Hopp til innhold
AzlcGnzULWE
Foto: DPA

Tyskland

Oppsummert

Forbundsrepublikken Tyskland har Europas største økonomi og er et sentralt medlem i EU. Olaf Scholz overtok som forbundskansler etter Angela Merkel i 2021.

  • Navalnyjs enke i stemmekø i Berlin

    Aleksej Navalnyjs enke Julia Navalnaja tok del i protesten mot valget i Russland da hun klokka 12 søndag stilte seg i kø for å stemme på ambassaden i Berlin.

    Navalnyjs talskvinne Kira Jarmysj la ut et bilde av Navalnaja i køen ved Russlands ambassade i Berlin sammen med andre russere, skriver NTB.

    Aktivister sier at mange ropte navnet hennes og klappet.

    Navalnaja oppfordret før valget flest mulig til å protestere mot valget og president Vladimir Putin ved å møte opp presis klokka 12 for å oversvømme valglokalene.

    Aleksej Navalnyjs enke Julia Navalnaja tok del i protesten mot valget i Russland
    Foto: AFP
  • Berlins techno-scene på Unescos liste over kulturarv

    Klubbkulturen i Berlin anerkjennes globalt som en del av kulturarven Hovedstaden i Tyskland er verdenskjent for sitt natteliv, med elektronisk musikk og utesteder som er åpne hele natten. Det skriver The Guardian.

    Utesteder med technomusikk har røtter tilbake til 90-tallet i årene etter Berlinmurens fall. I mange år har organisasjonen Rave the Planet kjempet for å få technokulturen i Berlin inn på Unescos liste.

  • Tysklands klimagassutslipp ned 10 prosent i fjor

    Klimagassutslippene i Tyskland gikk ned rundt 10 prosent i fjor, viser foreløpige tall. Det er i tråd med regjeringens mål, opplyser landets klimamyndighet.

    – For første gang er vi i rute. Tiltakene virker, og utslippsmålet for 2030 er oppnåelig, sier Tysklands klimaminister Robert Habeck fredag.

    CO2-utslippene endte på 67 millioner tonn. Nedgangen er den største siden den tyske gjenforeningen i 1990, skriver NTB.

    Målet er å redusere utslippene med 65 prosent fra 1990-nivå innen 2030. Så langt er de på rundt 46 prosent. På litt lengre sikt har Tyskland ambisjoner om å oppnå klimanøytralitet innen 2045.

    Miljømyndighetene sier lavere produksjon i energikrevende industri samt vekst i fornybar energi bidro til utslippsreduksjonen. Transport- og byggsektorene klarte på sin side ikke å nå utslippsmålene, noe som gjør at 2030-målet står i fare dersom det ikke innføres ytterligere tiltak, sier departementet.

    Klimagassutslipp Tyskland
    Foto: AP
  • Brann i flyktningmottak i Tyskland

    Det brenner i flere telt i et nødmottak for ukrainske flyktninger i Tegel i Tyskland, melder Berliner Zeitung.

    Brannvesenet har rykket ut og oppgir at rundt 100 personer jobber for å få kontroll på brannen, sier en talsperson for brannvesenet.

    Det rapporteres at en mørk røyksky henger over området, og kan sees på lang avstand.

    Det er enda ikke meldt om noen personskader, men en talsperson for brannvesenet tror det vil dukke opp skadede etter hvert, ifølge Tagesspiegel.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no