Hopp til innhold

Børsfall i USA og Europa

Finansmarkedene sendes ned etter den amerikanske presidenten ble bekreftet koronasmittet.

Financial Markets Wall Street

FALLER FRA START: De amerikanske indeksene åpner med nedgang i ukens siste handelsdag.

Foto: Mary Altaffer / AP

Fredag kveld er det amerikanske aksjemarkedet i rødt. Slik ser de toneangivende indeksene ut på Wall Street i 19-tiden:

  • Teknologiindeksen Nasdaq er ned 1,6 prosent.
  • Industriindeksen Dow Jones er uendret.
  • Den bredere S&P500-indeksen er ned 0,5 prosent.

Finansmarkedene over hele verden har falt gjennom fredag på nyheten om at den amerikanske presidenten Donald Trump er bekreftet koronasmittet.

– Biden vil gi et høyere skattetrykk

Det er nå bare én måned til kampen om presidentvervet mellom den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden og republikanske Donald Trump skal avgjøres. Vinneren av valget kan påvirke finanspolitikken til verdens største økonomi.

Chen forteller at den negative reaksjonen i markedet fredag kan gi en pekepinn på hvordan markedene vil reagere dersom Biden vinner valget.

– Det er ventet at Biden vil gi et høyere skattetrykk. Dette er et symptom på at man historisk har sett at Trump-politikk og republikanere gir en positiv effekt på kort sikt, sier han til NRK.

Olav Chen

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

Foto: Aleksander Andersen / NTB

I USA kom også tall fra arbeidsmarkedet før børsåpning, som viser at det ble skapt 661.000 jobber utenfor landbruket i september, ifølge det amerikanske arbeidsdepartementet. Veksten i sysselsettingen var noe lavere enn analytikerne ventet, ifølge Marketwatch.

Tallene over sysselsetting er ansett som «månedens viktigste tall» i markedet, og har dempet fallet i børsindeksene fra førhandelen i USA. Førhandelen gir et frampek på hvordan investorene posisjonerer seg ved børsåpning.

– Markedet får ikke hetta

I finansmarkedene var reaksjonene først sterke på at Trump er blitt syk. Men utover dagen lettet bekymringene, og i Norge stengte hovedindeksen på Oslo Børs opp 0,3 prosent.

Ved flere av de toneangivende indeksene i Europa var bildet blandet ved børsslutt:

  • Den tyske Dax-indeksen falt 0,3 prosent.
  • Franske Cac40-indeksen endte dagen uendret.
  • London-børsen FTSE100 steg 0,3 prosent.

Markedsbevegelsene fredag er ikke større enn det som kan skje på en vanlig handelsdag.

– Markedsreaksjonene er moderate. Det øker risikoen for at USA politisk sett får trøbbel, men markedet får ikke hetta av dette, sier sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen, til NRK.

President Donald Trump og hans kone, førstedame Melania Trump, har testet positivt for covid-19. Nå starter et stort smittesporingsarbeid hvor flere sentrale politikere i USA trolig må testes.

President Donald Trump og hans kone, førstedame Melania Trump, har testet positivt for covid-19. Nå starter et stort smittesporingsarbeid hvor flere sentrale politikere i USA trolig må testes.

– Avhengig av hvor syk han blir

Finansmarkedene er i høst mer urolig enn normalt på grunn av usikkerhet om hvordan økt koronasmitte i verden vil påvirke veksten videre i de største økonomiene, ifølge sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

– Markedsaktørene er spente på hva det har å si for den amerikanske presidenten. Dette kommer i tillegg til ellers nervøst bilde, og alt annet likt vil det kunne trekke ned, sier hun til NRK.

Harald Magnus Andreassen i Swedbank i Oslo.

ROLIG: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets mener ser foreløpig ingen tegn til panikk i finansmarkedene.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Andreassen mener finansmarkedene nå avventer hvordan presidentens helsetilstand utvikler seg, og at reaksjonene kan bli større etter hvert.

– Det er selvfølgelig avhengig av hvor syk han blir. Han er en mann på 74 år og overvektig, så det er klart at han er i en utsatt gruppe. Det kan bli et scenario hvor valget i USA kommer i en vanskelig situasjon hvis han blir satt ut på et vis, sier han.

Flere amerikanske medier, blant annet New York Times, melder fredag ettermiddag at presidenten skal ha milde symptomer.

USAs president Donald Trump og Melania Trump.

SMITTET: Både president Donald Trump og førstedame Melania Trump er smittet av koronaviruset.

Foto: Julio Cortez / AP

Krona faller

Den norske krona er blitt noe svekket fredag.

Den norske valutaen er liten i verdenssammenheng, og som regel svekkes kronen ved oljeprisfall og høyere usikkerhet i verdensøkonomien til fordel for større valutaer som euro og dollar.

– Veldig forenklet sagt, kan man si at de fleste finansielle investorer har base i USA og er dollarbasert. Når de ser at ting er mer usikkert, trekker de sine investeringer og plasseringene inn til egen valuta, sier Chen i Storebrand.

Oljeprisen under 40 dollar

De største bevegelsene slo ut i oljeprisen. Markedet svarte nyheten med et fall på opptil 4 prosent.

I 19-tiden koster et fat nordsjøolje 39,6 dollar, og er ned 2,5 prosent i dag.

Teodor Sveen-Nilsen, finansanalytiker i Sparebank1 Markets

ANALYTIKER: Teodor Sveen-Nilsen følger blant annet oljemarkedet for Sparebank 1 Markets

Foto: Johan Sættem / NRK

For første gang siden midten av september handles nå nordsjøolje til under 40 dollar fatet.

Aksjeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank1 Markets forteller at oljeprisen blir dratt ned av usikkerheten i markedet, og at prisene også har falt etter det kom tall som viser at Opec økte produksjonen i september.

– Det som preger markedet er generell usikkerhet om etterspørselen, og hvordan den vil ta seg opp under korona, sier han til NRK.

Bjarne Schieldrop, sjefanalytiker for råvarer i Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), peker på at oljeprisen har falt fra 46-47 dollar fatet i august til rundt 40 dollar fatet i månedskiftet september/oktober fordi etterspørselen etter olje er blitt mindre enn ventet.

– Vi ligger rett under 40-streken. Markedet er i dag redd for at vi skal gå hele veien ned til 30 dollar fatet, sier han, og fortsetter:

– Så kommer den store nyheten om at Trump har fåt covid19. Det har ikke påvirkning på spot-prisen i markedet, men vi ser at det kan være spikeren i kisten for hans gjenvalg. Rett etter TV-debatten tidligere i uken, falt Trumps odds for å vinne og Bidens odds økte. Med Covid-19 på toppen, er det fryktelig vanskelig for ham å drive kampanjen inn i sluttfasen i november.

Schieldrop mener nattens Trump-nyhet kan oppfattes som at sannsynligheten for at Joe Biden vinner presidentvalget, øker.

Bjarne Schieldrop i SEB

ANALYTIKER: Bjarne Schieldrop er sjefanalytiker for råvarer i Skandinaviska Enskilda Banken (SEB)

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Det siste mener han kan sende oljeprisen ned på sikt. Grunnen er at Biden som visepresident under president Barack Obama fikk sikret en kjernekraftavtale og lettet sanksjoner mot oljeprodusenten Iran.

– Ved Biden ved roret er det sannsynlighet for at vi får iransk olje inn i markedet det neste året, sier han.

AKTUELT NÅ