Hopp til innhold
Brandenburger Tor i Berlin
Foto: Halvard Alvik / NTB

Tyskland

Oppsummert

Forbundsrepublikken Tyskland er Europas viktigste industriland og et sentralt medlem i EU. Olaf Scholz overtok som forbundskansler etter Angela Merkel 8. desember 2021

 • Tyskland åpner for annonsering for abort

  Tysklands folkevalgte har med stort flertall opphevet en lov som forbød annonsering for abort.

  Konservative CDU og det ytterliggående høyrepartiet AfD stemte imot forslaget om å oppheve paragraf 219a i den tyske grunnloven, som forbød all annonsering for abort.

  Forbudet bidro til at leger følte at de ikke kunne informere pasienter tilstrekkelig om abort, uten fare for søksmål.

  Justisminister Marco Buschmann betegner det tidligere forbudet som «absurd og utdatert», og helseminister Lisa Paus understreker at vedtaket om å oppheve forbudet innebærer en styrking av kvinners rettigheter.

  (©NTB)

 • Tysk økonomiminister: Gass mangelvare

  Gass er nå en mangelvare i Tyskland, sier landets økonomiminister Robert Habeck torsdag, ifølge Reuters.

  Han ber sine landsmenn om å redusere forbruket av gass. Habeck sier han håper at rasjonering ikke blir nødvendig. Samtidig vil han ikke utelukke det.

  Dette skjer etter at Russland har skrudd igjen gasskranen til Tyskland, som følge av sanksjonene mot krigen i Ukraina.

 • Tyskland holder seg til utfasingsplan for kull

  Tyskland har fortsatt som mål å stenge alle kullkraftverk innen 2030 selv om landet har måttet øke produksjonen av kullkraft for å sikre energiforsyningen.

  – Det er ingen tvil overhodet om at exitdatoen for kull er i 2030, sier en talsmann for næringsdepartementet, Stephan Gabriel Haufe, mandag. (NTB)

 • Tyskland med energi-nødtiltak

  Tyskland setter inn nødtiltak for å sørge for at de har nok energi etter at tilbudet av russisk gass falt, sier den tyske regjeringen søndag, ifølge AFP. Landet vil blant annet bruke mer kull.

  – For å redusere bruken av gass, må mindre gass bli brukt for å lage energi, sier det tyske økonomidepartementet i en uttalelse.

 • Tysk energimyndighet: Russland kutter gassforsyning for å drive opp prisene

  Russland strammer inn på gassforsyningen til Tyskland som et strategisk grep for å drive opp prisene, mener Tysklands energitilsynsorgan Bundesnetzagentur.

  – Russland har forsynt Tyskland og Energi med betydelig mindre gass i flere dager nå. Dette har til hensikt å gjøre oss urolig og å drive opp prisene, sier Bundsnetzagenturs leder Klaus Müller.

  Dagsordenen i Tyskland er nå å bygge opp gasslagre til kommende vinter. Regjeringen jobber også med å øke tilførsel av flytende naturgass (LNG), opplyser Müller.

  (NTB)

I en avskjedsseremoni for Angela Merkel vartet korpset opp med en rekke kjente tyske sanger. Blant annet av punklegenden Nina Hagen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no