Hopp til innhold
Kårstø gassanlegg i Rogaland
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Norsk gasseksport

Oppsummert

Gassproduksjonen på norsk sokkel har i år økt, og Norge har tjent mye penger på gasseksport etter at krigen i Ukraina startet. 95 prosent av norsk gass går til EU. Storbritannia, Tyskland og Frankrike er det største kjøperne.

 • Historisk høyt handelsoverskudd

  Høye gasspriser ga historisk høyt handelsoverskudd på 1.574 milliarder kroner i fjor, skriver SSB i en pressemelding.

  Statistikken viser at det ble utført varer for 2601 milliarder kroner i 2022, mens importen endte på 1027 milliarder kroner. Dette resulterte i et handelsoverskudd på 1574 milliarder – omtrent tre ganger så høyt som i 2021.

  – For å sette eksporten i sammenheng, utgjorde den 20 prosent av Statens pensjonsfond utland, som i dag er verdsatt til i overkant av 13.000 milliarder kroner, sier seksjonssjef for utenrikshandelsstatistikk Therese Vestre i SSB.

 • Scholz åpnet ny terminal for gassimport

  Tysklands forbundskansler Olaf Scholz deltok lørdag under åpningen av den andre tyske terminalen for mottak av flytende naturgass (LNG).

  Seremonien fant sted i Lubmin i den nordøstlige tyske delstaten Mecklenburg-Vorpommern.

  Tidligere er en tilsvarende terminal blitt åpnet i Wilhelmshaven i Niedersachsen. Terminalene er blitt etablert i etterkant av Russlands invasjon av Ukraina i februar, og formålet er å gjøre Tyskland mer uavhengig av import av russisk gass.

  Landet har inngått avtale med norske Höegh LNG om å leie to spesialskip til terminalene i ti år fremover. (NTB)

 • Habeck: Norge har blitt Europas viktigste energi-leverandør

  Tysklands visestatsminister og klima- og næringsminister Robert Habeck sa i en tale på NHOs årskonferanse at Norge har blitt den viktigste leverandør av energi til Tyskland, og kommer til å være det i fremtiden.

  – Nå er det gass, i fremtiden vil det være hydrogen, sa han.

  Habeck medgir at det var naivt av Tyskland å gjøre seg avhengig av gass fra Russland og sier byggingen av gassrørledningene North Stream 1 og 2 var en feil.

  For et år siden ble Norge og Tyskland enige om å styrke det tysk-norske samarbeidet om det grønne skiftet og etablere en langsiktig og strukturert dialog på industri- og energifeltet.

  – Deres land er nå den største forsyner av gass til Europa, og Tyskland er den største kunden. Norges velstand er grunnlagt i eksport av fossil energi. Vi måtte tilbringe mye tid i fjor på å sette i stand forsyningslinjene av fossil energi til Europa, sa Habeck, før han kom med en advarsel:

  – Men dette er ikke fremtiden. Tiden til fossilt brennstoff nærmer seg slutten. Klimanøytralitet krever noe nytt. Ny teknologi, nye forsyninger, energi, besparelser, hydrogen, CCUS og CCS.

  MPAoa9_LxNc
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Equinor invitert til gassmøte med EU

  EU-kommisjonen har invitert Equinor til et møte i Brussel neste uke med europeiske gassinnkjøpere. Tanken er at europeiske selskaper kan bruke sin samlede kjøpekraft til å forhandle fram lavere priser på det globale gassmarkedet, og samtidig unngå å overby hverandre sånn at prisen presses opp. – Vi kommer til å takke ja til invitasjonen, bekrefter Equinor overfor NTB. Møtet skal gi ulike aktører mulighet til å gi innspill om hvordan felles gassinnkjøp kan realiseres.

 • Frp anklager Støre for gassbløff

  Fremskrittspartiet reagerer på at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier oljekompromisset med SV ikke påvirker norsk gasseksport.

  Støre var i Tyskland onsdag og møtte forbundskansler Olaf Scholz. Støre sa da at oljekompromisset med SV om å utsette 26. konsesjonsrunde ut denne stortingsperioden, ikke har betydning for Norges eksport av gass til Europa.

  – Jeg opplever vanligvis Støre som en redelig mann, men dette fremstår som ren bløff. Selvsagt vil en letestans i nye felt på norsk sokkel fram til 2025 påvirke Norges langsiktige evne til å eksportere gass til Europa, sier Frps energipolitiske talsperson Terje Halleland. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no