Hopp til innhold
Kronprins Mohammed bin Salman leder møtet i Samarbeidsrådet for Gulfen, 14. desember.
Foto: BANDAR AL-JALOUD / AFP

Saudi-Arabia

Oppsummert

Saudi-Arabia er et dypt religiøst monarki i Midtøsten. Det islamske landet er ofte kritisert for at kvinner har svært innskrenkede rettigheter. Landet har enorme oljeforekomster.

 • FN: 17 menn henrettet i Saudi-Arabia

  De siste to ukene er 17 menn henrettet i Saudi-Arabia for narkotikaforbrytelser og smugling, ifølge FNs menneskerettskontor.

  Mennene som er henrettet, er fra Syria, Pakistan, Jordan og Saudi-Arabia, sier talsperson Elizabeth Throssell på en pressekonferanse i Genève, ifølge Reuters.

  De seneste henrettelsene har blitt utført siden 10. november, og totalen for i år er nå oppe i 144 i landet som har et strengt, islamistisk rettsvesen.

  (NTB)

 • Aramco med kjempoverskudd

  Den saudiarabiske energikjempen Aramco noterte i tredje kvartal et resultat på 42,4 milliarder dollar, en økning på 39 prosent sammenlignet med året før.

  Resultatet tilsvarer 437,5 milliarder norske kroner. Det føyer seg inn i rekken av solide resultater fra oljeselskaper som tjener enormt på de økte prisene i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina.

  Aramcos administrerende direktør Amin Nasser vektla i en uttalelse tirsdag også selskapets «rekordhøye kontantstrøm» på 45 milliarder dollar, opp fra 28,7 milliarder dollar på samme tid i fjor.

  Aramco er Saudi-Arabias viktigste inntektskilde. Resultatet ble presentert i det oljekartellet Opec, sammen med Russland og andre samarbeidsland, ventes å iverksette kutt i oljeproduksjonen.

  Kuttene vil trolig føre til at oljeprisene øker ytterligere. (NTB)

 • MBS uteblir fra arabisk toppmøte

  Den saudiske kronprisen og statsministeren Mohammed bin Salman skal ikke delta på det arabiske toppmøtet 1.og 2. november i Algerie, melder Reuters. Årsaken skal være råd fra legene som fraråder flyreise. Det er ikke opplyst hva som er galt.

 • Amerikaner dømt til 16 år i fengsel for Twitter-meldinger

  Ifølge Washington Post ble en amerikansk statsborger arrestert da han skulle besøke familie i Saudi-Arabia i november i fjor, og dømt til fengsel i 16 år. Bakgrunnen skal være 14 Twitter-meldinger med kritikk av landets myndigheter.

  Utenriksdepartementet i Washington bekrefter at 72-årige Saad Ibrahim Almadi er fengslet. USA tok opp saken hans i desember i fjor og på nytt denne uken, skriver NTB-AFP.

 • Saudi-Arabia gir Ukraina milliarder i humanitær hjelp

  Saudi-Arabia sender Ukraina humanitær hjelp til en verdi av 400 millioner dollar og tilbyr seg samtidig å megle mellom Ukraina og Russland.

  Kronprins Mohammed bin Salman, som er landets de facto-leder, sa fredag i en telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at Saudi-Arabia er innstilt på å gi all hjelp som kan bidra til å deeskalere krigen.

  Han understreket samtidig at han står klar til å opptre som konfliktmegler i krigen, ifølge Reuters.

  USA kom denne uka med krass kritikk av Saudi-Arabia for å bidra til å øke oljeprisen og derved hjelpe Russland. Men denne uka stemte Saudi-Arabia for FN-resolusjonen som fordømmer Russland for å annektere okkuperte ukrainske områder.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no