Hopp til innhold
Germany Climate Protests - Greta Thunberg
Foto: Christian Charisius / AP

Klimademonstrasjoner

Oppsummert

Over hele verden demonstrerer klimaaktivister for å kutte klimagassutslippene.

 • Bondeopprør i Nederland

  Politiet i Nederland tok i bruk tåregass og hunder for å bryte opp en demonstrasjon blant bønder mandag kveld. Det endte i 200 bøter og flere arrestasjoner, skriver Dutchnews. Bøndene har protestert mot miljøpolitikken og er sinte over utsiktene til å måtte redusere antall husdyr, for å nå nye forurensningsmål som ble annonsert i juni. Da dyr og gårdsgjødsel er kilder til forurensning.

 • Demonstranter sperrer vei i Trondheim

  Politiet melder om demonstranter som sperrer vegen flere steder i Trondheim sentrum. Det skal hittil ikke ha vært behov for å flytte på noen ved bruk av fysisk makt.

  Organisasjonen Stopp oljeletinga varslet tirsdag morgen nye veiblokkader i Trondheim.

 • Oljeaksjonister fjernet fra E18

  Politiet har fjernet fem demonstrerende oljeaktivister fra E18 ved Slependen utenfor Oslo og kjørt dem til arresten. Veien er åpnet igjen.

  Det opplyser operasjonsleder Sven Christian Lie i Oslo politidistrikt til NTB.

 • Oljeaksjonister sperrer E18 ved Oslo

  Det er lange køer på E18 innover mot Oslo vestfra, på grunn av en demonstrasjon rett ved Ikea Slependen. Det er organisasjonen «Stopp oljeletinga!» som demonstrerer mot fortsatt oljeleting.

  – Aksjonister demonstrerer i veibanen. Trafikken står som følge av dette. Politiet er varslet. Dette vil dessverre føre til ekstra lange køer i morgentrafikken inn mot hovedstaden, skriver Vegtrafikksentralen øst på Twitter.

  Tirsdag demonstrerte de på Bygdøylokket i Oslo, som også skapte store problemer for trafikken. Da ble demonstrantene til slutt fjernet av politiet.

  Aktivistgruppa kaller aksjonen en opptrapping. Tirsdagens aksjon besto av tre personer – onsdag var planen at et større antall aktivister skulle blokkere en trefelts motorvei.

  – De syns ikke det er komfortabelt å forstyrre andre på vei til jobben, men ser at situasjonen er katastrofal og ikke møtes på langt nær med det alvoret som er nødvendig, skriver gruppas talskvinne Emilie Røine Østebø i en pressemelding.

  Fem demonstranter er pågrepet, opplyser politiet like etter klokka 10.

Aktivistene i Extinction Rebellion håper massemobilisering og store demonstrasjoner skal presse politikere til å gjøre store endringer i samfunnet. Bevegelsen mener sivil ulydighet er det beste våpenet de har i klimakampen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no