Hopp til innhold
Strømkabler
Foto: Terje Bendiksby / NTB

Strømpriser

Oppsummert

De siste to årene har strømprisen i store deler av landet vært uvanlig høy. Markedsprisen på strøm kan følges fra time til time på strømbørsen Nord Pool.

 • Søndag blir det billig strøm over hele landet

  I flere timer søndag får nordmenn betalt for å bruke strøm.

  Det vil også bli såkalt negative strømpriser i 16 timer i Midt- og Nord-Norge, og i sju timer i Sør-Norge. Årsaken er at det er altfor mye strøm i markedet, skriver Europower.

  I Sørøst- og Vest-Norge blir prisen 81,5 øre per kWh på sitt høyeste, og i Midt- og Nord-Norge blir den 2,3 øre, viser tall fra strømbørsen Nord Pool.

  Den laveste kWh-prisen søndag blir mellom klokken 11 og 12 på formiddagen i størsteparten av landet på -11,9 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Vest-Norge -4,9 øre.

  (NTB)

  Strømmast med Oslo i bakgrunnen. Det er dag, lett skydekke og blålig dis over hovedstaden. Masten i fokus, står til venstre i forgrunnen av bildet. Mot høyre strekker det seg flere ledninger og kabler.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Europower: Døgnpris for strøm under 0 kroner i Midt- og Nord-Norge for første gang

  For første gang i historien får Midt- og Nord-Norge en gjennomsnittlig strømpris for et døgn som er under null kroner, opplyser Europower og EnergiWatch.

  Snittprisen for Midt- og Nord-Norge faller torsdag helt ned til minus 1,2 øre/kWh i gjennomsnitt for døgnet i engrospris. Det er før beregning av skatter, nettleie og eventuell strømstøtte.

  På det laveste går strømprisen ned til minus 4 øre/kWh, og på det høyeste er engrosprisen 2,2 øre/kWh.

  Årsaken til at prisene faller så lavt, er at det produseres mer strøm nord i Norden enn det forbrukerne klarer å bruke. (NTB)

 • Kraftig økning i fyllingsgraden

  Fyllingsgradene i vannmagasinene i Norge var på 34,1 prosent i uke 20. Det er en økning på 5,1 prosentpoeng fra uken før, viser tall fra NVE:

  Det er langt under medianen de siste 20 årene på 37,6 prosent: Samtidig er det langt mer enn i fjor, da fyllingsgraden i uke 20 var på 25,7 prosent.

 • Statkraft tjente 10,9 milliarder etter skatt i første kvartal

  Statkraft tjente godt på høye strømpriser også i første kvartal. Det ble det nest beste kvartalet deres noensinne.

  Netto driftsinntekter steg til 24,5 milliarder kroner fra 22,1 milliarder i første kvartal året før. Etter skatt ble det et resultat på 10,9 milliarder.

  Statkraft fikk en gevinst på 1,6 milliarder kroner på salget av havvindporteføljen i Irland.

  – Høye kraftpriser, om enn på et lavere nivå enn i fjor, ga sammen med solid drift svært sterke resultater innenfor kraftproduksjon. Verdiskapingen i Markets fortsetter å være svært sterk, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft.

  (NTB)

 • «Gratis» straum i heile landet

  Mellom klokka 11 og klokka 17 søndag er straumprisen negativ i heile landet. Det viser straumbørsen Nord Pool sine dagprisar.

  – Hovudgrunnen til at det blir minusprisar no, er solproduksjon ute i Europa. Det fører til at ein får massiv import. Samstundes er det full snøsmelting i fjella, og det renn difor mykje vatn i elvane, seier kraftanalytikar Tor Reier Lilleholt til E24.

  Straumprisen er lik for alle dei fem straumområda i desse timane. I ettermiddag går prisen opp att. Sørlandet får klokka 22 den høgaste straumprisen, på 80 øre.

  Uavhengig av negativ straumpris må ein betale nettleige for straumen ein brukar.

  Europe Solar Power
  Foto: Martin Meissner / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no