Hopp til innhold
Oljeleting i Arktis
Foto: Rosneft.ru

Oljeleting og utvinning

 • Stortinget stemte ja til tre store oljefelt 

  Mandag morgen lenket klimaaktivister seg fast til hovedinngangen til Stortinget og krevde at politikerne stemte nei til et nytt vedtak om videreutvikling og utbygging av tre store oljefelt.

  – Det de stemmer over i dag, vil skape like store utslipp som Norge har til sammen over ni år, sa lederen i Extinction Rebellion Ung, Jonas Kittelsen.

  Like etter klokken 15 mandag ble det som forventet klart at demonstrantene ikke ble hørt.

  Stortinget har godkjent utbygging og videreutvikling av tre felt utenfor Vestland og i Nordsjøen. Rødt, Venstre, SV og MDG utgjorde et mindretall mot, mens de andre partiene stemte for.

  Vedtaket fattes få måneder etter at FNs generalsekretær ba alle land om å stanse alle nye olje- og gasslisenser.

  Debatten før avstemningen var til tider følelsesladet. Sofie Marhaug fra Rødt fikk tilsnakk fra stortingspresidenten for å bruke uttrykket «dette henger ikke på greip».

  – Vi bryter klimamålene ved å lete etter mer olje og gass. Det vet vi, sa hun i sitt innlegg.

  Ove Trellevik fra Høyre har ledet arbeidet med saken. Han mener dette vedtaket er viktig for Europa.

  – I den vanskelige energisituasjonen for Europa, er det viktig at produsentene på norsk kontinentalsokkel opprettholder et høyt produksjonsnivå, sa han fra talerstolen.

  Til NRK legger han også til at utvinningen av norsk olje er renere enn i andre land, og han mener derfor at det sparer verden for utslipp.

  Ingrid Liland, nestleder i Miljøpartiet De Grønne (MDG), mener at Norges satsing på olje heller er et hinder for vårt bidrag til verdens grønne omstilling.

  – Norsk olje suger til seg all energi og er et hinder for å skape nye, grønne arbeidsplasser, sier Liland til NRK.

  Extinction Rebellion-demonstrasjon utenfor Stortinget
  Foto: Mari Reisjå / NRK
 • Nytt funn av olje og gass nær Troll-feltet i Nordsjøen

  Equinor har funnet olje og gass i nærheten av Troll-feltet i Nordsjøen, som kan utgjøre opp mot 47 millioner fat oljeekvivalenter.

  Funnet har fått navnet Røver Sør og har foreløpig beregnet størrelse på mellom 17 og 47 millioner fat med utvinnbare oljeekvivalenter, skriver Equinor i en pressemelding.

  – Funn nær eksisterende infrastruktur er viktig for å opprettholde olje- og gassproduksjonen fra norsk sokkel. De trenger mindre volum for å oppnå lønnsomhet og kan hurtig settes i produksjon med lave CO2-utslipp. Nærheten til Troll-feltet og andre funn vi har gjort i området, gjør at vi allerede nå kan si at dette er kommersielt og drivverdig, sier områdedirektør Geir Sørtveit for Utforskning og produksjon Vest i Equinor.

  Dette er det sjuende funnet i området siden 2019. Den neste letebrønnen i området har fått navnet Heisenberg, og resultatene fra dette ventes i neste måned.

  (NTB)

 • Nytt oljefunn i Norskehavet

  Neptune Energy og lisenspartnarane stadfestar eit nytt funn i leitebrønnen Calypso i Norskehavet.

  Førebelse utrekningar viser at det utvinnbare volumet er på mellom 1 og 3,5 millionar kubikkmeter, som svarar til 6–22 millionar fat, melder NTB.

  Calypso er Neptune Energys tredje funn på seks månader på norsk sokkel. Feltet ligg 14 kilometer nordvest for Draugen-feltet og 22 kilometer nordaust for Njord A-plattforma.

 • Equinor vil bore 25 letebrønner i 2023

  Letesjefen i Equinor beroliger bekymrede oljetilhengere. – Vi fortsetter med aktiv leting på sokkelen i mange år fremover, sier Jez Averty, ansvarlig for leting på norsk sokkel for Equinor, til Stavanger Aftenblad.

  Tirsdag kom nyheten om at regjeringen sammen med SV dropper 26. konsesjonsrunde fram til 2025. Det betyr at det ikke åpnes for oljeleting i såkalte umodne områder på sokkelen.

  Det er likevel åpnet for ordinær leting i modne felt – der lisenser tildeles i områder med kjent geologi. I 2023 planlegger selskapet å bore 25 letebrønner, mot årets 22.

 • Reagerer på utsetting av oljeleting: – Betenkelig

  Konsernsjef i oljeserviceselskapet IKM Gruppen, Ståle Kyllingstad, er svært skuffet over at 26. konsesjonsrunde blir utsatt.

  – Jeg syns det er svært betenkelig at regjeringen gjør knefall for SV. Verden og Europa trenger energi, og vi må lete for å finne mer, sier Kyllingstad.

  Han mener en utsettelse av 26. konsesjonsrunde vil ramme hele olje- og gassnæringen i Norge.

  IKM-sjef Ståle Kyllingstad
  Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no