Hopp til innhold
Extinction Rebellion-demonstrasjon utenfor Stortinget
Foto: Mari Reisjå / NRK

Klimademonstrasjoner

Oppsummert

Over hele verden demonstrerer klimaaktivister for å kutte klimagassutslippene.

  • To tiltalt for å ha grisa til Monolitten

    Ein mann og ei kvinne er tiltalt for kulturminnekriminalitet etter at dei kasta oransje måling på fleire skulpturar i Vigelandsparken i november 2022. Noko av målinga som blei brukt mot Monolitten har ifølge tiltalen ikkje vore mogeleg å fjerne, skriv Avisa Oslo. Dei to er klimaaktivistar, og protesterte mot leiting etter olje og gass.

    Skulpturer i Vigelandsparken blir vasket etter at klimaaktivister har kastet oransje maling på Monolitten og andre skulpturer.
    Foto: Javad Parsa / NTB
  • Støre møtt av klimademonstranter i Minneapolis

    Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ble søndag avbrutt av klimademonstranter da han besøkte det norsk-amerikanske miljøet i Minneapolis i delstaten Minnesota.

    Det skjedde under et møte med den amerikanske senatoren Amy Klobuchar (D) i Norway House. De to diskuterte utenrikspolitikk.

    Demonstrantene, som krever at Norge og USA slutter å lete etter olje, ble eskortert ut av politiet.

    Senere tok statsministeren en prat med demonstrantene på utsiden.

    Mandag reiser Støre videre til FNs hovedforsamling i New York.

    Støre og klimademonstranter
    Foto: Tove Bjørgaas / NRK
  • Klimaaktivister malte Brandenburger Tor i protest

    Klimaaktivister fra gruppa Last Generation sprayet søndag oransje og rød maling på alle søylene i Brandenburger Tor, ett av Berlin mest kjente landemerker.

    Ifølge miljøvernorganisasjonen ble det brukt brannslukkere til å spraye den berømte porten.

    De sprayet også maling på Pariser Platz, som ligger foran monumentet i paradegaten Unter den Linden. I alt 13 personer er pågrepet, opplyser politiet.

    Også på Bromma flyplass i Stockholm brukte klimaaktivister maling for å gjennomføre en aksjon søndag.

    – De har gått inn på flyplassområdet og sprayet farge på fly, sier politiets pressetalsperson Per Fahlström.

    17 personer er pågrepet.

    Ifølge en pressemelding fra klimaaktivistene er aksjonen ved Stockholm del av en global kampanje som krever forbud mot privatfly.

    I Berlin vil Last Generation fra mandag av igjen sperre veiene i Berlin i protest mot politikernes manglende klimahandling. Protesten kommer til å vare på ubestemt tid.

    Protestbølgen sammenfaller med innledningen av høynivåuka på FNs hovedforsamling i New York, der klima er en av de viktigste sakene.

    Medlemmer av Last Generation har sprayet maling på Brandenburger Tor i Berlin.
    Foto: AP
  • Klimaaksjon førte til trafikkork ved Brennerpasset i Østerrike

    Demonstranter fra aksjonsgruppa Letzte Generation (Den siste generasjon) forårsaket trafikkork gjennom Brennerpasset i Østerrike lørdag morgen.

    Ifølge politiet i Tirol blokkerte sju aktivister kjørebanen mot Italia i morgentimene lørdag, noe som førte til en fire kilometer lang trafikkork.

    Blokaden ble imidlertid opphevet innen en time. Trafikkaoset førte likevel til gnisninger mellom sinte bilister og demonstranter, ifølge en talsperson fra det tyrolske politiet.

    Brennerpasset er det laveste fjellpasset over Alpenes hovedkam og derfor en av de viktigste trafikkforbindelsene mellom det nordlige Europa og Italia.

    Letzte Generation sier de gjennomførte trafikkaksjonen for å kreve at myndighetene i Østerrike følger anbefalingene fra det østerrikske klimarådet. I fjor krevde blant annet et regjeringsoppnevnt innbyggerforum at motorveien gjennom Brennerpasset i stedet skulle være en jernbanestrekning.

    (NTB)

  • Greta Thunberg skal gjennomføre ny aksjon timar etter ho blei dømt til å betale dagbøter

    Greta Thunberg er på veg for å gjennomføre ein ny klimaaksjon berre timar etter at ho blei dømt til å betale dagbøter av Malmö tingrett.

    – Vi tenker at motstanden må halde fram. Vi kjem til å blokkere transport av fossile brennstoff inn og ut av hamna, seier Irma Källstrøm, pressetalsperson for aktivistgruppa «Ta tilbaka framtiden», til Aftonbladet.

    Sweden Thunberg Charged
    Foto: Johan Nilsson / AP

Reagerer kraftig på at demonstranter sperret løypa: – Farlig og skummelt

Bellona-stifter Frederic Hauge ble sjokkert over Joachim Skahjem sine uttalelser om å bruke vold i klimakampen.

Klimaaktivist: – Eg trur vald vil bli brukt

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no