NRK Meny
Kårstø gassanlegg i Rogaland
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Norsk gasseksport

Oppsummert

Norge eksporterer hvert døgn gass tilsverende det sjudobbelte av de energimengder som produseres som vannkraft her i landet. Storbritannia, Tyskland og Frankrike er det største kjøperne. Norsk sokkel dekker 17 prosent av gassbehovet i EU.

 • Rekordstor gasseksport

  Aldri før har det vært levert mer gass fra Norge til Europa. Leveransen fra norsk sokkel til mottaksterminaler i Tyskland, Belgia, Frankrike og Storbritannia økte fra 101 milliarder kubikkmeter gass i 2014 til 108 milliarder i 2015.

 • Større gasseksport enn Russland

  For første gang siden 2012 har Norge passert Russlands eksport av gass til Vest-Europa, melder Reuters. Det kraftige fallet i oljeprisen har gitt mer fleksibel prissetting, noe som har vært en fordel for Norge, skriver nyhetsbyrået.

 • Norsk gassproduksjon redusert

  Eksporten av norsk naturgass falt torsdag på grunn av en uventet driftsstans ved gassanlegget på Kollsnes i Øygarden. Også fredag vil eksporten bli lavere enn normalt, opplyser operatøren Gassco ifølge Reuters.

 • Kårstø reduserer pga strømproblemer

  Gassproduksjonen på Kårstø i Rogaland blir redusert med 12 millioner kubikkmeter mandag på grunn av svikt i anleggets eksterne kraftforsyning, opplyser operatøren Gassco. Produksjonsanlegget skal gå med redusert kapasitet i 12 til 24 timer ifølge Reuters.

 • Har bedt USA om å øke sin eksport

  En rekke EU-land har bedt USA om å øke sin gasseksport til Europa for å sikre leveransene i tilfelle USA og EU trapper opp sanksjonene mot Russland og reaksjonen blir at Russland stenger gasskranene.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no