Hopp til innhold
Oljeleting i Arktis
Foto: Rosneft.ru

Oljeleting og utvinning

  • Vil åpne 37 nye områder for oljeutvinning

    Energidepartementet har i dag sendt forslag til utlysning av 37 nye tildelinger for utvinning av olje og gass på offentlig høring.

    De årlige forhåndsdefinerte områdene (TFO) står sentralt i Norges strategi om å utvide sin olje og gassproduksjon.

    TFO-området omfatter i dag størstedelen av Nordsjøen, Norskehavet og en stor del av Barentshavet sør. Forslaget til utvidelse omfatter 3 blokker i Norskehavet og 34 blokker i Barentshavet.

    – Tilgang på nytt, attraktivt areal er en bærebjelke i regjeringens politikk for å utvikle næringen videre. Nå vil vi utvide TFO-området med 37 blokker nettopp for å legge til rette for videre utvikling, sier energiminister Terje Aasland.

  • Saudi-Arabia dropper planen om å øke oljeproduksjonen

    Saudi-Arabia har sådd tvil om fremtiden til det globale oljemarkedet og har forlatt planene om å øke sin råoljeproduksjonskapasitet med 1 million fat per dag.

    Beslutningen er et slag mot Joe Biden, som hadde håpet å dra nytte av lavere pumpepriser under valgåret i USA, skriver The Guardian.

    Verdens største eksportør signaliserte tirsdag en stor endring i politikken sin ved å beordre det statlige oljeselskapet, Saudi Aramco, til å droppe planene om å utvide sin maksimale produksjonskapasitet til 13 millioner fat per dag innen 2027.

    Avgjørelsen skjer noen uker etter at en innflytelsesrik rapport fant at en verdensomspennende topp i etterspørsel etter råolje kan komme før slutten av dette tiåret.

    Beslutningen har reist spørsmål om fremtiden for global oljeetterspørselsvekst.

    Aramco's oil field in the Empty Quarter
    Foto: Reuters
  • Klimademonstrasjoner med kjempeblekksprut i Oslo

    I forbindelse med Arbeiderpartiets landsstyremøte hadde Greenpeace montert en fem meter høy blekksprut på Arbeidersamfunnets Plass i Oslo.

    Blekkspruten var en protest mot at regjeringen i sin mineralstrategi åpner for gruvedrift på havbunnen.

    I høst skal Stortinget behandle saken. Greenpeace krever at Arbeiderpartiets landsstyre snur i saken og stopper åpningsprosessen for gruvedrift på havbunnen.

    Ifølge Greenpeace er blekkspruter en av artene som kan oppleve at leveområdene deres blir gjort om til gruver.

    Greenpeace demonstrerte med kjempeblekksprut
    Foto: NTB
  • Stortinget stemte ja til tre store oljefelt 

    Mandag morgen lenket klimaaktivister seg fast til hovedinngangen til Stortinget og krevde at politikerne stemte nei til et nytt vedtak om videreutvikling og utbygging av tre store oljefelt.

    – Det de stemmer over i dag, vil skape like store utslipp som Norge har til sammen over ni år, sa lederen i Extinction Rebellion Ung, Jonas Kittelsen.

    Like etter klokken 15 mandag ble det som forventet klart at demonstrantene ikke ble hørt.

    Stortinget har godkjent utbygging og videreutvikling av tre felt utenfor Vestland og i Nordsjøen. Rødt, Venstre, SV og MDG utgjorde et mindretall mot, mens de andre partiene stemte for.

    Vedtaket fattes få måneder etter at FNs generalsekretær ba alle land om å stanse alle nye olje- og gasslisenser.

    Debatten før avstemningen var til tider følelsesladet. Sofie Marhaug fra Rødt fikk tilsnakk fra stortingspresidenten for å bruke uttrykket «dette henger ikke på greip».

    – Vi bryter klimamålene ved å lete etter mer olje og gass. Det vet vi, sa hun i sitt innlegg.

    Ove Trellevik fra Høyre har ledet arbeidet med saken. Han mener dette vedtaket er viktig for Europa.

    – I den vanskelige energisituasjonen for Europa, er det viktig at produsentene på norsk kontinentalsokkel opprettholder et høyt produksjonsnivå, sa han fra talerstolen.

    Til NRK legger han også til at utvinningen av norsk olje er renere enn i andre land, og han mener derfor at det sparer verden for utslipp.

    Ingrid Liland, nestleder i Miljøpartiet De Grønne (MDG), mener at Norges satsing på olje heller er et hinder for vårt bidrag til verdens grønne omstilling.

    – Norsk olje suger til seg all energi og er et hinder for å skape nye, grønne arbeidsplasser, sier Liland til NRK.

    Extinction Rebellion-demonstrasjon utenfor Stortinget
    Foto: Mari Reisjå / NRK
  • Nytt funn av olje og gass nær Troll-feltet i Nordsjøen

    Equinor har funnet olje og gass i nærheten av Troll-feltet i Nordsjøen, som kan utgjøre opp mot 47 millioner fat oljeekvivalenter.

    Funnet har fått navnet Røver Sør og har foreløpig beregnet størrelse på mellom 17 og 47 millioner fat med utvinnbare oljeekvivalenter, skriver Equinor i en pressemelding.

    – Funn nær eksisterende infrastruktur er viktig for å opprettholde olje- og gassproduksjonen fra norsk sokkel. De trenger mindre volum for å oppnå lønnsomhet og kan hurtig settes i produksjon med lave CO2-utslipp. Nærheten til Troll-feltet og andre funn vi har gjort i området, gjør at vi allerede nå kan si at dette er kommersielt og drivverdig, sier områdedirektør Geir Sørtveit for Utforskning og produksjon Vest i Equinor.

    Dette er det sjuende funnet i området siden 2019. Den neste letebrønnen i området har fått navnet Heisenberg, og resultatene fra dette ventes i neste måned.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no