Snorre B
Foto: Statoil / Øyvind Hagen

Oljebransjen

Oppsummert

Norsk oljebransje utgjøres av selve oljeindustrien, også kalt petroleumsvirksomhet og oljenæring, som utvinner og foredler råolje og naturgass. Bransjen utgjøres av oljeselskaper, samt leverandører og underleverandører, gjerne kalt oljeservice.

 • Greenpeace-aksjon mot oljelisenser

  Greenpeace har det de selv beskriver som en fredelig aksjon mot utdelingen av nye oljelisenser i 25. konsesjonsrunde.

  Olje- og energiminister Tina Bru delte onsdag ut fire nye oljelisenser. Aksjonen pågår utenfor olje- og energidepartementet.

  Greenpeace-aksjon uten for olje- og energidepartementet 24. juni 2021
  Foto: Greenpeace
 • Lisenser til oljeboring tildeles

  Naturvernforbundet og Greenpeace raser mot regjeringens avgjørelse om å tildele sju selskaper lisenser til oljeboring i den 25. konsesjonsrunden.

  Regjeringen opplyser på sine nettsider at selskapene er tilbudt til sammen fire utvinningstillatelser, fordelt på én i Norskehavet og tre i Barentshavet.

  De sju selskapene er Norske Shell, Equinor Energy, Idemitsu Petroleum Norge, Ineos E & P Norge, Lundin Norway, OMV og Vår Energi.

  Offisiell åpning av Johan Sverdup.
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Stengingen av gassenter utsettes

  Nye gassbrønner gjør at gassenteret på Heimdal utsetter stengingen til 2023.

  Det har tidligere blitt meldt at driften på senteret skulle avsluttes i 2021 eller 2022. Heimdal gassenter prosesserer gass for Valemon, og Equinor skriver i en pressemelding at produksjonen fra Valemon forventes å øke framover.

  Det skal bores tre-fire nye gassbrønner for Valemon i 2021 og 2022.

 • Domstol: Shell må kutte utslipp

  En domstol i Nederland har dømt oljegiganten Shell til å kutte sine klimagassutslipp. Det er miljøorganisasjonen Milieudefensie som har ført saken mot Shell på vegne av 17.000 nederlendere. I dommen heter det at Shell må kutte sine utslipp med 45 prosent fra 2019 til 2030.

  Dette er første gang i historien at et stort oljeselskap har blitt dømt til å kutte karbonutslippene sine i kampen mot klimaendringer.

 • Sikret seg kontrakt til 200 mill.

  IKM Subsea som leverer tjenester til oljeindustrien har vunnet en kontrakt med Nexans Norway til en verdi av 200 millioner kroner. Aftenbladet skriver at IKM Subsea blant annet skal levere R.O.V-tjenester til to av Nexans Norway sine kabelleggere.