Hopp til innhold
Flammetårnene i Baku
Foto: Sergei Grits / AP

Klimatoppmøtet i Baku

Oppsummert

Baku i Aserbajdsjan er vertsby for klimatoppmøtet i 2024, COP29, 11. - 22. november.

  • Brasil, Aserbajdsjan og Emirata med klimasamarbeid

    Leiarane for klimatoppmøtet i Dubai (COP28) og dei kommande klimatoppmøta i Baku (COP29) og brasilianske Belém (COP30) går saman i ein «troika» som skal arbeide for større framdrift og meir ambisiøse klimamål.

    Dei tre landa la fram planane sine på konferansen Copenhagen Climate Ministerial, som blei arrangert i Helsingør i går og i dag. Dei var representerte med presidenten for COP28, Sultan al-Jaber, sjefen for COP29, Mukhtar Babayev og André Corrêa do Lago, som er viseminister for klima, energi og miljø i Brasil.

    – Eg er positiv til at tre presidentskap for klimatoppmøtet går saman med mål om at verda i sum skal fastsetje mål, og ikkje minst implementere tiltak som avgrensar oppvarminga til 1,5 grader, seier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) til NRK.

    På konferansen deltok rundt 40 utsendingar på det som var det første fysiske møtet for ministrar og klimaforhandlarar sidan COP28 i Dubai i desember. Målet var å leggje grunnlaget for eit best mogeleg resultat under klimatoppmøtet i Baku i november.

    – Eg synest det har vore to dagar prega av opne og ærlege diskusjonar, særleg knytt til det arbeidet som dei ulike landa må gjere med å forsterke sine klimamål, og til arbeidet med eit nytt globalt mål for klimafinansiering. At det er konstruktiv dialog er bra for arbeidet fram mot neste klimatoppmøtet i Baku, seier Eriksen.

    – Kva er den viktigaste prioriteringa fram mot COP29, frå norsk synspunkt?

    – På klimatoppmøtet i Baku skal eit nytt globalt mål for klimafinansiering landast. For Noreg er det avgjerande at dette målet blir innretta på ein måte som bidreg til å vri investeringar til tiltak som både kuttar utslepp og skaper jobbar. I dette arbeidet må vi sørgje for at vi får med også privat finansiering og at utviklingslanda sine behov blir sikra på ein god måte.

    Mukhtar Babayev, sjef for COP29 i Baku i november 2024
    Foto: AFP
  • FN: Verden må investere enorme milliardbeløp i grønn omstilling

    Verden må så snart som overhodet mulig investere tusenvis av milliarder dollar i grønn omlegging av samfunnet, advarer FNs klimasjef Simon Stiell.

    I en tale i Baku sa klimasjefen fredag at finansiering er en helt avgjørende faktor i kampen mot global oppvarming.

    Under klimatoppmøtet i Dubai på slutten av fjoråret ble landene enige om å tredoble verdens kapasitet til fornybar kraft dette tiåret og framskynde omleggingen fra fossilt drivstoff.

    Men avtalen kom til kort på viktige detaljer, ikke minst finansiering.

    – Nå må verden samle seg om en klar plan for å finne en «flod av penger, ikke bare en liten bekk», sa Stiell i talen i Aserbajdsjan, som er vert for årets utgave av klimatoppmøtet, COP29 i november.

    – Enten det er snakk om å kutte utslipp eller bygge klimavennlige hus er det skrikende åpenbart at finansieringen er det som vil avgjøre om klimakampen lykkes. Dette gjelder omfang, kvaliteten på innsatsen og evnen til innovasjon og fornyelse, sa klimasjefen.

    Han la til at uten betydelig mer finansiering vil løftene fra klimatoppmøtet i 2023 raskt svinne hen i enda flere tomme løfter.

    Verden er for tiden fullstendig ute av kurs med tanke på å innfri målsettingen som ble vedtatt i Paris i 2015, mente FNs klimasjef. I Paris-avtalen lovet verdens ledere å holde temperaturøkningen under 2 grader over det førindustrielle nivået, fortrinnsvis ikke mer enn 1,5 grad over.

    Årene fram mot 2030 er helt avgjørende for å kunne overholde 1,5 gradersmålet, og FNs klimaeksperter anslår at utslippene som varmer opp kloden, må kuttes med rundt 43 prosent innen utgangen av dette tåret.

    (NTB)

    Verden må så snart som overhodet mulig investere tusenvis av milliarder dollar i grønn omlegging av samfunnet, advarer FNs klimasjef Simon Stiell.
    Foto: AP
  • Aserbajdsjan sier de blir vertsland neste år

    Oljeprodusenten Aserbajdsjan blir vertsland for FNs neste klimatoppmøte COP29 i november neste år, opplyser landets økologiminister Mukhtar Babayev til AFP.

    Ifølge Babayev har Aserbajdsjan fått overveldende tilslutning til sitt kandidatur under klimatoppmøtet som nå pågår i De forente arabiske emirater.

    – Jeg er glad for å kunngjøre at det er en generell konsensus om Aserbajdsjans kandidatur, sa Babayev lørdag.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no