Hopp til innhold
COP28 Climate Summit
Foto: Rafiq Maqbool / AP

Klimatoppmøtet i Dubai

Oppsummert

Klimatoppmøtet COP28 foregår i Dubai i De forente arabiske emirater 30. november - 12. desember 2023.

  • Brasil, Aserbajdsjan og Emirata med klimasamarbeid

    Leiarane for klimatoppmøtet i Dubai (COP28) og dei kommande klimatoppmøta i Baku (COP29) og brasilianske Belém (COP30) går saman i ein «troika» som skal arbeide for større framdrift og meir ambisiøse klimamål.

    Dei tre landa la fram planane sine på konferansen Copenhagen Climate Ministerial, som blei arrangert i Helsingør i går og i dag. Dei var representerte med presidenten for COP28, Sultan al-Jaber, sjefen for COP29, Mukhtar Babayev og André Corrêa do Lago, som er viseminister for klima, energi og miljø i Brasil.

    – Eg er positiv til at tre presidentskap for klimatoppmøtet går saman med mål om at verda i sum skal fastsetje mål, og ikkje minst implementere tiltak som avgrensar oppvarminga til 1,5 grader, seier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) til NRK.

    På konferansen deltok rundt 40 utsendingar på det som var det første fysiske møtet for ministrar og klimaforhandlarar sidan COP28 i Dubai i desember. Målet var å leggje grunnlaget for eit best mogeleg resultat under klimatoppmøtet i Baku i november.

    – Eg synest det har vore to dagar prega av opne og ærlege diskusjonar, særleg knytt til det arbeidet som dei ulike landa må gjere med å forsterke sine klimamål, og til arbeidet med eit nytt globalt mål for klimafinansiering. At det er konstruktiv dialog er bra for arbeidet fram mot neste klimatoppmøtet i Baku, seier Eriksen.

    – Kva er den viktigaste prioriteringa fram mot COP29, frå norsk synspunkt?

    – På klimatoppmøtet i Baku skal eit nytt globalt mål for klimafinansiering landast. For Noreg er det avgjerande at dette målet blir innretta på ein måte som bidreg til å vri investeringar til tiltak som både kuttar utslepp og skaper jobbar. I dette arbeidet må vi sørgje for at vi får med også privat finansiering og at utviklingslanda sine behov blir sikra på ein god måte.

    Mukhtar Babayev, sjef for COP29 i Baku i november 2024
    Foto: AFP
  • EU-landene ligger an til å bomme på klimamålet

    EUs ambisiøse mål om å kutte klimautslippene med 55 prosent innen 2030, ligger an til å krasje med virkeligheten, viser en ny rapport.

    Ifølge rapporten fra EUs miljøbyrå, som er en vurdering av EU-medlemsstatenes utkast til nasjonale energi- og klimaplaner, ser landene samlet ut til å havne 4 prosentpoeng bak målstreken, på 51 prosent kutt.

    Kommisjonens vurdering er at det gjøres for lite på de fleste områdene.

    – Vi har gjort mye, men på den annen side må det gjøres mer i en rekke land når det gjelder å oppdatere og styrke klimaplanene, sier EUs klimakommissær Wopke Hoekstra i en kommentar.

    Etter klimatoppmøtet COP28 i Dubai er det viktig å vise at man holder sine klimaløfter, understreker han.

    Medlemslandene har nå frist til 30. juni 2024 med å legge fram planer som hever ambisjonene.

    (NTB)

  • Utviklingsministeren: Cop 28 et gjennombrudd for matsikkerheten

    Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) mener Cop 28 var et gjennombrudd for arbeidet med matsikkerheten.

    – Mat, og måten vi produserer og distribuerer den på, er både en del av problemet og en del av løsningen på klimautfordringene våre, sier Tvinnereim i en pressemelding.

    For første gang siden klimaforhandlingene startet opp, sto matsikkerhet på programmet under klimatoppmøtet Cop 28 i Dubai.

    – Jeg er glad for at en erklæring om mat og matsystemer ble lagt fram i Dubai, og dette er det dokumentet som har fått flest signaturer. Hele 153 land har skrevet under, sier Tvinnereim.

    Norge har, sammen med Brasil og Sierra Leone, tatt på seg å lede en ny allianse for matsystemer som skal sette intensjonene i erklæringen ut i livet, heter det i pressemeldingen.

    (NTB)

    Kommunestyre- og fylkestingsvalg 2023. Valgvake for Senterpartiet
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Ingen enighet om kvotehandel i Dubai

    Det ble ikke enighet om nye regler for internasjonal handel med utslippskvoter under klimatoppmøtet i Dubai.Dermed blir beslutningen om et slikt system utsatt.

    Frykt for smutthull i regelverket var en av grunnene til at det ikke ble enighet, skriver Climate Home News.

    Mens USA angivelig ønsket å få systemet raskt på plass, skal EU og afrikanske og latinamerikanske land ha vært bekymret for at reglene ikke ble strenge nok.Hvis reglene er mangelfulle, øker risikoen for handel med kvoter som ikke reelt sett bidrar til kutt i klimautslipp.

    Reglene for kvotehandel er ett av en rekke temaer det er blitt forhandlet om i Dubai. En offisiell respons på gjennomgangen ble vedtatt onsdag. Det er i dette dokumentet verdens land oppfordrer til en overgang bort fra fossile energikilder. (NTB)

  • LNU: – Fortsatt mange store smutthull i avtaleteksten

    – Vi unngikk et katastrofalt resultat. Vi har fått en avtale på plass, men det er fortsatt veldig mye svakt språk. Det sier Mathilde Angeltveit, som er representant for Landsrådet for norske ungdomsorganisasjoner (LNU).

    Hun mener det er få «FN-ord» i teksten, som betyr at man forplikter seg til noe.

    – Det er fortsatt veldig store smutthull i teksten. Vi har fått en del greit språk på fossil utfasing og energiomstilling. Men det mangler veldig mye når det kommer til forpliktelser, når det kommer til finansiering, og når det kommer til utviklingsland og tilpasning.

    – Vi har kommet et steg videre i klimakampen, men det er veldig mye som gjenstår, sier Angeltveit til NRK.

    Matilde Angeltveit, ungdomsdelegat, LNU
    Foto: Truls Alnes Antonsen / Truls Alnes Antonsen / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no