Hopp til innhold
Valhall-feltet i Nordsjøen
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Oljeprisen

Oppsummert

Prisen på nordsjøolje svinger kraftig, og er nå på det laveste nivået på 15 måneder. OPEC+-landene har blitt enige om å kutte i oljeproduksjonen. Saudi-Arabia og Russland vil begge kutte 500.000 fat daglig fra mai 2023.

 • Oslo Børs endte i pluss etter varslet Opec-kutt

  Varslede produksjonskutt fra flere oljegiganter har gitt positive ringvirkninger på Oslo Børs, der hovedindeksen steg 1,26 prosent til 1.208,6 poeng.

  Dagen var ikke uventet svært god for olje- og gasselskapene: Equinor (opp 4,37 prosent) var som vanlig størst, fulgt av Aker BP (6,75). PGS (6,42) og DNB Bank (1,97) gikk også kraftig i pluss, mens det var en dårlig dag for tankrederiet Frontline (-10,03).

  Oljeprisen har svingt mye gjennom dagen. Ved åpningstid steg prisen på nordsjøolje til 5,36 prosent og ble handlet for 84 dollar per fat. Mandag ettermiddag ligger prisen på drøyt 84,75 dollar (opp 6,3 prosent).

  I helgen overrasket Opec-landene med et produksjonskutt som DNB Markets karakteriserer som både stort og uventet. Flere store aktører, blant annet Saudi-Arabia og Russland, kutter i produksjonen. Kuttene svarer til totalt 1,15 millioner fat per dag.

  Det betyr at Opec-kuttet ikke bare er på papiret, men at aktørene faktisk fjerner fatene fra markedet.

  – Slike kutt pleier å varsle svakhetstegn i oljemarkedet, at det er for lave priser og utsikter til et vedvarende tilbudsoverskudd. Én forklaring kan være at Opec har valgt å forberede seg på en eventuell bankkrise i Europa og USA. Den andre forklaringen bunner i en feilkalkulering i den ventede innstrammingen i oljemarkedet, skriver DNB Markets.

  Bildet på børsene i Europa var mer blandet. FTSE 100 i London (0,79) og CAC 40 i Paris (0,39) stengte opp, mens DAX i Frankfurt ligger svakt ned (-0,15) mandag ettermiddag.

  (NTB)

 • Oljeland vil begrense produksjonen

  OPEC+-landene har blitt enige om å frivillig begrense oljeproduksjonen.

  Saudi-Arabia og Russland vil begge redusere oljeproduksjonen med 500.000 fat med olje per dag fra mai til slutten av 2023.

  Emiratene vil produsere 144.000 færre fat med olje per dag i samme periode.

  Også Algerie, Kuwait og Oman vil redusere produksjonen med til sammen 216.000 oljefat per dag, mens Irak reduserer produksjonen med 211.000.

  Det melder Reuters, som siterer statlige medier og regjeringene i landene i Den arabiske golfen.

  En talsperson for det saudiarabiske energidepartementet sier strupingen har som mål å stabilisere oljemarkedet.

  Mindre oljeproduksjon vil få direkte ringvirkninger på verdensøkonomien. Blant annet betyr det at oljeprisen blir høyere, og den globale inflasjonen stiger.

  En markedsanalytiker sier til Reuters at oljeprisene kan gå opp med 10 dollar som følge av beslutningen.

  Siden midten av mars har allerede prisen for et fat med brent olje økt med 7 dollar, fra 72 til 79 dollar.

  Vestlige ledere har siden opptrappingen av krigen i Ukraina og de påfølgende sanksjonene i fjor vært på flere besøk i de store oljeproduserende landene for å overtale dem til å øke produksjonen.

  Hver dag forbruker verdensøkonomien omtrent 100 millioner oljefatekvivalenter. Denne nedgangen i produksjon tilsvarer med andre ord godt over 1,5 prosent av globalt forbruk.

 • Lågaste pris på amerikansk lettolje på 15 månader

  Prisen på amerikansk lettolje fall onsdag til under 70 dollar fatet. Det er den lågaste prisen sidan desember 2021. Også spotprisen på nordsjøolje var på det lågaste på 15 månader, og blei ved lunsjtider onsdag omsett for 75,98 dollar fatet, skriv Dagens Næringsliv.

 • Oljeprisen faller kraftig

  Oljeprisen faller kraftig parallelt med mandagens børsfall. Siden midnatt har prisen på nordsjøolje falt med 5 prosent.

  Oljeprisen har falt ned til under 80 dollar fatet, og omsettes klokken 13.36 for 79,2 dollar fatet.

  Det skjer samtidig som Oslo Børs faller over 2,8 prosent. Også ellers i Europa er det uro på børsene etter den brå kollapsen til amerikanske Silicon Valley Bank (SVB).

  (NTB)

 • Oljeprisen under 80 dollar for første gang siden januar

  Tirsdag falt spotprisen på et fat nordsjøolje midlertidig til under 80 dollar. Sist nordsjøoljen var så lavt priset var 6. januar i 2022.

  Den siste uken har oljeprisen falt mer enn 6 prosent den siste uken, skriver Dagens Næringsliv.

  Dermed er prisen også lavere enn den har vært på noe tidspunkt siden Russlands invasjon av Ukraina. Oljeprisen begynte å stige i oppbyggingen til angrepet i slutten av februar.

  Mandag fikk prisen riktignok et løft i kjølvannet av lettelser på koronatiltakene i Kina og G7-landenes og EUs makspris på import av russisk olje, men oppgangen ble kortvarig.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no