Hopp til innhold
COP28 Climate Summit
Foto: Rafiq Maqbool / AP

Klimatoppmøtet i Dubai

Oppsummert

Klimatoppmøtet COP28 foregår i Dubai i De forente arabiske emirater 30. november - 12. desember 2023.

 • EU-landene ligger an til å bomme på klimamålet

  EUs ambisiøse mål om å kutte klimautslippene med 55 prosent innen 2030, ligger an til å krasje med virkeligheten, viser en ny rapport.

  Ifølge rapporten fra EUs miljøbyrå, som er en vurdering av EU-medlemsstatenes utkast til nasjonale energi- og klimaplaner, ser landene samlet ut til å havne 4 prosentpoeng bak målstreken, på 51 prosent kutt.

  Kommisjonens vurdering er at det gjøres for lite på de fleste områdene.

  – Vi har gjort mye, men på den annen side må det gjøres mer i en rekke land når det gjelder å oppdatere og styrke klimaplanene, sier EUs klimakommissær Wopke Hoekstra i en kommentar.

  Etter klimatoppmøtet COP28 i Dubai er det viktig å vise at man holder sine klimaløfter, understreker han.

  Medlemslandene har nå frist til 30. juni 2024 med å legge fram planer som hever ambisjonene.

  (NTB)

 • Utviklingsministeren: Cop 28 et gjennombrudd for matsikkerheten

  Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) mener Cop 28 var et gjennombrudd for arbeidet med matsikkerheten.

  – Mat, og måten vi produserer og distribuerer den på, er både en del av problemet og en del av løsningen på klimautfordringene våre, sier Tvinnereim i en pressemelding.

  For første gang siden klimaforhandlingene startet opp, sto matsikkerhet på programmet under klimatoppmøtet Cop 28 i Dubai.

  – Jeg er glad for at en erklæring om mat og matsystemer ble lagt fram i Dubai, og dette er det dokumentet som har fått flest signaturer. Hele 153 land har skrevet under, sier Tvinnereim.

  Norge har, sammen med Brasil og Sierra Leone, tatt på seg å lede en ny allianse for matsystemer som skal sette intensjonene i erklæringen ut i livet, heter det i pressemeldingen.

  (NTB)

  Kommunestyre- og fylkestingsvalg 2023. Valgvake for Senterpartiet
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Ingen enighet om kvotehandel i Dubai

  Det ble ikke enighet om nye regler for internasjonal handel med utslippskvoter under klimatoppmøtet i Dubai.Dermed blir beslutningen om et slikt system utsatt.

  Frykt for smutthull i regelverket var en av grunnene til at det ikke ble enighet, skriver Climate Home News.

  Mens USA angivelig ønsket å få systemet raskt på plass, skal EU og afrikanske og latinamerikanske land ha vært bekymret for at reglene ikke ble strenge nok.Hvis reglene er mangelfulle, øker risikoen for handel med kvoter som ikke reelt sett bidrar til kutt i klimautslipp.

  Reglene for kvotehandel er ett av en rekke temaer det er blitt forhandlet om i Dubai. En offisiell respons på gjennomgangen ble vedtatt onsdag. Det er i dette dokumentet verdens land oppfordrer til en overgang bort fra fossile energikilder. (NTB)

 • LNU: – Fortsatt mange store smutthull i avtaleteksten

  – Vi unngikk et katastrofalt resultat. Vi har fått en avtale på plass, men det er fortsatt veldig mye svakt språk. Det sier Mathilde Angeltveit, som er representant for Landsrådet for norske ungdomsorganisasjoner (LNU).

  Hun mener det er få «FN-ord» i teksten, som betyr at man forplikter seg til noe.

  – Det er fortsatt veldig store smutthull i teksten. Vi har fått en del greit språk på fossil utfasing og energiomstilling. Men det mangler veldig mye når det kommer til forpliktelser, når det kommer til finansiering, og når det kommer til utviklingsland og tilpasning.

  – Vi har kommet et steg videre i klimakampen, men det er veldig mye som gjenstår, sier Angeltveit til NRK.

  Matilde Angeltveit, ungdomsdelegat, LNU
  Foto: Truls Alnes Antonsen / Truls Alnes Antonsen / NRK
 • Eriksen om klimaavtalen: – Et gjennombrudd

  Klimatoppmøtet i Dubai ble avsluttet mange timer på overtid onsdag med en erklæring som styrker arbeidet under Parisavtalen.

  Alle land i verden er blitt enige om å omstille energisystemene fra fossil til fornybar energi.

  – Dette er et gjennombrudd, og setter en klar retning for alle land. vi skal fra den fossile verden og over til den fornybare, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen, som deltok i forhandlingene i Dubai

  Eriksen påpeker at Norge gjerne skulle sett at gjennombruddet var større, men at årets klimaforhandlinger er et godt utgangspunkt for veien videre.

  Mandag ettermiddag ble det første utkast til avtale lagt frem.

  Det førte til kraftig kritikk fordi mange mente det inneholdt for lite forpliktende formuleringer om reduksjon i bruken av kull, olje og gass.

  Hva var det som førte til denne løsningen, forhandlingene var jo ganske fastlåste?

  – Her er det mange land som har jobbet godt og konstruktivt. Norge er et av de landene. Vi har jo sagt hele veien at det viktigste fra dette klimatoppmøtet er ikke å få akkurat den formuleringen som er sånn eller sånn, men et tydelig signal som hele verden kan slutte seg til om hvor man skal fremover, sier Eriksen.

  Investeringene i olje- og gassaktivitet går opp i Norge, er det et godt svar?

  – Altså, inflasjonen som påvirker investeringene er utfordrende i alle sektorer, og det påvirker selvfølgelig også olje -og gassbransjen. Men alle sektorer, også olje og gass, skal omstille seg, sier Eriksen.

  For første gang har det blitt signert en avtale som sier at verden skal omstille seg vekk fra fosilenergi.

  Verdens land er enige om omstilling bort fra olje og gass

  Slutterklæringen ble onsdag morgen vedtatt på klimatoppmøtet, en dag på overtid og til stor jubel fra salen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no