selskapet anser ikke lenger prosjektet som finansielt robust nok, står det i en pressemelding tirsdag

  AkerBP
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Meklingsfrist i flyteriggoppgjøret

  Nå ved midnatt er det meklingsfrist for offshore-arbeiderne. En eventuell streik for de ansatte på oljeplattformene kan starte fra onsdag.

  Partene er Industri Energi (LO), Safe (YS) og Norsk Sjøoffiserforbund på den ene siden og arbeidsgiverforeningen Norges Rederiforbund på den andre siden.

  Forbundene har varslet et første uttak på til sammen 1600 medlemmer hvis det blir streik.

  Streiken kan trappes opp til samtlige medlemmer som er 8250.

  Det er ikke kjent hvor store konsekvenser dette vil ha for de rammede oljeplattformene.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no