Nimr al-Nimr er avretta i Saudi-Arabia.
Foto: Uncredited / Ap

Saudi-Arabia

Oppsummert

Saudi-Arabia er et dypt religiøst monarki i Midtøsten. Det islamske landet er ofte kritisert for at kvinner har svært innskrenkede rettigheter. Landet ha enorme oljeforekomster.

 • Midtøsten-rivaler møttes i Bagdad

  Saudi-Arabia og Iran sendte sine respektive utenriksministre til Bagdad, da Irak avholdt en Midtøsten-konferanse for å diskutere problemene i regionen. Konferansen er ment å virke konfliktdempende, og markere at Irak ønsker å innta rollen som en nøytral megler i regionen. Ledere fra blant andre Egypt, Jordan, Qatar og Frankrike kom til Bagdad lørdag.

  Det er første gang en emir fra Qatar besøker Irak. Erkerivalene Saudi-Arabia og Iran var begge representert med sine utenriksministere.

  Blant temaene som skulle diskuteres, er den regionale vannkrisen, krigen i Jemen og den alvorlige økonomiske og politiske krisen i Libanon.

 • Saudi-Arabia åpner for pilegrimer

  Fra mandag kan pilegrimer atter en gang dra til Saudi-Arabia, så lenge der er vaksinert, opplyser landets myndigheter. Vaksinerte utlendinger kan fra mandag dra til Mekka på pilegrimsferd etter rundt 18 måneder med innreiseforbud som følge av koronapandemien, melder det statlige nyhetsbyrået Saudi Press Agency. Det dreier seg om en gradvis gjenåpning for utlendinger som ønsker å foreta pilegrimsferden umrah, som i motsetning til hajj kan gjennomføres når som helst på året.

 • Reuters: Teknisk feil på Aramco

  Verdens største oljeselskap jobber med å ordne en teknisk feil som har oppstått på distribusjonsplattformen i Al Qassim i Saudi-Arabia. Det melder Reuters, som siterer en statlig TV-kanal i Saudi-Arabia.

  Foreløpig er det ikke kommet mer informasjon om hva som er årsaken til feilen, og hva den påvirker.

  Saudi Aramco er det statlige oljeselskapet til Saudi-Arabia, og det største oljeselskapet i verden, både målt i oljeproduksjon og oljereserver.

  Prisen på et fat nordsjøolje er i skrivende stund rundt 70 dollar fatet.

 • Flere henrettelser i Saudi-Arabia

  Antall henrettelser i Saudi-Arabia har økt etter at landet ga fra seg formannskapet i G20, melder Amnesty. Så langt i år har 40 personer blitt henrettet, kommer det frem i en rapport som ble publisert tirsdag. Det er flere enn i hele 2020, da 27 personer ble henrettet, ni av dem i desember. Saudi-Arabia hadde formannskapet i G20 frem til 1. desember, skriver NTB/DPA.

 • Nekter for telefonhacking

  Saudi-Arabia nekter for å ha benyttet spionprogrammet Pegasus fra israelske NSO Group til å avlytte journalister og menneskerettsaktivister. En saudiarabaisk tjenestemann sier til nyhetsbyrået SPA at anklagene er usunne og at landet ikke støtter en slik praksis.

  Ifølge Amnesty International og en rekke internasjonale medier er Saudi-Arabia ett av landene som har skaffet seg det israelsk-utviklede spionprogrammet, som blant annet ble funnet på telefonene til ekskona og forloveden til regimekritikeren Jamal Khashoggi. Kashoggi var journalist i Washington Post og ble drept av en saudiarabisk dødsskvadron i 2018..

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no