Hopp til innhold
Kronprins Mohammed bin Salman leder møtet i Samarbeidsrådet for Gulfen, 14. desember.
Foto: BANDAR AL-JALOUD / AFP

Saudi-Arabia

Oppsummert

Saudi-Arabia er et dypt religiøst monarki i Midtøsten. Det islamske landet er ofte kritisert for at kvinner har svært innskrenkede rettigheter. Landet har enorme oljeforekomster.

  • Til sak mot 16 reisebyrå etter dødsfall under pilegrimsreiser til Mekka.

    I Egypt har påtalemakta gått til sak mot 16 reisebyrå etter dødsfall under pilegrimsreiser til Mekka.

    Over 650 egyptarar har dødd under årets hajj, nær alle var uregistrerte pilegrimar.

    Statsministeren i Egypt har gjeve ordre om å inndra reisebyråa sine driftsløyve, og bede om at selskapa får bøter. Pengane skal gå til familiane til pilegrimar som døde, skriv AFP.

    Dødsfalla kan sporast til selskap som har organiserte hajj-reiser med privatvisum. Slikt visum gjev innreise til Saudi-Arabia, men ikkje inngang til Mekka, den mest heilage staden i islam. (NTB)

  • Saudi-Arabia avviser at landet feila under årets hajj

    Ein saudiarabisk talsmann forsvarer landets handtering av årets hajj. Han avviser at landet feila til trass for at mange omkom under årets hajj, melder AFP.

    – Staten feila ikkje, men det vert gjort feilvurderingar av personar som ikkje forstod risikoen, seier ein høgtståande saudiarabisk talsperson.

    Representanten seier at styresmakta har bekrefta 577 dødsfall på dei to travlaste dagane i pilegrimsferda. Dei seier dette er grunna aktivitetane som føregår utandørs og som krev mykje fysisk aktivitet.

    – Dette skjedde i vanskelege vêrforhold og i svært høge temperaturar, seier talspersonen.

    Fleire land har knytt dødsfalla til ekstremvarmen.

    Nasir Ahmed

    Dødelig pilegrimsferd – norske Nasir har aldri opplevd slik varme

    Under årets pilegrimsferd til Mekka opplevde Nasir Ahmed at folk besvimte i hopetall, at bakken han lå på varmet gjennom liggeunderlaget og at klærne nesten luktet svidd.

  • AFP: Over 1000 døde etter ekstrem varme i Mekka

    Ekstreme temperaturer skal ha ført til over at 1000 personer er døde under årets Hajj i Saudi-Arabia, ifølge en AFP-opptelling.

    Pilegrimsferden Hajj er en av islams fem søyler, det vil si religiøse plikter. Målet for pilegrimsferden er Kaba i moskeen i byen Mekka i Saudi-Arabia.

    Ifølge en arabisk diplomat er 658 av de omkomne fra Egypt.

    De fleste dødsfallene knyttes til den ekstreme varmen i Saudi-Arabia for tiden, ifølge nyhetsbyrået AFP. Mandag ble det målt 51,8 grader.

    Ekstreme temperaturer i Saudi Arabia
    Foto: AFP
  • Over 900 har mistet livet på grunn av ekstrem varme under pilegrimsferden i Mekka

    Dødstallene fortsetter å stige under den muslimske pilegrimsferden hajj i Saudi-Arabia. Minst 900 er nå registrert omkommet i hetebølgen, ifølge AFP.

    Det fryktes imidlertid at tallene er enda høyere. Ifølge en arabisk diplomat er minst 600 egyptere omkommet, opp fra 320, som ble meldt i går.

    Helsepersonell tar seg av en pilegrim som fikk heteslag i Mina i Saudi-Arabia søndag. Flere hundre har mistet livet på grunn av varmen den siste tiden under hajj.
    Foto: Rafiq Maqbool / AP
  • Dødstallene stiger under pilegrimsferden i Mekka

    Dødstallene fortsetter å stige under den muslimske pilegrimsferden hajj i Saudi-Arabia. Minst 700 er nå omkommet i hetebølgen, ifølge diplomater.

    Det fryktes imidlertid at tallene er enda høyere. Ifølge en arabisk diplomat er minst 600 egyptere omkommet, opp fra 320, som ble meldt i går.

    Samtidig er det registrert 68 dødsfall blant indiske pilegrimer og 87 dødsfall blant jordanske pilegrimer. I tillegg har pilegrimer fra Indonesia, Irak, Iran, Senegal og Tunisia mistet livet.

    Saudi-Arabia har ennå ikke kommentert dødsfallene.

    (NTB)

    Helsepersonell tar seg av en pilegrim som fikk heteslag i Mina i Saudi-Arabia søndag. Flere hundre har mistet livet på grunn av varmen den siste tiden under hajj.
    Foto: Rafiq Maqbool / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no