Hopp til innhold
Kårstø gassanlegg i Rogaland
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Norsk gasseksport

Oppsummert

Gassproduksjonen på norsk sokkel har i år økt, og Norge har tjent mye penger på gasseksport etter at krigen i Ukraina startet. 95 prosent av norsk gass går til EU. Storbritannia, Tyskland og Frankrike er det største kjøperne.

  • Historisk høyt handelsoverskudd

    Høye gasspriser ga historisk høyt handelsoverskudd på 1.574 milliarder kroner i fjor, skriver SSB i en pressemelding.

    Statistikken viser at det ble utført varer for 2601 milliarder kroner i 2022, mens importen endte på 1027 milliarder kroner. Dette resulterte i et handelsoverskudd på 1574 milliarder – omtrent tre ganger så høyt som i 2021.

    – For å sette eksporten i sammenheng, utgjorde den 20 prosent av Statens pensjonsfond utland, som i dag er verdsatt til i overkant av 13.000 milliarder kroner, sier seksjonssjef for utenrikshandelsstatistikk Therese Vestre i SSB.

  • Scholz åpnet ny terminal for gassimport

    Tysklands forbundskansler Olaf Scholz deltok lørdag under åpningen av den andre tyske terminalen for mottak av flytende naturgass (LNG).

    Seremonien fant sted i Lubmin i den nordøstlige tyske delstaten Mecklenburg-Vorpommern.

    Tidligere er en tilsvarende terminal blitt åpnet i Wilhelmshaven i Niedersachsen. Terminalene er blitt etablert i etterkant av Russlands invasjon av Ukraina i februar, og formålet er å gjøre Tyskland mer uavhengig av import av russisk gass.

    Landet har inngått avtale med norske Höegh LNG om å leie to spesialskip til terminalene i ti år fremover. (NTB)

  • Habeck: Norge har blitt Europas viktigste energi-leverandør

    Tysklands visestatsminister og klima- og næringsminister Robert Habeck sa i en tale på NHOs årskonferanse at Norge har blitt den viktigste leverandør av energi til Tyskland, og kommer til å være det i fremtiden.

    – Nå er det gass, i fremtiden vil det være hydrogen, sa han.

    Habeck medgir at det var naivt av Tyskland å gjøre seg avhengig av gass fra Russland og sier byggingen av gassrørledningene North Stream 1 og 2 var en feil.

    For et år siden ble Norge og Tyskland enige om å styrke det tysk-norske samarbeidet om det grønne skiftet og etablere en langsiktig og strukturert dialog på industri- og energifeltet.

    – Deres land er nå den største forsyner av gass til Europa, og Tyskland er den største kunden. Norges velstand er grunnlagt i eksport av fossil energi. Vi måtte tilbringe mye tid i fjor på å sette i stand forsyningslinjene av fossil energi til Europa, sa Habeck, før han kom med en advarsel:

    – Men dette er ikke fremtiden. Tiden til fossilt brennstoff nærmer seg slutten. Klimanøytralitet krever noe nytt. Ny teknologi, nye forsyninger, energi, besparelser, hydrogen, CCUS og CCS.

    MPAoa9_LxNc
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Norsk-tysk samarbeid om gasskraft

    Equinor og det tyske energiselskapet RWE sier de skal samarbeide om å erstatte kullkraftverk med gasskraftverk som på sikt skal drives av hydrogen.

    Planen er å bygge opp omfattende produksjon av hydrogen i Norge, skriver Equinor i en pressemelding. Gassen skal etter planen eksporteres til Tyskland gjennom en ny rørledning.

    I to felles erklæringer lover Norge og Tyskland utvidet samarbeid om blant annet hydrogen, batterier, havvind og karbonfangst- og lagring.

    Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og flere statsråder møtte i torsdag Tysklands visestatsminister Robert Habeck i Oslo.

  • Equinor invitert til gassmøte med EU

    EU-kommisjonen har invitert Equinor til et møte i Brussel neste uke med europeiske gassinnkjøpere. Tanken er at europeiske selskaper kan bruke sin samlede kjøpekraft til å forhandle fram lavere priser på det globale gassmarkedet, og samtidig unngå å overby hverandre sånn at prisen presses opp. – Vi kommer til å takke ja til invitasjonen, bekrefter Equinor overfor NTB. Møtet skal gi ulike aktører mulighet til å gi innspill om hvordan felles gassinnkjøp kan realiseres.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no