Hopp til innhold
Kronprins Mohammed bin Salman leder møtet i Samarbeidsrådet for Gulfen, 14. desember.
Foto: BANDAR AL-JALOUD / AFP

Saudi-Arabia

Oppsummert

Saudi-Arabia er et dypt religiøst monarki i Midtøsten. Det islamske landet er ofte kritisert for at kvinner har svært innskrenkede rettigheter. Landet har enorme oljeforekomster.

 • Sju terrordømte henrettet i Saudi-Arabia

  Saudi-Arabia har henrettet sju personer for det statlige medier omtaler som terrorlovbrudd, skriver NTB.

  Det er det høyeste antall henrettelser på en dag siden mars 2022, da 81 dødsdommer ble fullbyrdet.

  De sju har saudisk-klingende navn og ble dømt for å ha «skapt og finansiert terrororganisasjoner og -enheter», siterer Saudi-Arabias offisielle nyhetsbyrå SPA landets innenriksdepartement på.

 • Saudi-Arabia dropper planen om å øke oljeproduksjonen

  Saudi-Arabia har sådd tvil om fremtiden til det globale oljemarkedet og har forlatt planene om å øke sin råoljeproduksjonskapasitet med 1 million fat per dag.

  Beslutningen er et slag mot Joe Biden, som hadde håpet å dra nytte av lavere pumpepriser under valgåret i USA, skriver The Guardian.

  Verdens største eksportør signaliserte tirsdag en stor endring i politikken sin ved å beordre det statlige oljeselskapet, Saudi Aramco, til å droppe planene om å utvide sin maksimale produksjonskapasitet til 13 millioner fat per dag innen 2027.

  Avgjørelsen skjer noen uker etter at en innflytelsesrik rapport fant at en verdensomspennende topp i etterspørsel etter råolje kan komme før slutten av dette tiåret.

  Beslutningen har reist spørsmål om fremtiden for global oljeetterspørselsvekst.

  Aramco's oil field in the Empty Quarter
  Foto: Reuters
 • Saudi-Arabia vil selge alkohol – til diplomater

  Det strengt muslimske landet Saudi-Arabia har planer om å åpne sitt første alkoholutsalg, ifølge kilder. Men bare ikke-muslimske diplomater kan få handle der.

  Nyhetsbyrået Reuters viser til dokumenter om saken og en kilde med kjennskap til planene.

  Kundene vil måtte registrere seg i en mobilapp, få godkjenningskoder fra utenriksdepartementet og måtte forholde seg til månedlig tildelte kvoter.

  Grepet betegnes som en milepæl i det ultrakonservative muslimske landets innsats for å tiltrekke seg turister og næringsdrivende.

  Butikken plasseres i ambassadedistriktet i hovedstaden Riyadh. Det er ikke kjent om andre ikke-muslimer vil få tilgang.

  Det bor flere millioner utenlandske borgere i Saudi-Arabia, men de fleste er muslimer fra Asia og Egypt.

  (NTB)

 • Tyskland gjenopptar våpeneksporten til Saudi-Arabia

  Tyskland har godkjent å eksportere våpen til Saudi-Arabia for første gang siden 2018.

  Våpeneksporten har ligget brakk siden drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi. Men nå skal det arabiske landet få kjøpe 150 Iris-T-raketter.

  Avtalen ble godkjent av Tysklands føderale sikkerhetsråd i desember. Statsminister Olaf Scholz og flere andre ministre er medlemmer av rådet.

  Nyheten blir kunngjort kort tid etter signaler om at Saudi-Arabia trolig får kjøpe Eurofighter-jagerfly av Tyskland.

  Luft-til-luft-rakettene som Saudi-Arabia nå blir utrustet med, skal etter sigende brukes til å fylle opp slunkne våpenlagre. Dagens raketter har blitt brukt til å skyte ned droner fra houthi-kontrollerte Jemen.

  (NTB)

 • Putin på plass ved Persiabukta for å snakke om olje

  Oljeproduksjon er et viktig tema når Russlands president Vladimir Putin besøker Emiratene og Saudi-Arabia onsdag – samtidig som klimatoppmøtet pågår like ved.

  Putin har stort sett holdt seg hjemme siden Russland invaderte Ukraina i februar 2022, men onsdag var han på plass i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater.

  Landet er i disse dager vertskap for FNs klimatoppmøte Cop 28, og Abu Dhabi ligger bare halvannen times kjøretur fra konferansesenteret i Dubai. Der er ledere fra hele verden samlet for blant annet å bli enige om en utfasing av fossil energi som olje og gass.

  Temaet for samtalene mellom Putin og ledere i Emiratene blir imidlertid oppgitt å være oljeproduksjon og -eksport, samt krigene i Ukraina og Gaza.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no