Hopp til innhold
Nhos årskonferanse 23

NHOs årskonferanse 2023

Oppsummert

NHOs årskonferanse arrangeres i Oslo 5. januar.

Noen av talerne inkluderer Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, sentralbanksjef Ida Wolden Bache og statsminister Jonas Gahr Støre.

  • Støre oppfordret til videre samarbeid med næringslivet

    Statsminister Jonas Gahr Støre listet i sin tale til NHOs årskonferanse de store utfordringene som har rammet norsk og verdens økonomi det siste året.

    – I 2022 møtte vi den første erobrings- og angrepskrigen i Europa siden 2. verdenskrig, den største energikrisen siden oljekrisen på 70-tallet, vi gikk ut av den største pandemien siden spanskesyken med inflasjon i den andre enden, og vi har altså fått inflasjon å håndtere. Alt dette på en gang, sa han.

    Han sa han kom til NHOs årskonferanse «for å åpne verktøykassa», og oppfordret til felles samarbeid med næringslivet for å finne ut av «hva som kreves av vårt lille land i denne tiden».

    – Det er en geopolitisk veldig krevende tid. Jeg tror ikke vi har tatt inn over oss hva krig i Europa faktisk betyr. Nå har også geopolitikken for alvor slått inn på handelspolitikken, og setter veldig mange ting i spill. Da må vi bruke det som er vårt store fortrinn – vi kan stå sammen, vi kan snakke sammen, vi kan løse oppgaver sammen. Og fra regjeringen så kan jeg love dere at vi skal bruke all energi på å lykkes med det, sa han.

    Oslo 20230105. Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara og president i NHO, statsminister Jonas Gahr Støre og Nina Melsom, direktør for arbeidsliv og tariff i NHO under NHOs årskonferanse i Oslo spektrum.
    Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum
  • Habeck: Norge har blitt Europas viktigste energi-leverandør

    Tysklands visestatsminister og klima- og næringsminister Robert Habeck sa i en tale på NHOs årskonferanse at Norge har blitt den viktigste leverandør av energi til Tyskland, og kommer til å være det i fremtiden.

    – Nå er det gass, i fremtiden vil det være hydrogen, sa han.

    Habeck medgir at det var naivt av Tyskland å gjøre seg avhengig av gass fra Russland og sier byggingen av gassrørledningene North Stream 1 og 2 var en feil.

    For et år siden ble Norge og Tyskland enige om å styrke det tysk-norske samarbeidet om det grønne skiftet og etablere en langsiktig og strukturert dialog på industri- og energifeltet.

    – Deres land er nå den største forsyner av gass til Europa, og Tyskland er den største kunden. Norges velstand er grunnlagt i eksport av fossil energi. Vi måtte tilbringe mye tid i fjor på å sette i stand forsyningslinjene av fossil energi til Europa, sa Habeck, før han kom med en advarsel:

    – Men dette er ikke fremtiden. Tiden til fossilt brennstoff nærmer seg slutten. Klimanøytralitet krever noe nytt. Ny teknologi, nye forsyninger, energi, besparelser, hydrogen, CCUS og CCS.

    MPAoa9_LxNc
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Stoltenberg: – Ikke mulig å skille butikk og politikk

    I et intervju med NRK i pausen på NHOs årskonferanse sier Nato-sjef Jens Stoltenberg at han deltar på konferansen fordi det er en viktig plattform for Nato å formidle deres budskap til medlemslandet Norge.

    – Det er dramatisk det som skjer i Ukraina, og det har også betydning for næringslivet. Vi se rhvordan avhengighet av russisk gass har gjort oss sårbare og bidrar til de høye energiprisene vi nå ser. Det er ikke mulig å skille butikk og politikk. Det har krigen vist, og det er viktig for meg å fortelle her, sier han.

    BzGAJag1PZ8
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Sentralbanksjefen: – Gått langt bedre enn fryktet

    Sentralbanksjef Ida Wolden Bache sier den norske økonomien har gått langt bedre enn fryktet i kjølvannet av koronapandemi, og er optimistisk med tanke på fremtiden.

    – En høy andel av befolkningen er i arbeid, og slik vi ser det vil det fortsatt være god aktivitet i norsk økonomi fremover, sa hun til NHOs årskonferanse torsdag.

    Hun sier også at mindre press i økonomien vil etter hvert dempe prisveksten som har oppstått i etterkant av Russlands invasjon av Ukraina.

    – Vi ser at prisene på å frakte varer mellom land har falt mye. Globale forsyningskjeder ser ut til å fungere igjen. Energiprisene er høye, men vil sannsynligvis ikke vokse like raskt fremover. Går det som vi nå tror, vil prisveksten nærme seg målet vårt på 2 prosent de neste årene, sier hun.

    CMfAhLAUBSg
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Stoltenberg advarer mot avhengighet av Kina

    Butikk er også politikk, og vi må ikke gjøre samme feil som vi gjorde med Russland overfor Kina, advarer Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

    Det er farlig å gjøre seg avhengig av autoritære regimer, sa han da han talte til NHOs årskonferanse torsdag.

    – Vi må ikke overføre teknologi som igjen kan brukes mot oss. Vi skal ikke slutte å handle med Kina, men vi må gjøre det på en måte som ikke truer vår sikkerhet, sa han.

    – Det kan ikke være sånn at alle lønnsomme prosjekter gjennomføres fordi de er lønnsomme. Kortsiktige økonomiske interesser kan ikke settes foran grunnleggende nasjonale interesser, fortsatte han.

    På samme måte som krig er for alvorlig til å overlates til generalene, er næringsvirksomhet for alvorlig til å overlates til næringslivsledere, mener Natos generalsekretær.

    (NTB)

    BzGAJag1PZ8
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no