Hopp til innhold
Kronprins Mohammed bin Salman leder møtet i Samarbeidsrådet for Gulfen, 14. desember.
Foto: BANDAR AL-JALOUD / AFP

Saudi-Arabia

Oppsummert

Saudi-Arabia er et dypt religiøst monarki i Midtøsten. Det islamske landet er ofte kritisert for at kvinner har svært innskrenkede rettigheter. Landet har enorme oljeforekomster.

  • Saudiske fotballforbundet tar grep etter piskeskandale: – Sjokkert over de skammelige scenene

    Det saudiske fotballforbundet (SAFF) er i sjokk over at Al-Ittihad-spiss Abderrazak Hamdallah ble pisket av en supporter og skal nå gjennomgå regelverket.

    Det skriver forbundet i en pressemelding.

    «SAFF og spillerforeningen i Saudi-Arabia (PFA) er sjokkert over de skammelige scenene da en tilskuer gikk til fysisk angrep på en Al-Ittihad-spiller, innledes det.

    Hendelsen skjedde etter at Al-Ittihad hadde tapt den saudiarabiske supercupfinalen 1-4 for Al-Hilal tidligere i april. Etter oppgjøret kastet Hamdallah vann på en supporter, som svarte med å piske den 33-årige marokkaneren.

    «Heldigvis er disputer med supportere ekstremt sjeldent. Det er grunnen til at handlingene til denne «såkalte» supporteren går mot alt den saudiske fotballen representerer, og vi fordømmer hendelsen fullstendig», skriver forbundet.

    Hamdallah var i Marokkos VM-tropp i 2022 og spilte for 1.-divisjonsklubben Aalesund for elleve år siden. (NTB)

    Abderrazak Hamdallah
    Foto: AP
  • Saudi-Arabia gir 40 millioner dollar til UNRWA

    Saudi-Arabia donerer 40 millioner dollar til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

    Summen tilsvarer omkring 420 millioner norske kroner, og saudiarabiske myndigheter sier pengene skal gå til humanitært hjelpearbeid på Gazastripen. De skal dekke «mat til over 250.000 mennesker og telt til 20.000 familier», ifølge kong Salmans senter for humanitær hjelp.

    (NTB)

  • Saudi-Arabias oljetopp avviser utfasing av olje og gass

    – Verden bør forlate fantasien om å fase ut olje og gass, sier toppsjef Amin Nasser i den statlige saudiarabiske oljegiganten Aramco.

    Energiomstillingen er i ferd med å mislykkes, sa Nasser på en energikonferanse i Houston i Texas mandag, melder NTB.

    Ifølge det Paris-baserte Internasjonale energibyrået (IEA) kommer etterspørselen etter olje, gass og kull til å nå toppen i 2030. Nasser kritiserer prognosen og mener at IEA har for stort fokus på etterspørselen i USA og Europa. IEA bør fokusere mer på utviklingslandene, mener Nasser.

  • Skal møte ambassaden etter at et barn kjørte diplomatbil på E18

    Utenriksdepartementet er i kontakt med både ambassaden, politiet og barnevernet etter at et barn kjørte diplomatbil på E18 torsdag i forrige uke.

    Det skriver VG.

    Bilen tilhørte ambassaden til Saudi-Arabia og ifølge et vitne skal barnet ha vært så lite at det så vidt kunne se over rattet.

    UD sier til avisa at de tar saken på stort alvor og at de skal møte ambassaden denne uken.

    – Vi har fått politiets rapport om hendelsen, som vi vil ta opp med ambassaden, sier UD-kommunikasjonsrådgiver Mathias Rongved.

  • Barn kjørte diplomatbil på E18 – bilen knyttes til ambassaden til Saudi-Arabia

    En person ble skremt vitne til at et barn kjørte bil på E18 i går kveld. Barnet var ifølge vitnet så lite at det så vidt kunne se over rattet.

    Nå er det bekreftet at bilen tilhører ambassaden til Saudi-Arabia.

    Det skriver VG, som har fått bilder med bilskiltet analysert av Statens vegvesen.

    – Våre fagfolk har undersøkt og har funnet ut at den bilen er knyttet til Saudi-Arabia sin ambassade. Den er registrert på en ansatt ved ambassaden, sier pressevakt Torstein Paulsen i Statens vegvesen til VG.

    Politiet vil undersøke saken, men vet foreløpig ikke hvor langt de kan gå.

    – Det blir opprettet en politisak, og så blir det vurdert hva politiet kan gjøre med tanke på diplomatiet, sa operasjonsleder i politiet, Øyvind Schalla-Aasen, til NRK tidligere i dag.

    Også utenriksdepartementet har reagert på saken.

    – Utenriksdepartementet tar saken på alvor. Diplomater er forpliktet til å følge lover og regler i vertslandet. Vi vil ta kontakt med den berørte ambassaden så snart vi får flere detaljer fra politiet, sier pressetalsperson Ragnhild Siemenstad i UD til VG.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no