Hopp til innhold
Strømkabler
Foto: Terje Bendiksby / NTB

Strømpriser

Oppsummert

De siste to årene har strømprisen i store deler av landet vært uvanlig høy. Markedsprisen på strøm kan følges fra time til time på strømbørsen Nord Pool.

  • Går mot tidenes dyreste marspris på strøm i Nord-Norge

    Strømprisen i spotmarkedet har aldri vært høyere i Nord-Norge i mars måned enn den er akkurat nå.

    Etter at nesten to tredjedeler av mars er unnagjort, ligger månedsprisen i Nord-Norge på 55 øre per kilowattime. Rekorden for mars måned er fra 2011, da prisen lå på 50 øre, melder Europower.

    Tirsdag stiger prisene i Nord-Norge ytterligere, til i overkant av 57 øre per kilowattime i snitt, skriver NTB.

    Hittil i mars 2024 har differansen mellom Oslo og Nord-Norge bare vært på 14 øre per kilowattime. Det er en mindre forskjell enn i de tre foregående årene, ifølge Europower.

  • Støre om Acer-press fra EU: – Det er Norge som bestemmer

    Torsdag ba EUs energikommissær Kadri Simson om at Norge kobler seg tettere på EUs energimarked, og at vi slutter oss til EUs fjerde energimarkedspakke.

    – Det bestemmer vi. Det er Norge som bestemmer om vi skal ha flere utenlandskabler. Det går ikke denne regjeringen inn for, sier statsminister Jonas Gahr Støre til NRK på fredag.

    Simson sa også at det kunne få konsekvenser for Norge dersom ikke norske myndigheter fikk fortgang på prosessen.

    – Det er jeg ikke bekymret for. Jeg tror at EU har sett fordelen med Norge som stabil energileverandør, sier Støre.

    Han legger til at Norge har valgt å samarbeide med EU om energi og klima.

    – Det er jeg veldig for. Men jeg tror at hun skal få med seg at vi tar beslutninger om de vedtakene som kommer i dette samarbeidet, og vurderer dem en for en, sier Støre.

    München-støre-170224
    Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK
  • Strømmen opptil 10.000 kroner dyrere i Sør-Norge i fjor

    Med et standard forbruk betalte husholdninger i Sør-Norge mellom 8000 og 10.000 kroner mer for strømmen i 2023 enn tidligere år, skriver Europower.

    Beregningene kommer fra Energidepartementet på forespørsel fra stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen (Frp). De har regnet på hvor mye en standard husholdning betalte for strøm i 2023 i forhold til snittkostnadene i årene fra 2010 til 2020.

    For 2023 er strømstøtten tatt med i regnestykket, skriver Europower. Beregningen er gjort for de tre prisområdene i Sør-Norge: NO1 (Østlandet), NO2 (Sørlandet) og NO5 (Vestlandet).

    (NTB)

    Strømmast
    Foto: Paul Kleiven / NTB
  • Mildt vær trakk ned strømprisene i forrige uke

    Mildværet bidro til lavere strømforbruk i Norden i forrige uke. Dermed falt prisene eller holdt seg stabile sammenlignet med uka før, tross lav produksjon, skriver NTB.

    Det var også vinterferie i deler av landet i forrige uke, som kan ha bidratt til å senke etterspørselen, påpeker NVE i en oppdatering om kraftsituasjonen i uke 8.

  • Tre år siden vi hadde lavere vinterpris på strøm i Sør-Norge

    Ikke siden Russlands invasjon av Ukraina skrudde opp energiprisene i Europa har strømprisene ligget lavere på vinterstid i Sør-Norge.

    Snittprisene er nå 40 prosent lavere enn nivåene for ett år siden. Det skriver Europower.

    Fra januar til februar falt prisene på Sørvestlandet (NO1) med nesten 25 øre/kWh.

    Snittprisen er nå under strømstøttenivået, men den nye innretningen på strømstøtten gjør at forbrukerne likevel får støtte for de dyreste periodene.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no