Hopp til innhold
AzlcGnzULWE
Foto: DPA

Tyskland

Oppsummert

Forbundsrepublikken Tyskland har Europas største økonomi og er et sentralt medlem i EU. Olaf Scholz overtok som forbundskansler etter Angela Merkel i 2021.

  • Vinbønder uroa for vinhausten etter nattefrost

    Tyske vinbønder er uroa for korleis vinhausten etter at det sidan førre søndag har vore nattetemperaturar ned mot minus 2,5 grader i Tysklands vindistrikt.

    Interesseorganisasjonen DMV fryktar det kalde vêret kan ha skada avlingane.

    – Frost på denne tida av året er øydeleggande fordi veksten allereie har kome godt i gang etter dei siste månadane med rekordvarme. seier DMV-president Klaus Schneider til Funke Mediengruppe fredag, melder NTB.

    I løpet av dei neste dagane blir det klart kor stor skade frosten har gjort.

  • Kina reagerer på tyske skuldingar om spionasje

    Måndag blei tre personar fengsla i Tyskland skulda for spionasje. Ifølge tyske styresmakter skal dei tre ha levert informasjon om maritim teknologi til Kina.

    Torsdag blei Tysklands ambassadør til Kina kalla inn på teppet, og fredag kallar kinesisk UD skuldingane for grunnlause, melder AFP.

    – Den såkalla kinesiske spionsaka er rein fabrikasjon. Kina har allereie protestert skarpt overfor tyske styresmakter, seier talspersonen Wang Wenbin.

  • Butikktilsette fann kokain i Berlin

    Tilsette ved sju supermarknad i Berlin og fire butikkar i nabodelstaten Brandenburg fann torsdag pakker med kokain i banankasser.

    Testar av stoffet stadfestar av det var kokain som låg under frukta i banankassen. Politiet vil ikkje seie kor mykje narkotika som blei funne, skriv NTB.

    – Av og til hamnar ei pakke på avvege og hamnar på supermarknad, særleg fordi bruk av fruktkasser er ein populær metode blant smuglarar, seier den regionale leiaren i politiet si fagforeining, Stephan Weh.

  • Tyskland gjenopptar UNRWA-samarbeid

    Tyske myndigheter planlegger å gjenoppta samarbeidet med FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), melder Reuters.

    Det kom fram i en felles uttalelse fra de tyske utenriks- og utviklingsministrene onsdag.

    Avgjørelsen følger en etterforskning fra den tidligere franske utenriksministeren, Catherine Colonna, om hvorvidt UNRWA-ansatte var involvert i angrepet i Israel 7. oktober 2023.

    Etterforskningen konkluderte med at det enda ikke fainnes grunnlag for å støtte opp om beskyldningene mot de ansatte.

  • Mann skutt og drept av politiet på bibliotek i Tyskland

    En mann døde etter å ha blitt skutt av politiet på et bibliotek i den tyske byen Mannheim. Han skal ha holdt en machete og truet politiet.

    Den 31 år gamle mannen hadde tirsdag ettermiddag blitt bedt om forlate universitetsbiblioteket i byen på grunn av «forstyrrende atferd», skriver det tyske nyhetsbyrået DPA. Etter det skal han ha blitt voldelig overfor en av de ansatte.

    Da politiet kom til stedet skal mannen ha holdt en machete, og politiet og påtalemyndigheten sier han kom med trusler mot politiet.

    Det er ikke klart hvor mange skudd politiet avfyrte eller hvor på kroppen mannen ble truffet. Han ble kjørt til sykehus, der han døde av skadene.

    Motivet for mannens truende atferd er ikke kjent, og DPA skriver at han ikke var kjent av politiet fra før. 31-åringen var tysk statsborger.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no